RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Ваше здоровье
  5. Про ментальне здоров’я і деякі ліки для нього

Про ментальне здоров’я і деякі ліки для нього

13.07.2021 592
Про ментальне здоров’я і деякі ліки для нього

Про ментальне здоров’я і деякі ліки для нього

13.07.2021     592

Повна назва статті мала б звучати так: «Про ментальне здоров’я і деякі ліки для нашого розуму, вимученого шаленим темпом життя». І мова не про пігулки, а про ті цілющі моменти, які нам дарує саме життя.

Епоха інформації і доступу до неї – це прекрасно, але…

Але є одне «але». Раніше людям в певному сенсі жилося значно простіше, адже їхнім головам не потрібно було витримувати щодня шалений інформаційний тиск. А тепер, в наш просунутий вік – куди не поглянь! – на нас щодня суне лавина інформації. Негативні новини (та й не дуже негативні), дописи френдів у соцмережах, безліч подій, на які хочеться встигнути – всі ці речі не тільки перевантажують наш мозок, а й створюють емоційну напругу. А надмірна кількість негативних переживань напряму впливає на наше ментальне здоров’я. А ментальне здоров’я, в свою чергу, відіграє важливу роль в нашій щоденній працездатності. Тобто продуктивність нашої роботи напряму залежить від того, наскільки наш розум може витримувати щоденний стрес. Інноваційність і свіжість наших ідей теж напряму залежить від стану нашого здоров’я, погоджуєтеся? І мова не лише про фізичне здоров’я, а й про душевне, психічне, ментальне.

І оскільки шалений темп життя диктує постійний стрес, наш розум потребує перезавантаження. І відпочинку. І відчайдушно до нас кричить про це – і неприємними симптомами в тілі, і панічними атаками, і тривожними станами, і недосипанням та всіма іншими фізичними і душевними недугами – але шалений темп життя не дає навіть толком перевести подих. А ще й ця пандемія, яка перевернула життя з ніг на голову! А вчені і лікарі-вірусологи попереджають, що таких епідемій, можливо, ще страшніших, – ще буде і буде в нашому майбутньому. То як тут витримувати щодня, у всьому цьому божевіллі, та ще й ефективно працювати? Так і збожеволіти можна, чи захворіти на клінічну депресію. І багато людей не витримує, на жаль. Невтішна перспектива, еге ж?

Тож постає цілком закономірне питання: що робити? Як вберегти своє ментальне здоров’я від тотального руйнування? Як стишити шалений темп життя (а більше, власне, й не потрібно)?

Баланс, гармонія, рівновага

В такі життєві моменти, коли ви відчуваєте, що ментальне здоров’я дає збій, важливо чимшвидше привести себе в стан рівноваги, балансу, гармонії. Тут допоможуть деякі практики, і вони не такі складні, як можна собі уявити. І зовсім не потрібно вирушати на десятиденні ретріти чи відправлятися за порадою до лами десь у гірське селище в горах Тибету. Той, хто вирушає за відповідями, уже насправді має достатньо мужності, щоб зазирнути в себе і знайти відповідь на своє питання там. Але щоб знайти цю відповідь, потрібно привести себе в стан гармонії. Чи балансу. Чи рівноваги. Обирайте будь-яке слово, яке вам більше до вподоби, суть від цього не зміниться.

Отже, які практики потрібно застосовувати, щоб самого себе підналаштувати – без сторонньої допомоги і без фармакологічних препаратів?

Візьміть паузу

Спокій і тиша – ось що вам потрібно в найпершу чергу. Поміж шалених робочих ритмів знаходьте час для самого себе, щоб побути на самоті і прислухатися до себе, до своїх відчуттів. Щомісяця ви повинні знайти для себе бодай кілька днів, щоб побути наодинці. І літо – це найкраща пора, щоб вирушити у відпустку… та хоч на край світу! Куди можете, куди дозволяють вам ваші фінансові можливості – туди і вирушайте.

Тиша зцілює

Важливо зрозуміти ось який момент – всередині вас є всі потрібні ресурси для самозцілення. Наш організм продуманий до найменших дрібниць, і навіть в найскладніших життєвих ситуаціях не забувайте про одну просту річ: зверніться до самого себе. Прислухайтесь до своїх відчуттів. Що підказує вам ваш організм? Чи п’єте ви достатню кількість води? Чи, можливо, вам потрібно підкорегувати свій раціон, перейти на фрукти та овочі замість майонезів і солодощів, напханих емульгаторами, маргарином та іншими непотрібними і, що важливо, шкідливими для нашого організму речовинами? Ви знаєте, що вживання цитрусових щодня не тільки «підтягне» вашу шкіру на обличчі, а й суттєво зміцнить імунітет? А це так важливо в будь-які часи, не лише зараз.

Маючи сильний імунітет, ваш організм впорається з будь-яким вірусом. А які це стресові моменти в житті, коли банальна простуда вкладає в ліжко на кілька днів, чи не так? Робочі дедлайни «горять», нерви на межі… коротше, один суцільний стрес, з якого боку не поглянь. От скажіть – воно вам потрібно?

Тому всіма можливими способами зміцнюйте свій імунітет. Зараз – тобто влітку – чудово розпочати обливання холодною водою (автор цих рядків так і робить щодня, і ви теж так робіть). Загартовування укріплює не лише фізичне, а й ментальне здоров’я. А яка це насолода, коли після обливання холодною водою тіло мовби бринить енергією, а шкірою пробігає приємний холодок! Тільки заради цих приємних відчуттів варто почати обливання.

Безкоштовні задоволення і радощі життя

Свіже повітря, літній дощ, пахощі квітів, спів птахів у ранковому лісі чи на світанку, спостереження за нічним небом і мрії про далекі планети, шум дощу за вікном (і так далі, і тому подібне!) – це безкоштовні задоволення, які ми можемо отримати, не сплачуючи за це жодної гривні. Навчіться зауважувати ці та інші речі навколо себе. Не тільки зауважувати, а й насолоджуватися ними. Це непогано заспокоює розум, а, заспокоюючи свій розум від шалених робочих буднів, ми починаємо бачити правильні рішення, починаємо бачити вихід із ситуації. І мова не лише про робочі ситуації – а й про життя в цілому. І тоді з подивом – і з радістю теж! – виявляємо, що безвихідних ситуацій немає, поки ми живі і можемо діяти і приймати рішення. Зважені, мудрі рішення.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх