RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Работодателю
  4. Рынок труда Украины
  5. Велика міграція українських ІТ-фахівців з початку війни: скільки вже виїхало і куди саме?

Велика міграція українських ІТ-фахівців з початку війни: скільки вже виїхало і куди саме?

8.04.2022 419
Велика міграція українських ІТ-фахівців з початку війни: скільки вже виїхало і куди саме?

Велика міграція українських ІТ-фахівців з початку війни: скільки вже виїхало і куди саме?

8.04.2022     419

Ще за декілька тижнів до початку війни чимало ІТ-компаній в терміновому порядку почали вирішувати питання переїзду своїх співробітників, які проживають в Україні. Портал з працевлаштування та пошуку роботи Jobs.ua вирішив з’ясувати для своїх читачів, куди переїхало більше половини українських айтішників, починаючи з 24 лютого, скільки з них залишилося в рідній країні, а скільки з них переїхало за кордон.

Велике українське переселення айтішників всередині країни

Можна й так охарактеризувати цю ситуацію. Бо як іще назвати вимушений переїзд більш ніж 60% українських ІТ-спеціалістів? Тільки вдумайтеся в цю цифру: більше половини українців, які добре заробляють і фактично є представниками середнього класу, покинули рідні міста і переїхали або в межах України, або взагалі виїхали за кордон.

Проаналізуємо статистику з великих міст:

  • Харківські та чернігівські ІТ-фахівці – виїхали майже всі (кількість вимушених переселенців в обох випадках сягає майже 90%);
  • З Києва переїхало 80% айтішників;
  • Значно менше переїхало айтішників із Сум – лише 56% покинули рідне місто;
  • Близько половини виїхало одеських, миколаївських, херсонських та запорізьких ІТ-фахівців;
  • І замикають наведену статистику айтішники з Дніпра – всього їх переїхало близько 38%.

Куди всі вони переїхали?

Це питання потрібно поділити на дві частини: куди саме переїхали в межах України, і яка кількість українських айтішників вирішила змінити країну проживання.

З 60% айтішників, які покинули рідні міста, в межах України переїхало 46%, а в інші країни – лише 14% відсотків. Все-таки переважна кількість ІТ-фахівців вирішили залишитись в Україні, це радує.

Найбільшу кількість ІТ-переселенців прийняла Львівська область: кожен десятий айтішник переїхав саме сюди. На другому місці опинилась Закарпатська область (9%) та Івано-Франківська область (6%).

До слова, Закарпатська область має намір серйозно поборотися за увагу айтішників: 5-го квітня запрацював закарпатський ІТ-кластер. Не всім це сподобалося, але Закарпаття, як показують прогнози, має всі шанси стати новою «Кремнієвою долиною» українського сектору ІТ.

Скільки айтішників переїхало за кордон?

І не просто за кордон, а які саме країни «облюбували» наші ІТ-хлопці та ІТ-дівчата (тут мав би бути веселий смайлик, але його не буде). Мабуть, для вас не виявиться сюрпризом той факт, що третина айтішників, які покинули нашу країну, переїхали саме до Польщі (35%).

Друга за популярністю країна в наших розробників програмного забезпечення – це Німеччина. Сюди переїхав кожен десятий з тих, хто вирішив обрати новою домівкою одну з країн Євросоюзу. «Замикає» трійку лідерів Румунія (5,7%). Серед інших європейських країн, куди масово переїхали українські ІТ-працівники – назвемо передусім Іспанію, Чехію, Туреччину та Португалію.

До речі, чимало з тих, хто переїхали, й надалі допомагають рідній країні в цей важкий час, за що їм окрема подяка і шана. Зрештою, кожен з нас повинен робити це в міру своїх сил, тобто зробити свій власний внесок у спільну перемогу

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх