RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Интересно о бизнесе
  4. Женщины, которые изменили мир
  5. Паперовий пакет і жінка, яка його придумала: знайомтеся, винахідниця Маргарет Найт

Паперовий пакет і жінка, яка його придумала: знайомтеся, винахідниця Маргарет Найт

20.01.2022 733
Паперовий пакет і жінка, яка його придумала: знайомтеся, винахідниця Маргарет Найт

Паперовий пакет і жінка, яка його придумала: знайомтеся, винахідниця Маргарет Найт

20.01.2022     733

Полюбляєте американські фільми 80-х та 90-х, коли герой чи героїня заходять до супермаркету і купують продукти, кладучи їх в паперові пакети, з якими потім гордо крокують до власної автомашини на парковці? Це зараз у нашій країні супермаркети на кожному кроці, і компаній – великий вибір: Велика кишеня, Копійочка, Фора, АТБ і т.д. А раніше, в дев’яностих та вісімдесятих, про супермаркети українці навіть не чули. Втім, як і інші жителі СРСР. Про ці блага цивілізації ми дізнавалися з європейських та американських фільмів. Хоча пакети – так, були. А ви знали, що їх придумала американка, та ще й у досить молодому віці – на той час їй не виповнилося й тридцяти?

Як ви вже зрозуміли, у цій статті ми поговоримо про дуже цікаву жінку – винахідницю паперових пакетів з плоским дном, які так прикрашали кадри стареньких американських фільмів.

Яка головна риса усіх винахідників?

Давайте поміркуємо, яку важливу рису можна виділити у всіх винахідників і винахідниць, окрім розуму, любові до навчання, вродженої допитливості. Так, ці особисті якості дуже потрібні, але не менше важить її величність Спостережливість. Так і народжуються дрібні і великі винаходи, які суттєво полегшили життя людям за останні декілька століть, якщо рахувати з моменту переходу від ручного, ремісничо-мануфактурного й доморобного виробництва до великого машинного фабрично-заводського виробництва. І дрібка історії, це цікавий момент: фабричне виробництво зародилося в Англії в середині 18-го століття, яка на той час була величезною імперією і значний прорив у технологіях належав саме їй.

Отже, спостережливість. Маргарет Найт працювала на заводі з виробництва паперових пакетів. Якось вона зауважила, що машини виробляють пакети, але не складають їх. І вона задумалася – а чи можна придумати таку машину, яка складала б пакети, та з плоским дном – це важлива деталь, бо такі пакети можна поставити на будь-яку поверхню, не турбуючись про те, що продукти можуть розсипатися.

Маргарет була людиною, в якої слово з ділом не розходилися в різні боки. Вечорами вона придумувала ескіз пакетоскладальної машини, вдень – працювала. Місяць часу витратився на створення ескізу, і ще пів року довелося витратити на будівництво експериментальної моделі машини. Що цікаво, Маргарет сама все зробила: вирізала заготовки з дерева, склеїла їх і протестувала роботу, перш ніж показати механізм колегам в цеху.

Маргарет Найт

Винахідниця Маргарет Найт

Крадіжка винаходу, суд і виграш справи

Її інноваційний винахід різав папір точніше, ніж руки робітників, запобігав заклинюванню, серйозній проблемі на той час для подібних пристроїв (1860-70-ті роки) – і міг замінити тридцятьох робітників. Тож було б дивно, якби не знайшлося людини… яка захотіла вкрасти її винахід.

Після вдалої презентації винахідниця вирішила скласти залізний прототип на заміну дерев’яному. До цеху, у якому вона працювала, частенько зазирав винахідник Чарльз Аннан, і спостерігав за її роботою. Коли машина була готова, вона вирішила запатентувати свій пристрій. В патентному бюро їй відмовили, бо повідомили, що такий пристрій уже зареєстрований на ім’я винахідника Чарльза Аннана.

Маргарет Найт це не зупинило – вона подала в суд на нечесного колегу, і двотижнева тяганина коштувала їй майже усіх заощаджень. Аннан та його адвокат заявили в суді, що жінка не могла створити такий пристрій, бо він занадто складний для жіночого розуму. Але винахідниці все ж вдалося довести в суді той факт, що вона є творцем пакетоскладальної машини, а не Чарльз Аннан. Для підтвердження своїх слів Маргарет принесла в суд креслення, та й колеги і механіки з її заводу підтвердили, що початковий задум та його втілення належали саме їй. Мабуть, вона була настільки щасливою від виграшу справи, що не захотіла взяти 50 тис. доларів компенсації за надану матеріальну та моральну шкоду. І даремно, що не взяла, як вважаєте? Ці гроші могли стати вагомою інвестицією в масове виробництво придуманих нею верстатів.

На цьому історія її успіху не завершується. Історія американки Маргарет Найт, яка стала однією з перших жінок в США, які отримали патент на свої винаходи – тільки розпочиналася.

Відкриття власної компанії

Підшукавши бізнес-партнера, Маргарет відкрила компанію Eastern Paper Bag в штаті Коннектикут. За один рік нові паперові пакети з’явилися у великих універмагах, і в цьому ж році за свій винахід Маргарет отримала нагороду з рук королеви Вікторії.

Єдиним мінусом її винаходу можна було назвати відсутність складок з обох боків пакету, який робить транспортування продуктів більш комфортним. Складки, до слова, додав наступного року винахідник Лютер Кроуел. В такому вигляді паперовий пакет дійшов до наших днів.

Інші винаходи Маргарет Найт

Бізнес її мало цікавив, за своєю натурою вона була винахідницею. Вище ми вже з’ясували, що головною рисою усіх винахідників можна назвати їхню природну спостережливість. Маргарет раз за разом виявляла нові недоліки у виробництві, що призвело до появи станка для підрізки підошов, котушку для швейної машини, автоматичний свердлильний інструмент (!). Коли їй виповнилося сімдесят років, «New York Times» написав про неї, що чоловікам настав час заспокоїтися, адже вже з’явилося чимало жінок-винахідниць, найвідоміша з яких – міс Маргарет Найт, яка у свої сімдесят працює по 20 годин в день над своїм 89-м винаходом. Дивовижна працьовитість, дивовижна жінка.

«Жінка не може створити таку складну машину»

Даруйте, якщо вас дратує акцент на цьому моменті, але кінець 19-го і початок 20-го століття – то був час, коли жінки-винахідниці мусили підписуватися у патентах чоловічими іменами і прізвищами, а не своїми власними. А Маргарет Найт не соромилася, ба більше – вона була принципово налаштована вказувати у патентах своє справжнє ім’я. Для тієї епохи це була велика рідкість. Та й винахідництво вважалося прерогативою чоловіків, адже німецький вислів «діти, кухня й церква» для більшості тогочасних жінок був сумною реальністю, і не тільки у Німеччині. Не забуваємо і про «ґрунтовні докази» своєї правоти шахрая Чарльза Аннана, який заявив у суді, що жінка «не може створити таку складну машину». В наш час з його слів просто посміялися б, але для другої половини 19-го століття таке твердження сприймалося цілком серйозно.

Особисте життя винахідниці

Маргарет Найт не ощасливила жодного чоловіка за життя. Іншими словами, одруженою не була. Дітей у неї теж не було. Її дітьми можна назвати її винаходи, до появи яких її штовхала невтомна жага до винахідництва, яку вона втамовувала все своє життя. За таку самовідданість своїй праці, своєму покликанню в 2006 році її включили в Національний зал слави винахідників, а в Смітсонівському музеї у Вашингтоні зберігається зменшена, проте діюча модель її першого патентного винаходу – пакетоскладальної машини, яка полегшила життя мільйонам жінок у світі. І не тільки жінок, звісно.

Творити як жити – це про Маргарет Найт

Ще з дитинства вона викликала в інших дітей навіть не подив, а страх. Дівчинкою вона не бажала гратися ляльками, а бажала всього лиш… «складаний ніж, буравчик і шматки дерева». Чи багато дівчаток у її віці гралися інструментами? А майструвати санки чи повітряні змії для брата, прославившись на усе місто – чи багато дівчат захоплювались подібним?

Любов до творчості і винахідництва вона пронесла крізь усе життя. Маргарет Найт належить 87 патентів, майже третину з яких можна зарахувати до відомих винаходів. В некролозі після її смерті так і написали, що вона була «Едісоном в спідниці». Хтозна, чи сподобалася б винахідниці така характеристика, але вона прожила чудове життя, дійсно чудове, бо для жінки, народженої у далекому від нас 1838 році, вона прожила сімдесят шість років і змогла стати однією з найвідоміших винахідниць свого часу. Хоча її паперовий пакет із плоским дном так і залишився її найголовнішим винаходом.

І наостанок – анонс

Якщо вас зацікавила ця тема, «жінки-винахідниці», очікуйте розповіді про інших видатних жінок, які змінили світ. Приміром, одна з таких статей з’явиться на День Валентина, бо 14-те лютого – це не тільки День усіх закоханих, а ще й професійне свято усіх комп’ютерщиків і програмістів. Хтось писатиме про кохання та стосунки, а наш портал з пошуку роботи і працевлаштування згадає тих жінок, які залишили помітний слід в комп’ютерних дисциплінах і програмуванні, наблизивши той світ, у якому ми всі живемо.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх