RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Работодателю
  4. Рынок труда Украины
  5. Український бізнес під час війни – про що свідчить американське дослідження?

Український бізнес під час війни – про що свідчить американське дослідження?

29.08.2022 360
Український бізнес під час війни – про що свідчить американське дослідження?

Український бізнес під час війни – про що свідчить американське дослідження?

29.08.2022     360

Яка кількість компаній продовжує працювати в Україні в умовах війни, які зарплати виплачують та які виклики повинні щодня долати власники компаній? Про ці та інші речі портал Jobs.ua дізнавався з американського дослідження, проведеного Американською торговельною палатою в Україні серед компаній-членів Палати.

Нові виклики та український бізнес – як він дає раду в умовах війни?

За інформацією проведеного дослідження, майже третина українських компаній продовжують повноцінно функціонувати після пів року російсько-української війни. Чверть компаній поки що функціонують частково.

Опитування показують, що 96% компаній продовжать вести бізнес і в наступному році. Не визначилися тільки 4% компаній, яке рішення прийняти надалі. Якщо ж говорити про виплату зарплат, 83% компаній не мають проблем із виплатою коштів своїм працівникам, 16% компаній були змушені скоротити заробітну плату. І зовсім невелика кількість – всього лиш 1% – не виплачують з/п взагалі.

А тепер про виклики. В опитуванні попросили бізнес-спільноту назвати найбільші труднощі, з якими вони вимушено зіткнулися за останні 6 міс. Якщо говорити про топ-5 найбільших викликів, то вони доволі очікувані:

  • На першому місці – забезпечення нормальних умов праці і безпеки працівників (71%),
  • Друге місце – логістичні і транспортні проблеми (44%),
  • На третьому – брак клієнтів та замовлень (34%), і практично та сама ситуація з діяльністю партнерів (33%),
  • І, нарешті, експортно-імпортні операції (22%).

Втрати компаній та очікування від влади

П’ята частина опитаної бізнес-спільноти зазначила про ушкодження своїх заводів, фабрик, виробничих потужностей (склади, офіси). Причому майже половина (48%) з цих об’єктів зазнали незначних пошкоджень, а 52% – невиправних ушкоджень. Активи 6% компаній, які взяли участь в опитуванні, перебувають під окупацією, а 69% компаній-членів Палати виявилися «щасливчиками», не зазнавши жодних ушкоджень з початку повномасштабного вторгнення.

Очікування від влади цілком прогнозовані. Топ-3 очікувань у великого бізнесу від очільників держави наступні:

  • Забезпечення національної безпеки та оборони країни в тісній співпраці з дружніми країнами та союзниками (79%);
  • Імплементація верховенства права, проведення реальної та ефективної судової реформи, справедливі суди та прозорий відбір суддів на всіх рівнях. Сюди ж віднесемо дотримання незалежності Нацбанку України, Антимонопольного комітету та антикорупційних установ. Реформування сектору держпідприємств та державних банків (77%);
  • Прискорення вступу в Європейський союз, яке стане можливим завдяки вдосконаленню наявного законодавства в сфері конкуренції, митної справи, охорони здоров’я, захисту інтелектуальної власності, незалежні медіа тощо (37%).

Андрій Гундер, президент Американської торговельної палати в Україні, вважає результати опитування позитивним сигналом для нашої країни. Про це свідчить хоча б той факт, що 96% опитаних компаній продовжать свою діяльність в Україні і в 2023 році.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх