RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Тривожні сигнали на співбесіді

Тривожні сигнали на співбесіді

4.02.2021 497Автор: Олександр Мавлідінов
Тривожні сигнали на співбесіді

Тривожні сигнали на співбесіді

4.02.2021     497Автор: 

Будь-який пошук роботи, все таки, має метою цього процесу певний спільний результат – вдале працевлаштування. Задля отримання надійного, гідного, а якщо вже зовсім «зірки склалися», й перспективного робочого місця, шукачі налаштовані на проходження численних певних випробувань, починаючи зі співбесіди у форматі «стресового інтерв’ю» та закінчуючи приватними «домовленостями», які часто мають ознаки, навіть, корупції.

Проте, далеко не кожна робота, яка манить своїх шукачів натяками на приналежність до «роботи мрії», може виявитися такою. Більш того, чимало робочих пропозицій, які обіцяють втілення мрій та реалізацію потенціалу за гідну винагороду (звичайно грошову), часто виявляються оманою, в яку залучаються кандидати, які мали необачність не помітити небезпеку одразу.

Ошуканим шукачам загрожує не лише втрата дорогоцінного часу, але й ризик втратити реальні чималі гроші або, навіть, опинитися у незручній ситуації, можливо, несвідомо стаючи співучасниками порушень діючого трудового законодавства країни перебування.

Звичайно, це зовсім не означає того, що будь-яка «та сама» пропозиція, що повна гідних обіцянок, має виявитися шахрайством. Але, щоб не наражати себе на небезпеку потрапити у справжню халепу, слід бути уважним, саме під час проходження співбесіди, помічаючи характерні ознаки «тривожних дзвіночків», які можуть свідчити про пастку на шляху до омріяного працевлаштування.

На що саме треба звернути увагу, щоб уникнути неприємностей та не згаяти свій час та фінанси?

Шахраї, на жаль, доволі «творчі люди» й певної «панацеї» від потрапляння в оману, вам ніхто не зможе порадити. Проте, певні загальні ознаки того, що із запропонованою роботою «щось не гаразд», звичайно існують. Саме на ці ознаки, які зібрано нижче й слід звертати увагу, під час спілкування з рекрутером чи тією особою, яка себе за нього видає.

«Заробіток» починається з ваших витрат

Перша ознака того, що вас збираються обурити полягає у банальній спробі «витягти» з вас ваші кошти. Вам можуть запропонувати придбати якусь важливу навчальну літературу, необхідну для роботи уніформу чи робочу «спецівку», оплатити оформлення робочих документів чи тестування або «перевірку» на відсутність судимості. Крім того, з вас можуть намагатися стягнути гроші під виглядом «задатку» за «коштовну, унікальну» продукцію чи «важливу» інформацію з якими вам доведеться нібито працювати. Все це – гарантоване шахрайство, бо такі витрати має нести суто роботодавець, в окремих випадках (які одразу оговорюються) утримуючи витрачені кошти із майбутніх заробітних плат найманого працівника.

Навіть, коли вам під час розмови на інтерв’ю, справжній, проте корумпований рекрутер, «чесно» запропонує сплатити хабаря для того, щоб в успішно пройти співбесіду та отримати посаду, краще чесно поцікавитися в нього, чи є варіанти працевлаштування, коли існує можливість уникнути порушення закону та фінансових вкладень з вашого боку. Якщо альтернативи не знайдеться – вирішувати, звичайно вам, але погоджуючись на таке, ви однозначно стаєте співучасником порушення законодавства.

«З корабля до балу»

Ще одною ознакою того, що обраній вами роботі відбувається щось «дивне», може стати пропозиція чи необхідність, одразу (от просто зараз, після розмови) приступати до робочих обов’язків. Зрозуміло, що якщо вам пропонують посаду менеджера, проте просять саме сьогодні «попрацювати» на іншій посаді (охоронець, продавець, все, що далеко від заявленої вакансії), треба тікати від такого роботодавця негайно, без зайвих пояснень. З його «бізнесом», щось не так й він може «розчинитися у повітрі» будь-яку мить.

Навіть, коли вас клонять прийняти пропозицію та почати зараз працювати за «вашою» вакансією, скоріше за все, це також ознака, м’яко кажучи, несерйозного підходу роботодавця й до роботи, й до нормативів закону. Навіть, у ситуаціях, коли потреба в працівникові є, й вона негайна, людину запрошують починати «від завтра», вирішуючи проблему сьогодення власними силами працюючого колективу.

«Заробіток точно буде, там подивимось, коли та як»

Немає значення, яку суму винагороди вам пропонують, бо розмір заробітної платні, яка стане гідною вашої праці, для себе встановлюєте ви самі. Проте, доволі важливо, як, «з чого» та по яких числах ваша майбутня заробітна платня нараховується та сплачується.

Якщо, ви чуєте від рекрутера неконкретні відповіді на такі питання – не вагайтеся й уточнюйте. Важливо розуміти одразу як та коли вам будуть платити, за що та на які суми штрафувати, скільки часу займе «низькооплачуване» стажування та інші питання, які вбережуть вас від несподіванок та втрати грошей й часу.

ознаки поганої роботи

«Йди туди, не відомо куди та роби роботу»

Не розуміючи чітких вимог до вашої майбутньої роботи або навіть, не отримав чіткої назви посади, яку пропонує «на місці» представник роботодавця, також, слід напружтися та починати ставити уточнюючи питання.

Не страшно, коли кандидатові на посаду, наприклад, спеціаліста-продавця, який має за плечима освіту бухгалтера пропонують попрацювати у бухгалтерії, бо там є також, дефіцит кадрів. Не так мають лякати вас й інші, навіть, доволі «екзотичні» пропозиції. Головне, щоб все про вашу майбутню роботу, вам розповіли чітко та ретельно. Далі вже ваш вибір, головне не залишайте співбесіду на моменті, на кшталт «приходьте завтра, ми вас куди-небудь, пристроїмо». Це не робота, а ризиковане гаяння власного часу.

«Я керую, а ти – дурень»

Навіть, у випадках, коли ніяких «темних» пропозицій від рекрутера не поступає, зверніть увагу на те, як представник компанії-роботодавця висловлюється про інших працівників, які стануть вашими майбутніми колегами. Зрозумійте його ставлення до працюючих людей.

Якщо, ви помітили зневагу або роздратованість, яку ніхто не приховує, слід замислитися. Можливо, робота тут не буде варта тих нервів та приниження, які на вас чекають.

Навіть, коли таке ставлення є явним власним проявом характеру рекрутера та компанія «не розділяє» його думок, вже той факт, що така людина презентує роботодавця, має наводити на певні думки. Хто знає, які ще «короновані» керівники чекають на вас після вашої згоди на співпрацю.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх