RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Що таке job offer і для чого він потрібен

Що таке job offer і для чого він потрібен

16.01.2022 1422Автор: Лоліта Платошкіна
Що таке job offer і для чого він потрібен

Що таке job offer і для чого він потрібен

16.01.2022     1422Автор: 

Процес пошуку роботи - важлива, але енерговитратна справа, як для роботодавця, так і для здобувача. Адже, навіть, якщо ідеальний кандидат знайдений і майже обговорені всі деталі співпраці, домовленість може рухнути в будь-який момент, поки здобувачем не прийнятий job offer від компанії. Звісно ж можна обмежитись і усними домовленостями та запрошенням, проте письмовий офіційний документ від компанії більш трастовий та надійний. Джоб оффер - корисний документ як для компанії, так і для здобувача тим, що фіксує основні положення та суть співпраці обох сторін.

Насправді складання джоб оффера захищає обидві сторони від наступних можливих неприємних сценаріїв. Перший, ризик для роботодавця, коли здобувача хантить конкурент та уводить перед носом, хоча ви вже домовились про деталі співпраці. Другий, ризик для здобувача, коли компанія відмовляє у співпраці навіть після пропозиції щодо співпраці. Або після виходу на роботу, виявляється, що об’єм заробітної плати зовсім інший, ніж обговорювався на співбесіді. Таким чином, поки джоб оффер не підписаний, під ударом находяться всі деталі та учасники угоди. Щоб хоч якось розвантажити ситуацію та впевнити обидві сторони в серйозності намірів, існує job offer.

Сутність цього документа досить проста - роботодавець робить письмову пропозицію працевлаштування з вказівкою всіх деталей співпраці обох сторін. Документ фіксує основні положення, які будуть зазначатися в трудовому договорі. А саме, це детальна інформація про: посаду, обов’язки, зарплату, компенсації, соцпакет тощо. Здобувач повинен прийняти всі зазначені умови та підписати документ чим зобов’язується вийти на робоче місце в певний день та час. А таким чином джоб оффер можна вважати такою собі чернеткою трудового договору. Підписаний job offer - гарантія обох сторін, що вони виконають свої обіцянки та обов’язки. Роботодавець - працевлаштує, а здобувач - вчасно вийде на робоче місце.

Такий документ готується HR-менеджером компанії, в яку працевлаштовується здобувач, після чого відправляється кандидату на утвердження. Якщо здобувача все влаштовує, він підписує його, проте якщо існують деякі деталі, що вимагають уточнення чи незгоди, обидві сторони вносять корегування та ставлять власні підписи. Після чого залишиться очікувати той день, коли здобувач вийде на своє робоче місце відповідно угоді.

Ще одна важлива деталь - job offer від роботодавця вимагає зворотної відповіді від здобувача, навіть якщо він не приймає пропозицію.

Як правильно робити пропозицію роботи

Як ми вище вияснили пропозиція від роботодавця може бути усною або письмовою. Job offer також може бути формальним або неформальним. Формальний має форму західного зразка і найчастіше узгоджується із юристами.  Цей варіант джоб оффера містить основні важливі пункти:

назва документа

дата його створення

назва компанії, її дані,

посада, за якою компанія робить пропозицію,

посадові обов’язки,

керівник, якому підпорядковується робітник,

дата виходу на робоче місце,

об’єм заробітної плати та періодичність видачі.

Треба зауважити, що документ може не зазначати докладні пункти, а тільки основні, задля скорочення документа. Таким чином докладно роботодавець може розкрити наступні деталі співробітництва: деталі соцпакету, можливі додаткові бонуси, премії та винагороди, сторона, що відповідає за сплату податків.

Неформальний job offer за законодавством України не має цінної ваги на відміну від трудового договору. Тому дуже часто в усній формі вони проголошуються, а далі просто закріплюються в e-mail повідомленні основні положення. Лист роботодавця може виглядати наступним образом:

Шановний/на (ім’я), підіб’ємо підсумок домовленостей про співпрацю. 

Ви вступаєте на посаду в компанію (назва) з (дата) о (час).

Робота містить full time/part time навантаженість (кількість) годин на тиждень. Ваша оплата праці (сума) кожного місяця. Вашими прямим обов’язками є: (перелік). Підтвердить, будь ласка, вашу згоду.

Як правильно приймати чи відхиляти робочу пропозицію

Якщо ви отримали пропозицію від роботодавця, то вам обов’язково потрібно вивчити її досконально та дати зворотній зв’язок щодо згоди чи її відхилення. Тому Jobs.ua пропонує декілька ефективних зважених кроків для здобувача щодо отриманого офферу.

Крок 1 Перевірте всі пункти, вказані в оффері

Якщо ви помітили відсутність деяких пунктів співробітництва, які вам необхідно уточнити, то не поспішайте відповідати згодою, а краще запросіть уточнення та значення цього пункту в оффері, можливо, саме він стане ключовим непорозумінням без прояснення. Всі пункти мають містити чітку та зрозумілу інформацію щодо вашої роботи в компанії.

Крок 2 Визначити, яка важлива інформація не зазначена

Якщо ви помітили, що не ві пункти, оговорені вами на співбесіді зазначені, але мають вагому цінність, то слід запросити її у роботодавця та попросити доповнити ними документ. Якщо ви хочете більше дізнатися про внутрішню культуру, згуртованість колективу, то можна використовувати додатково соцмережі. Там ви зможете написати нинішнім співробітникам компанії та дізнатися їхню думку щодо компанії та керівництва.

Крок 3 Впевніться, що вас влаштовують всі зазначені умови

В оффері можуть бути зазначені умови, які вам не зовсім підходять або взагалі не обговорювали їх в ході співбесід. Оцініть, наскільки ці аспекти для вас є важливими. Якщо ви розумієте, що ця умова для вас критична і ви не готові йти на компроміс, це варто обговорити з менеджером, який наймає, і запропонувати свої варіанти вирішення ситуації.

Крок 4 Обговоріть з рекрутером зміни в джоб оффер

Важливо правильно довести свої причини, через які ви хочете змінити деякі положення оффера. Так ви можете досягти порозуміння з роботодавцем, і він змінить умови пропозиції на вашу користь. Якщо в якійсь частині договору ви йдете на компроміс, то уточніть, у якій перспективі ці умови можна буде змінити, і які дії ви маєте для цього вжити.

відмова джоб оффер

Крок 5 Повідомте роботодавця про своє рішення

Не бійтеся взяти час, щоб подумати, навіть якщо ви готові прийняти пропозицію. Цілком нормально аналізувати важливі рішення, а не робити вибір миттєво. Але й затягувати із рішенням теж не варто, щоб не втратити зв'язок із роботодавцем. Три-чотири дні, як правило, більш ніж достатньо, щоб зважити всі «за» та «проти».

Якщо ви все ж таки приймаєте пропозицію роботодавця, то обговоріть з ним деталі вашого виходу, а також деталі вашого звільнення з минулого місця роботи та відпрацювання, якщо це необхідно. Обговоріть перший робочий день та чим ви займетесь в цей день.

Якщо ви все ж таки не змогли погодитись на компроміси та відмовляється від пропозиції, не хвилюйтесь за рекрутера та вашого положення відмовника, адже всі дорослі люди і розуміють, що це пошук комфортних умов співпраці. Подякуйте за співбесіду та можливості, побажайте успіху в пошуку ідеального співробітника.

Таким чином Job offer – не пустий папірець. Документ знижує ризики подальших розбіжностей – якщо щось піде не так, і роботодавець, і працівник можуть звернутися на цей документ – мовляв, «адже ми  домовлялися та ось де це зазначено».

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх