RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Новости Украины и мира
  4. Новости
  5. Ухвалено законопроект, що сприяє працевлаштуванню безробітних

Ухвалено законопроект, що сприяє працевлаштуванню безробітних

18.08.2022 303Автор: Лоліта Платошкіна
Ухвалено законопроект, що сприяє працевлаштуванню безробітних

Ухвалено законопроект, що сприяє працевлаштуванню безробітних

18.08.2022     303Автор: 

29 липня 2022 року Уряд ухвалив законопроект №6067 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці”, що напряму пов’язаний із стимулюванням та сприянням довгострокових безробітних в країні. Нагадаємо, що через війну кількість робочих місць зменшилася, а кількість безробітних – безпрецедентно зросла й критично доповнила ту кількість, що була до війни.

Зміни, що сприятимуть розв'язання питання безробіття

Законопроект має на меті реформувати службу зайнятості, соціальне страхування на випадок безробіття, сприяти продуктивній зайнятості населення та впровадити нові активні програми на ринку праці, замінити неефективний механізм квотування працевлаштування, а саме:

  • запровадити компенсації роботодавцям частини витрат на оплату праці або єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за працевлаштування деяких категорій зареєстрованих безробітних, зокрема молоді,
  • сприяти працевлаштуванню довгострокових безробітних шляхом надання компенсації роботодавцям витрат ЄСВ (За новою ст. 26-1 КЗпП «Про зайнятість населення», роботодавцю, що працевлаштовує особу, яка перебуває у статусі зареєстрованого безробітного понад шість місяців, пропонується строком не менше ніж на два роки компенсувати фактичні витрати у розмірі ЄСВ за відповідну особу за місяць, за який він сплачений, але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску. Загальна тривалість виплати компенсації становить 12 місяців),
  • запровадити надання фінансової допомоги для започаткування підприємницької діяльності. Порядок надання такої допомоги, її граничний розмір та повернення, має затвердити Кабінет Міністрів України.

Також було запропоновано, що безробітних будуть залучати до суспільно корисних робіт і платитимуть мінімальну заробітну плату. Офіційно зареєстрованих безробітних, які впродовж 30 днів не знайшли роботу, будуть залучати до розборів завалів, будівництва захисних споруд, ремонтних чи сільськогосподарських робіт. Це зроблено для того, щоб усунути випадки, коли люди отримують виплати з безробіття, але не приймають пропозиції роботи. Як зазначив Прем’єр-міністр, кожний українець повинен працювати на перемогу. 

Ще одним нововведенням стане, якщо під час воєнного стану людина залишається за кордоном більш як 30 днів, то вона втратить статус безробітного та відповідні виплати.

Крім того, законопроект передбачає змінити підходи до:

  • умов, тривалості та розмірів виплати допомоги по безробіттю, зокрема посилити страхові принципи (чим більший страховий стаж - тим більший розмір допомоги по безробіттю) та послабити до безробітних санкції за звільнення з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин,
  • фінансування громадських робіт та скасування тимчасових робіт, як таких, що не сприяють мотивації до праці,
  • підбору відповідної роботи для безробітного (врахування, зокрема транспортної доступності, розміру заробітної плати залежно від тривалості безробіття).

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх