UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Ринок праці України
  5. Велика міграція українських ІТ-фахівців з початку війни: скільки вже виїхало і куди саме?

Велика міграція українських ІТ-фахівців з початку війни: скільки вже виїхало і куди саме?

8.04.2022 464
Велика міграція українських ІТ-фахівців з початку війни: скільки вже виїхало і куди саме?

Велика міграція українських ІТ-фахівців з початку війни: скільки вже виїхало і куди саме?

8.04.2022     464

Ще за декілька тижнів до початку війни чимало ІТ-компаній в терміновому порядку почали вирішувати питання переїзду своїх співробітників, які проживають в Україні. Портал з працевлаштування та пошуку роботи Jobs.ua вирішив з’ясувати для своїх читачів, куди переїхало більше половини українських айтішників, починаючи з 24 лютого, скільки з них залишилося в рідній країні, а скільки з них переїхало за кордон.

Велике українське переселення айтішників всередині країни

Можна й так охарактеризувати цю ситуацію. Бо як іще назвати вимушений переїзд більш ніж 60% українських ІТ-спеціалістів? Тільки вдумайтеся в цю цифру: більше половини українців, які добре заробляють і фактично є представниками середнього класу, покинули рідні міста і переїхали або в межах України, або взагалі виїхали за кордон.

Проаналізуємо статистику з великих міст:

  • Харківські та чернігівські ІТ-фахівці – виїхали майже всі (кількість вимушених переселенців в обох випадках сягає майже 90%);
  • З Києва переїхало 80% айтішників;
  • Значно менше переїхало айтішників із Сум – лише 56% покинули рідне місто;
  • Близько половини виїхало одеських, миколаївських, херсонських та запорізьких ІТ-фахівців;
  • І замикають наведену статистику айтішники з Дніпра – всього їх переїхало близько 38%.

Куди всі вони переїхали?

Це питання потрібно поділити на дві частини: куди саме переїхали в межах України, і яка кількість українських айтішників вирішила змінити країну проживання.

З 60% айтішників, які покинули рідні міста, в межах України переїхало 46%, а в інші країни – лише 14% відсотків. Все-таки переважна кількість ІТ-фахівців вирішили залишитись в Україні, це радує.

Найбільшу кількість ІТ-переселенців прийняла Львівська область: кожен десятий айтішник переїхав саме сюди. На другому місці опинилась Закарпатська область (9%) та Івано-Франківська область (6%).

До слова, Закарпатська область має намір серйозно поборотися за увагу айтішників: 5-го квітня запрацював закарпатський ІТ-кластер. Не всім це сподобалося, але Закарпаття, як показують прогнози, має всі шанси стати новою «Кремнієвою долиною» українського сектору ІТ.

Скільки айтішників переїхало за кордон?

І не просто за кордон, а які саме країни «облюбували» наші ІТ-хлопці та ІТ-дівчата (тут мав би бути веселий смайлик, але його не буде). Мабуть, для вас не виявиться сюрпризом той факт, що третина айтішників, які покинули нашу країну, переїхали саме до Польщі (35%).

Друга за популярністю країна в наших розробників програмного забезпечення – це Німеччина. Сюди переїхав кожен десятий з тих, хто вирішив обрати новою домівкою одну з країн Євросоюзу. «Замикає» трійку лідерів Румунія (5,7%). Серед інших європейських країн, куди масово переїхали українські ІТ-працівники – назвемо передусім Іспанію, Чехію, Туреччину та Португалію.

До речі, чимало з тих, хто переїхали, й надалі допомагають рідній країні в цей важкий час, за що їм окрема подяка і шана. Зрештою, кожен з нас повинен робити це в міру своїх сил, тобто зробити свій власний внесок у спільну перемогу

Читайте також

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

↑ Вгору