RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Новости Украины и мира
  4. Новости
  5. В серпні стартує державна атестація наукової діяльності університетів

В серпні стартує державна атестація наукової діяльності університетів

17.07.2020 303
В серпні стартує державна атестація наукової діяльності університетів

В серпні стартує державна атестація наукової діяльності університетів

17.07.2020     303

Останній місяць літа ознаменує для вишів, які підпорядковуються МОН, державну атестацію наукової діяльності. Як стало відомо Jobs.ua, це повідомлення прозвучало сьогодні, 17 липня, з вуст генеральної директорки наук та інновацій МОН Юлії Безвершенко. Вступникам, які планують цьогоріч подавати документи до закладів вищої освіти, варто взяти цю інформацію до уваги, адже від успішної переатестації залежатиме, чи отримає обраний для вступу ВУЗ належне фінансування в певних сферах наукової діяльності.

За її словами, порядок і методика атестації – аналогічні попереднім рокам. Кожен заклад вищої освіти повинен подати інфоматеріали за 2015-2019 рр. Подібну держатестацію планували здійснити в наприкінці 2019 року, але згідно рішенню МОН її вирішили не проводити за браком експертів, у тому числі іноземних.

Оскільки з цим питанням вже розібралися, було вирішено у серпні запустити систему державної атестації за чинною базою нормативних документів. Це підкинуло додатковий клопіт працівникам вишів, оскільки через відтермінування держатестації їм необхідно буде дооформити відомості за один рік.

В своєму повідомленні Юлія Безвершенко зауважила інші важливі моменти: початок атестації в серпні дозволить завершити її цього року; наукові напрями, які потраплять до кваліфікаційних груп А і Б, отримають право на базове фінансування, а досвід від майбутньої держатестації стане фундаментом для її вдосконалення.

Гендиректорка наук та інновацій також запевнила, що система атестації протестована належним чином. В ході тестування було виявлено низку важливих питань, які МОН викладе в окремому листі-роз’ясненні. Лист буде розіслано всім вишам перед початком прийому інфоматеріалів. Окрім цього, анонсується проведення вебінарів для учасників держатестації та експертів.

Юлія Безвершенко зазначила, що деякі заклади раніше подавали неточні дані, а це суттєво впливає на якість самого оцінювання. Тому МОН запровадить низку запобіжних заходів. Приміром, деякі дані потрібно буде підтвердити відповідними довідками. Держслужбовиця запевнила, що вся отримана інформація буде ретельно перевірятися на двох етапах: на етапі власне експертизи і під час затвердження результатів. За неправдиві відомості заклад вищої освіти може поплатитися тим, що його визнають таким, що не зміг пройти держатестацію за певним науковим напрямком.

Найближчими днями МОН опублікує наказ із точними датами проведення державної атестації. Університети матимуть півтора місяця часу, щоб підготувати і подати матеріали. Планується, що ця хвиля атестації буде завершена до кінця осені.

В своєму зверненні Юлія Безвершенко роз’яснила, що після підведення підсумків сконцентруються на якісній стороні питання. І хоча вже поступило чимало пропозицій щодо поліпшення процесу переатестації, наразі їх не можна запровадити, бо тоді доведеться перенести атестацію ще на один рік. В МОН вважають, що це неприпустимо, тому цьогоріч все відбудеться як і запланувалося, а наступного разу вже будуть внесені всі необхідні покращення.

Нагадаємо, що система державної атестації була створена зовсім недавно – у 2018-2019 рр. відповідною постановою Кабміну від 22 серпня 2018 року. Що ж, можемо тільки побажати університетам та іншим закладам вищої освіти наснаги і працелюбності, а також чесності в поданні своїх даних, хоча цього року їм і так дісталося чимало клопотів – готувати новий навчальний рік, враховуючи непросту епідеміологічну ситуацію в країні та світі.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх