RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Карьера
  5. Рутина на роботі – чи може вона заважати кар’єрі?

Рутина на роботі – чи може вона заважати кар’єрі?

18.01.2021 1275
Рутина на роботі – чи може вона заважати кар’єрі?

Рутина на роботі – чи може вона заважати кар’єрі?

18.01.2021     1275

Коли ви бачите, що виконання робочих обов’язків вже не так захоплює, як раніше, або взагалі не захоплює, та й на додачу втомлює і дратує, це означає, що ви потрапили в рутину. Чи може вона заважати побудові кар’єрі? Так, може. Рутина пригнічує бажання розвиватися, вбиває креативність, а, значить, може суттєво завадити вашій кар’єрі.

Що таке «рутина»?

Для початку розберемося, що ж означає дане поняття. Слово «рутина» бере початок з французької мови («routine»), і означає воно «торований шлях». З часом цим словом почали означувати наслідування певному шаблону, тобто механізацію дій, де немає місця чомусь новому, творчому. Також воно означає певний застій, своєрідний «день бабака», коли кожен день рухається, наче по колу. Такий стан справ може загнати в депресію навіть психологічно здорових людей.

І не варто плутати рутину з професіоналізмом. На відміну від рутини, «професіоналізм» означає володіння чималим багажем знань і набутого досвіду, що й дозволяє швидко та якісно вирішувати найскладніші робочі завдання.

Чи стане спасінням нова робота?

Буває таке, що людину настільки заїсть рутинне виконання робочих обов’язків, що вона вирішує змінити роботу. Але подібна постановка питання може допомогти на деякий час, а потім усе повторюється. Проблема полягає в тому, що варто самому постійно розвиватися і пізнавати щось нове. Ніщо не заважає офісному працівнику опановувати у вільний час – а, можливо, і не тільки у вільний від роботи час – якусь нову спеціальність, щоб потім випробувати свої навички у дії.

І якщо говорити про саму робочу рутину, її не варто сприймати лише в негативному руслі. Багато людей змушені працювати на одному місці роботи, бо це дає почуття безпеки, а якщо людина сімейна, то вона думає в першу чергу про те, щоб стабільно поповнювати сімейний бюджет, а не пускатися у сумнівні авантюри. Ризик, безсумнівно, благородна справа, але не тоді, коли на ваших плечах лежить відповідальність за ще кількох членів родини.

Визначаємося з проблемою і її рішеннями

Якщо рутина долає вас і відбирає бажання працювати, пам’ятайте, що тільки ви можете з нею впоратися. Змініть бачення ситуації, будь-якими способами підвищуйте інтерес до своєї роботи. Поставте короткочасну ціль – наприклад, за 30 днів пройти якийсь важливий тренінг, який ви давно відкладали, чи опанувати щось нове. Зосередження на короткочасній цілі збагатить робочі будні нові знаннями і враженнями. І взагалі – експериментуйте, бо хіба життя дано нам не для цього?

Як розбавити рутину на роботі?

Гумор

Якщо робочі будні минають виключно в серйозній атмосфері, така робота швидко наскучить. Якщо вам пощастило з начальником, який по характеру трошки Майкл Скотт (персонаж американського ситкому «Офіс»), то з такою людиною в якості боса повсякденна рутина не видаватиметься настільки гнітючою. Звичайно, можна розбавляти офісні будні розіграшами над колегами, але в кар’єрному плані це навряд чи допоможе. А от робочу рутину це дещо згладить.

Сміх чудово долає рутину


«Шокова терапія»

Мається на увазі можливість взяти відпустку, щоб відпочити від роботи, перезавантажитися емоційно і психологічно. Після цікавої відпустки навіть банальні робочі задачі не будуть здаватися такими сірими та одноманітними. Та й вихідні дні збавляйте не біля комп’ютера з телевізором, тоді й робочі дні сприйматимуться яскравіше. Тим паче, буде про що поговорити з колегами.

Ще один чудовий варіант «шокової терапії» – це корпоративний відпочинок, який можна проводити в рамках колективу (офіційно), так і влаштовувати неофіційні зустрічі («без краваток»). Оптимальний варіант такої зустрічі – це година-півтори (і бажано без алкоголю). Та й на роботі потім буде цікавіше спілкуватися з цими колегами, з якими ви зустрічалися в неформальній обстановці.

Як долають рутину в найвідоміших компаніях світу?

GOOGLE

Попри те, що офіси цієї компанії славляться незвичним оформленням, робочі дні її працівників теж не позбавлені рутини. Але гнучкий робочий графік частково допомагає її уникнути. Якщо співробітник воліє раніше приходити і раніше йти з роботи – його право. Головне, це виконувати вчасно свої повсякденні обов’язки. Також компанія надає чимало свободи своїм працівникам в плані розстановки пріоритетів та плануванні робочих задач, а також можливість відносно вільно переміщатися між проектами. Звичайно, солідна зарплата і бонуси теж допомагають ставитися до робочої рутини як щось само собою зрозуміле. І якщо говорити в цілому, більшість працівників задоволені своєю роботою в Google.

FACEBOOK

Як свідчать самі працівники Facebook’у, їхня робота в цій компанії позначається атмосферою єднання і дружелюбності. Складно сказати, чи вдалося Марку Цукенберґу створити новий формат корпоративної культури, але офіси його компанії відрізняє те, що вони швидше нагадують спільноти по інтересам, ніж просто набір людей, які виконують певні функції.

Погодьтеся, працювати в такому колективі значно приємніше, коли ви об’єднані зі своїми колегами спільними інтересами і мотивами. В такій обстановці навіть понаднормова робота не буде обтяжувати.

TESLA

Якщо говорити про дітище Ілона Маска, тут доволі неоднозначна ситуація. З одного боку, Ілон відомий тим, що полюбляє ставити нереалістичні дедлайни, що поряд із постійними змінами в напрямках реалізації проектів призводить до вигорання працівників. З іншого боку, для компанії характерний мікроменеджмент та егалітаризм, коли рядові співробітники доповідають про результати своєї роботи безпосередньо Ілону Маску. Така організаційна структура ефективна тим, що передові ідеї та геніальні осяяння простих підлеглих безперешкодно минають бюрократичні перепони. Чи не тому Tesla змогла завоювати такі сильні позиції в автомобільній галузі, бо в ній царює дух підприємництва і переважає атмосфера стартапу?

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх