RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Ваше здоровье
  5. Поради, як заспокоїти себе під час війни

Поради, як заспокоїти себе під час війни

11.03.2022 434
Поради, як заспокоїти себе під час війни

Поради, як заспокоїти себе під час війни

11.03.2022     434

Сильний стрес від усвідомлення нової реальності, тривога за рідних і за майбутнє супроводжує українців з першого дня війни. Розглянемо разом із Jobs.ua декілька практичних порад, щоб заспокоювати себе під час війни, особливо в ті моменти, коли психіку «накриває» дуже сильно.

Займіться чимось корисним

Будемо чесними – не кожен може самотужки впоратися з тими негативними відчуттями, які «накривають» від почутих новин. Ті звірства, які чинять окупанти – нормальній людині таке не вкладається в голову. Тому берегти свою психіку, скажімо так, по максимуму, це одна з найважливіших задач на кожен день. Адже кому іще, як не українцям, відбудовувати нашу країну від тих численних руйнувань, завданих країною-агресором?

Тому найперша порада, коли ви відчуваєте, що ваша психіка відмовляється приймати нову реальність – це зайнятися чимось корисним. І мова не лише про волонтерство. Працюєте? Чудово, що працюєте, і докоряти собі за те, що в той час, поки ви працюєте, інші активно волонтерять чи пішли на фронт – не варто. Україні потрібні не лише воїни та волонтери, нашій країні потрібна економіка та функціонування бізнесу навіть у такий складний час. Тому залишайтеся на своєму місці і робіть усе від себе залежне, щоб ваш бізнес не припинявся й надалі.

Не мучте себе комплексом провини

Зараз у соцмережах можна зустріти чимало дописів, позначених комплексом провини. Мовляв, я не воюю, не живу на окупованій території, я працюю і спостерігаю за тим жахом, що відбувається, тільки через екран телевізора чи телефона. Усвідомлення того, що інші українці потерпають від жахіть війни, може викликати величезний стрес і занепокоєння. Але зрозумійте одну річ – це не ваша провина, що так сталося. Не ваша, розумієте? Ніхто з нас не хотів цю війну, і від нас, по суті, нічого не залежало. Тому якщо відчуваєте, що комплекс провини за власний комфорт переслідує вас і не дає можливості нормально займатися робочими справами, побутом, дітьми і т.д. – подумайте над тим, чим ви можете бути корисними своїй країні в цей час. Допомога біженцям, випічка солодощів для хлопців на блок-постах тощо допоможуть вам приглушити ці неприємні відчуття. Усім зараз важко, і добивати себе комплексом провини за свій відносний комфорт аж ніяк не потрібно.

Прості буденні ритуали – ще одна опора в цей нелегкий час

Маєте можливість заварити ранкову каву і насолодитися нею в тиші, помити голову у власній квартирі і переночувати не в підвалі чи бомбосховищі, а в своїй спальні? Чудово, ці маленькі щоденні речі, на які ми раніше не звертали особливої уваги, можуть стати вам своєрідною опорою на кожен день. Також зараз як ніколи раніше важливо дарувати любов і турботу рідним і друзям, більше обійматися і говорити про свої відчуття. Пишіть слова підтримки своїм друзям та знайомим, які перебувають в зонах бойових дій; допоможіть сусідам чи просто випадковій людині на вулиці донести важку сумку додому, подякуйте хлопцям з тероборони чи воїнам, яких зустрінете на вулиці. Просто подякуйте від щирого серця, що вони боронять нашу країну від окупанта, і ці слова зігріють і їхні серця, і ваше власне.

Усі ці речі в сукупності дозволять вам заспокоювати себе в умовах війни, а людська психіка, як би це жахливо не звучало, може пристосуватися до усього. Про це свідчать книги, написані людьми, які пережили голокост і Другу світову. До речі, про книги: маєте вільну хвилинку, читайте улюблені книги, знайомтеся з новими авторами. Зараз багато українських сайтів та видавництв – наприклад, «Якабу» та «Віват» – відкрили доступ до великої кількості електронних книг, які можна читати безкоштовно.

Мужності і витримки усім нам. Слава Україні!

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх