RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Ваше здоровье
  5. Як бути з розрахунком лікарняних при коронавірусі у новому році

Як бути з розрахунком лікарняних при коронавірусі у новому році

12.01.2021 502
Як бути з розрахунком лікарняних при коронавірусі у новому році

Як бути з розрахунком лікарняних при коронавірусі у новому році

12.01.2021     502

Минулий рік перевернув усе з ніг на голову. Таке враження, що люди більше ні на що не хворіють, а лише на COVID-19. Але це, звісно, не так. Ви знали, що на час карантину діє спеціальний порядок видачі листків непрацездатності? Які його особливості, як здійснюється розрахунок лікарняних днів на момент самоізоляції – читайте далі у статті.

Як здійснюється розрахунок лікарняних на період карантину

Одна з особливостей лікарняних на час карантинних обмежень полягає в наступному: лікарі вповноважені відкривати листки непрацездатності дистанційно. Також розширено перелік страхових випадків, за якими можна надавати грошову допомогу. А саме: ізоляція від COVID-19 (відповідно до 51-го пункту 22-ї статті Закону №1105). Як ідентифіковується такий листок непрацездатності? У графі «причина непрацездатності» буде вказано: «11 – ізоляція від COVID-19». Але майте на увазі, що такі лікарняні листки оплачуються не за загальними правилами.

Порядок оплати такого листка непрацездатності здійснюється із розрахунку половини середньої зарплати (причому незалежно від страхового стажу). Якщо ж співробітник не має 6-міс. страхового стажу в 12-міс. періоді перед настанням страхового випадку, до розрахунку ізоляційних лікарняних застосовуються обмеження: такі лікарняні не перевищують розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Як оплачуються такі лікарняні?

Перші п’ять днів – як і у випадку звичайних лікарняних листків – оплата здійснюється коштом підприємства. Решта днів фінансується із Фонду соцстрахування (далі – ФСС). Згідно з чинними нормативно-правовими актами самоізоляція під наглядом медиків триває два тижні. Тому оформіть заяву-розрахунок, в якій, як уже вказувалося вище, зазначте причину непрацездатності: «11 – ізоляція від COVID-19».

Як роботодавцю подати заяву-розрахунок самостійно: покрокова інструкція

Якщо вирішите подати документи в електронному вигляді, в паперовому варіанті їх подавати вже не потрібно буде. Щоб все виконати правильно, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  1. Щоб надіслати електронні документи до ФСС, заповніть відповідний договір;
  2. Договір можна надіслати як електронною поштою, так і подати власноруч до робочого органу виконавчої дирекції ФСС;
  3. Оберіть програму для подання звітності (наприклад, Соната або M.E.Doc), за допомогою якої надішлете заяву;
  4. Сформуйте заяву-розрахунок, поставте електронний підпис та надсилайте;
  5. Роздрукуйте примірник заяви-розрахунку, який потрібно зберігати разом із лікарняним листком на випадок перевірки ФСС.

За яких випадків роботодавцю можна не оплачувати лікарняний листок? Якщо сталося так, що один з ваших працівників мав нещастя захворіти на коронавірус у період відпустки за свій рахунок, зокрема через карантин, то в цьому випадку лікарняні можна не оплачувати.

В будь-якому випадку, коронавірус не так страшний сам по собі, як своїми ускладненнями. Jobs.ua бажає вам не хворіти в новому році, залишатися бадьорими і уникати всіх захворювань, а не лише COVID-19!

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх