RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Цифровий детокс – чому він нам так потрібен?

Цифровий детокс – чому він нам так потрібен?

15.11.2021 351
Цифровий детокс – чому він нам так потрібен?

Цифровий детокс – чому він нам так потрібен?

15.11.2021     351

Ми проводимо з ґаджетами багато часу, тому питання цифрової детоксикації є вкрай актуальним. Звичайно, ми звикли «присипляти» себе тим, що це робиться задля нашого блага: задля соціалізації та продуктивності, а також для відпочинку. Але чи насправді це так? Портал Jobs.ua пропонує детальніше розібратися в цьому питанні.

Де тут криється підступ?

Ми «залипаємо» в ґаджетах набагато більше часу, ніж вважаємо. Згідно досліджень, користувачі смартфонів проводять у ньому приблизно п’ять годин щодня (!), а надто захоплені можуть не відриватися від телефона й вдвічі більше. Ось тут і криється підступ – ми занурюємося у безкінечну стрічку новин в соцмережах (як приклад), і по суб’єктивним причинам перестаємо відчувати час. Напевно, у вас бувало таке, коли ви «на п’ять хвилин» зайшли на Фейсбук чи Інстаграм перевірити стрічку новин, а провели там… півгодини, а то й годину? Це всім нам знайомо.

Погіршення концентрації. Знову ж таки, безкінечні відволікання на смартфон суттєво знижують вашу здатність до концентрації. Неважливо, наскільки натхненно ви працювали над робочим завданням – кожен раз, відволікаючись, ви розпорошуєте свою концентрацію. Дослідження свідчать, що потрібно близько двадцяти хвилин, щоб повернути концентрацію. Зрозуміло, якщо відволікатися регулярно, часу для зосередженої роботи не вистачить.

Гортаючи стрічку новин, ви не відпочиваєте. Багато дописів, які трапляться вам у стрічці, не дадуть вашому мозку відпочити. З однієї новини він переключатиметься на іншу, і в результаті замість відпочинку – перевантаження й без того завантаженого мозку.

Цифрова детоксикація – крок 1-й

Якщо хочете серйозно пропрацювати цю проблему, найперше здійсніть «цифровий облік»: фіксуйте протягом кількох днів час розблокування телефону і скільки хвилин ви провели в тому чи іншому додатку. Звичайно, якщо вам по роботі потрібно регулярно користуватися телефоном – фіксуйте тільки той час, коли ви відволікалися на сторонні речі.

Після кількох днів експерименту ви будете здивовані, наскільки це простий та ефективний крок. Фіксація ваших відволікань дасть змогу побачити, як можна краще оптимізувати своє цифрове життя.

Крок 2: Питання під грифом «Н.А.В.І.Щ.О.»

По-друге, почастіше ставте собі питання з розряду «Навіщо?», коли рука несамохіть тягнеться до смартфону. «Навіщо я хочу його зараз розблокувати?», «Навіщо мені зараз телефон?» і т.д. Такі питання дають можливість усвідомити, що для цього немає жодної потреби – звісно, крім випадків, коли така потреба справді існує.

Крок 3: Обов’язково робіть паузу

Цікава річ виходить – якщо ви втримаєтесь від бажання одразу вхопитись за телефон, і витримаєте паузу, це дасть змогу усвідомити, що таке імпульсивне бажання, по суті, можна контролювати. Тут працює той самий прийом, як із імпульсивними покупками: якщо ловите себе в магазині на тому, що в одну мить дуже-дуже закортіло щось придбати – треба зробити паузу між «хочу це придбати» і «беру товар із прилавку». Пауза дає розуміння того, що ця покупка не така вже й потрібна. Те ж саме – з телефоном.

Переваги цифрового детоксу очевидні – більше вільного часу, менше стресу через марно згаяний час, швидше і, можливо, якісніше виконання робочих завдань. Чого вам усім і бажаємо!

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх