Перерви на каву та обіди під час ділових зустрічей – це головний біль багатьох людей. І що цікаво – навіть якщо матчастина зустрічі вивчена досконально, працівник підкований у всіх питаннях, які стосуються деталей зустрічі, але про що говорити в перервах на каву та прийоми їжі, не знає. Давайте разом з Job.ua заповнимо цю прогалину в знаннях.
Small talk – це маленька незначуща розмова, якою ви перекидаєтеся з людьми під час ділових фуршетів та кава-брейків. Під час такого неформального спілкування прийнято зачіпати теми, які робо́ти напряму не стосуються. Адже це час відпочинку, тому робочі питання повинні залишатися за дверима кабінетів. Але про роботу теж можна поговорити, тільки опосередковано.
Чимало працівників не надають важливості подібним бесідам. Хтось вважає їх марнуванням часу, хтось боїться видатися занудним, інші бояться сказати щось не те. Цей список можна продовжувати і продовжувати.
Світська бесіда: комусь вона дається легко і невимушено, а когось заставляє обливатися потом і пріти в костюмі, бо збивають з пантелику наступні питання:
Питання досить важливі, бо чимало людей губиться в цих кількох соснах. А відповіді насправді досить прості.
Підготовка до ділової зустрічі може забрати чимало часу, так і Small talk теж забере у вас трохи часу на підготовку, але всі зусилля згодом повернуться з відсотками. Якщо не знаєте, про що говоритимете під час обіду чи кавування, окресліть для початку коло тем, на які можна розмовляти без страху сказати щось не те. Це тема погоди, самої зустрічі та місця, де вона проводиться.
Уникайте тем про політику, врахуйте особливості культурного менталітету людини, з якою спілкуватиметесь, не ставте фамільярних питань. Краще зауважте, яка чудова погода сьогодні чи який гарний інтер’єр навколо. З таких питань, як правило, і починаються Small talk.
Такі питання повинні бути ненав’язливими. Дайте зрозуміти співрозмовнику: якщо його не влаштовує ваше питання, ви не надокучатимете з розпитуваннями. Краще змінити тему і дати іншій людині можливість проявити себе в іншій темі, в якій він почувається комфортно.
Якщо вам кортить розпитати співрозмовника про роботу, ставте питання наступним чином:
І тому подібні питання.
Людям подобається, коли їх розпитують про речі, в яких вони добре розбираються. Будьте готові, що за кілька хвилин на вас обрушиться тонна корисної інформації. Проявляйте зацікавленість, киваючи головою і всміхаючись, ставлячи уточнюючі чи навідні питання. Застосовуючи такий підхід, і Small talk чудово проведете, і чимало корисної інформації довідаєтеся.
Короткий світловий день, холод і осіння мряка впливають на настрій, а втома, апатія і навіть легка депресія — компаньйони гнітючих осінніх днів. Втім, скористайтеся нашими порадами, щоб мінімізувати стрес від перебування в такій непривітній «компанії».
Новачок на роботі. До нього завжди придивляються. Від того наскільки новий співробітник уважний, тактовний та обачний залежить, як його прийме колектив, як складатимуться взаємини з керівництвом. Треба докласти чимало зусиль, щоб перше враження було гідним, адже другого шансу може й не бути.
В сучасному ритмі життя, коли треба скрізь встигнути і багато чого зробити, наша пам'ять час від часу дає збій. Не завжди пам'ятаємо, де лежать документи, забуваємо про заплановану зустріч, вийшовши з дому, важко згадуємо, чи вимкнули з розетки праску тощо. А причина такого збою – перевтома, часті хвилювання, і, як не дивно, одноманітність.
Підвищення по службі чи в іншій діяльності, досягнення популярності, слави тощо – це все кар'єра. А з чого починається це сходження і коли? На це запитання дає відповідь соціолог із Оксфорда Марк Тейлор.
Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».