RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Личные качества на работе
  5. Soft skills, або розвиваємо наші особисті якості

Soft skills, або розвиваємо наші особисті якості

21.05.2022 569
Soft skills, або розвиваємо наші особисті якості

Soft skills, або розвиваємо наші особисті якості

21.05.2022     569

В цій статті поговоримо про одну з найважливіших речей для кожного з нас – про розвиток власної особистості. А якщо точніше, про soft skills, тобто про ті соціально-психологічні навички, які залежать від нашого характеру і не пов’язані з якоюсь конкретною професією.

Soft skills – чому вони настільки важливі?

Особисті якості працівника в наш час не менш важливі для роботодавців, ніж його технічні знання. А заковика ось у чому – якщо технічну частину своєї професії новачок чи стажер може підтягнути за декілька місяців, то хамовитість, зарозумілість та невміння спілкуватися з іншими людьми так швидко не вийде позбутися.

Працівник із прокачаним комплектом софт скілів має конкурентну перевагу перед іншими кандидатами. Таку людину без проблем приймуть на роботу. Тому зробіть свої soft skills однією зі своїх найсильніших сторін.

1. Тайм-менеджмент. Самоконтроль

До речі, спробуємо розташувати софт скіли в порядку пріоритетності. І на перше місце помістимо Його Величність Тайм-менеджмент, тобто мистецтво управління власним часом. До речі, для автора цих рядків тайм-менеджмент – на першому місці серед усіх інших «скілів». Знаєте, чому? Бо вміння розпоряджатися власним часом дозволить не лише плідно попрацювати протягом дня, а й не менш плідно присвятити час усім іншим справам – відпочинку, хобі, прогулянкам тощо. І добре виспатися, само собою (інакше як наш мозок повноцінно відпочине?)

Бачите, скільки переваг отримує людина, яка вміє грамотно скерувати кожні 24 години своєї доби собі ж на користь?

Отже, на першому місці – мистецтво керування своїм часом. В цій чудовій справі вам допоможуть різні органайзери і планувальники, блокноти і записники. Можна встановити на смартфон додатки, і вже по них відстежувати свій час, тобто куди і скільки ви його виділяєте. Вирішувати вам, тут всі способи ефективні і принесуть вам користь. Тільки треба взяти і скористатися ними.

Про самоконтроль те ж саме можна сказати. Дуже цінна навичка. Бо якщо вам кортить іноді зайнятися марнуванням часу (напр., серфінг в інтернеті), ви кажете собі, що це не на часі – і робите роботу. Чи вивчаєте нову професію. Без самоконтролю буде важко дотримуватися розпланованого і чіткого графіку робочого дня, тижня, місяця.

2. Вміння спілкуватися з іншими людьми + креативність

Додамо сюди як вміння слухати, так і вміння спілкуватися – письмово та усно. Якщо у вас ніколи не було труднощів із налагодженням ефективної комунікації – вітаємо вас, це прекрасний скіл для будь-якої сучасної професії. А для всіх інших у нас є чудова порада – починайте тренувати навички комунікації вже зараз. Ніколи не пізно почати це робити. І неважливо, скільки вам років – двадцять, тридцять чи сорок. Ваш вік – це всього лиш цифра, пам’ятаємо про це.

Ну і додамо до вміння спілкуватися креативність. Бо креативність – це така чудова штука, яка дасть змогу вам виплутатися з найскладнішого завдання, вчасно знайти чи придумати вдале рішення. Тож без неї – ніяк; саме тому вона ділить почесне друге місце з комунікацією.

Ідеї тащать!

3. Робота з інформацією

Зауважте, цю навичку ми поставили аж на третє місце. І не тому, що критичне мислення, самоаналіз та вміння шукати потрібну інформацію і правильно її опрацьовувати в своїй голові – це неважливо. Ні, це теж дуже важливо, але якщо ви вмієте розподіляти свій час, вмієте дружити з людьми та креативити, то підтягнути навички роботи з інформацію не складе великих труднощів. Трохи наполегливості і щоденної практики – і все стане на свої місця, всі необхідні застосунки будуть інстальовані у вашій голові вашими ж зусиллями. Гарно, еге ж?

4. Стресостійкість та відповідальність

Безумовно, теж дуже важливі навички. Відповідальність дисциплінує, а стресостійкість допомагає долати складні виклики в роботі та уникати спілкування з токсичними і неприємними загалом людьми. Якщо ви не зважаєте в процесі роботи на вічних нитиків та критиків, ви вивільняєте колосальну кількість енергії та часу для дійсно справжніх задач – роботи, навчання. Як там каже народна мудрість? «Не беріть дурного в голову, а важкого – в руки».

5. Оптимізм та ентузіазм. Почуття гумору

Вміння підбадьорити себе чи своїх колег у непростій ситуації – теж безцінні навички. Позитивних людей люблять, до них тягнуться. Все просто: такі люди заряджають інших своєю позитивною енергетикою. А сміх, як і добрий гумор, речі заразливі. Скажіть, у вас так було на роботі, що хтось із колег розказав класний жарт, а ви ще потім цілий день посміхалися, пригадуючи його? А ввечері ще й переповіли цей жарт дружині чи чоловіку, так він вам сподобався.

Хоча, мабуть, усі ці спроби розташувати «софт скіли» в порядку пріоритетності – не надто вдячна справа. Важливі всі перераховані вміння в комплексі, і їх усі реально прокачати.

Як прокачати? Короткий план у двох словах

Випишіть на листок А4 всі ваші «м’які навички» у формі кругової діаграми. Проставте біля кожної з них ту оцінку, на яку ця навичка, на вашу думку, заслуговує. Можете оцінювати як у старі добрі часи – від 0 до 5 балів. Тільки не обманюйте себе, оцінюйте об’єктивно. Якщо самі себе захочете обманути, то як ви зможете далі зростати, якщо ви собі, приміром, виставили за стресостійкість аж цілих 5 балів, а в реальності там і слабеньку трієчку немає звідки натягнути. Коротше, будьте чесними з собою, і ваша чесність вас винагородить у майбутньому. Яким чином, питаєте? Бо ви точно знатимете, з якими особистими якостями у вас все «ок», а які потрібно терміново прокачувати.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх