RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Деловой этикет
  5. Small talk в бізнесі: про що говорити з клієнтами і діловими партнерами?

Small talk в бізнесі: про що говорити з клієнтами і діловими партнерами?

12.04.2021 936
Small talk в бізнесі: про що говорити з клієнтами і діловими партнерами?

Small talk в бізнесі: про що говорити з клієнтами і діловими партнерами?

12.04.2021     936

Перерви на каву та обіди під час ділових зустрічей – це головний біль багатьох людей. І що цікаво – навіть якщо матчастина зустрічі вивчена досконально, працівник підкований у всіх питаннях, які стосуються деталей зустрічі, але про що говорити в перервах на каву та прийоми їжі, не знає. Давайте разом з Job.ua заповнимо цю прогалину в знаннях.

Що означає Small talk?

Small talk – це маленька незначуща розмова, якою ви перекидаєтеся з людьми під час ділових фуршетів та кава-брейків. Під час такого неформального спілкування прийнято зачіпати теми, які робо́ти напряму не стосуються. Адже це час відпочинку, тому робочі питання повинні залишатися за дверима кабінетів. Але про роботу теж можна поговорити, тільки опосередковано.

Чимало працівників не надають важливості подібним бесідам. Хтось вважає їх марнуванням часу, хтось боїться видатися занудним, інші бояться сказати щось не те. Цей список можна продовжувати і продовжувати.

Світська бесіда – чому це так важко?

Світська бесіда: комусь вона дається легко і невимушено, а когось заставляє обливатися потом і пріти в костюмі, бо збивають з пантелику наступні питання:

  • Про що говорити з людиною, з якою бачишся кілька разів на рік?
  • Які теми чіпати, а які краще не згадувати?
  • Як коректно запитати про специфіку його/її роботи чи посади, щоб не перейти межу ввічливості і такту?

Питання досить важливі, бо чимало людей губиться в цих кількох соснах. А відповіді насправді досить прості.

Підготувалися до зустрічі? Підготуйтесь і до Small talk

Підготовка до ділової зустрічі може забрати чимало часу, так і Small talk теж забере у вас трохи часу на підготовку, але всі зусилля згодом повернуться з відсотками. Якщо не знаєте, про що говоритимете під час обіду чи кавування, окресліть для початку коло тем, на які можна розмовляти без страху сказати щось не те. Це тема погоди, самої зустрічі та місця, де вона проводиться.

Уникайте тем про політику, врахуйте особливості культурного менталітету людини, з якою спілкуватиметесь, не ставте фамільярних питань. Краще зауважте, яка чудова погода сьогодні чи який гарний інтер’єр навколо. З таких питань, як правило, і починаються Small talk.

Питання про роботу

Такі питання повинні бути ненав’язливими. Дайте зрозуміти співрозмовнику: якщо його не влаштовує ваше питання, ви не надокучатимете з розпитуваннями. Краще змінити тему і дати іншій людині можливість проявити себе в іншій темі, в якій він почувається комфортно.

Якщо вам кортить розпитати співрозмовника про роботу, ставте питання наступним чином:

  • Наскільки довго ви працюєте в цій сфері?
  • Чому ви вирішили стати програмістом/продавцем канцтоварів і т.д.?
  • Що найбільше здивувало вас на вашій нинішній роботі?

І тому подібні питання.

Людям подобається, коли їх розпитують про речі, в яких вони добре розбираються. Будьте готові, що за кілька хвилин на вас обрушиться тонна корисної інформації. Проявляйте зацікавленість, киваючи головою і всміхаючись, ставлячи уточнюючі чи навідні питання. Застосовуючи такий підхід, і Small talk чудово проведете, і чимало корисної інформації довідаєтеся.

Читайте также

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 Август, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх