RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Як навчитися критично мислити

Як навчитися критично мислити

10.08.2021 733
Як навчитися критично мислити

Як навчитися критично мислити

10.08.2021     733

Критичне мислення важливо розвивати з багатьох причин. Давайте перерахуємо ці причини:

По-перше, людина з критичним складом мислення не піддається маніпуляціям з боку інших людей, адже вміє швидко аналізувати ситуацію і може вчасно збагнути, що її хочуть використати у власних цілях (і цих цілей із знаком «мінус» можна нарахувати достатньо, але не про них зараз мова);

По-друге, людина з критичним складом розуму краще орієнтується в стрімких потоках інформації в умовах інформаційної війни;

По-третє, розвиток критичного мислення навчає більш ґрунтовно працювати з інформацією. Наприклад, звірка з кількома джерелами інформації, перш ніж прийти до певного рішення, чи перш ніж скласти свою думку. Критичний розум не лінується перевірити якусь конкретну інформацію, не посоромиться озвучити вголос питання, якщо йому щось незрозуміло.

Критичне мислення і наш організм

Ще одну важливу причину можна виділити, напряму пов’язану з нашим організмом та здоров’ям. Вам цікаво, як це пов’язано – тобто як пов’язати розвинуте критичне мислення з власним здоров’ям? А ось як: по-перше, люди з критичним мисленням більш відповідально ставляться до свого способу життя, до раціону харчування, до свого оточення (бо навіщо тримати в оточенні токсичних людей або ж людей, які завжди плачуться; чи людей, які не прагнуть вашого розвитку). Коли «встановлюєш» у своїй голові фільтри до інформації, то починаєш осмисленіше ставитися не лише до інформації, а й до людей в своєму оточенні.

Крім того, якщо ви сходили на прийом до лікаря, але його слова і поради приймати певні таблетки видалися вам непереконливими, ви завжди можете погуглити в інтернеті інформацію на спеціалізованих сайтах, вийти на кваліфікованих фахівців, які надають свої послуги через інтернет, і навіть за досить невелику оплату порадитися з ними стосовно наданих вашим лікарем порад і рекомендацій. Адже не будемо забувати, що для багатьох лікарів хвороби людей – це лише бізнес, і їм важливо продати якнайбільше фармацевтичної продукції. Можливо, для когось це – відкриття, але такий стан справ, на жаль, доволі часто побутує в сфері медицини. І людина з критичним мисленням розуміє такі речі, і не побіжить одразу в аптеку купувати найдорожчі ліки, які, можливо, й не настільки потрібні для видужання, як про це розповідав вам на прийомі лікар.

Критичний розум, повторимося, враховує ці та більше нюансів. І вже потім, після пошуку, збору і аналізу потрібної інформації – тільки після цього потрібно приймати рішення. Не раніше. Адже, на жаль, така ситуація складається не лише в нашій країні – мова про те, що багато людей гублять своє здоров’я, потрапляючи на прийоми до некваліфікованих лікарів і сліпо слідуючи їхнім настановам, мета яких, повторимося, не так вилікувати, як побільше фінансів викачати з кожного клієнта. Фармацевтика – це важлива сторона лікарської практики, і багато лікарів навіть мають свої відсотки за продаж тих чи інших ліків.

Бачите, як глибоко і детально проаналізували конкретно взяту ситуацію? Критичний розум дає таку можливість.

Отже, як розвивати критичне мислення? Якщо коротко – думайте, вчіться, аналізуйте. Приймайте зважені рішення.

П'ять рукостискань

Логічне мислення

Розвивайте логічне мислення. Логіка і критичне мислення – критично взаємопов’язані. Бо якщо ви можете вивести логічні зв’язки між певними подіями, явищами, фактами, якщо ви бачите логічну невідповідність між тим, що говорять люди і що вони роблять, якщо ви опанували закони логіки – то ви автоматично починаєте вибудовувати в своїй голові критичні фільтри для більш об’єктивного сприйняття інформації. І довколишньої дійсності, бо все по великому рахунку для кожного окремо взятого суб’єкта – це інформація. Одна квітка пахне по-своєму, інша по-своєму – це інформація; одна людина поводиться так, а інша ось «так» – і це теж геть інша інформація для кожного з нас; відбулася певна подія чи нам зустрілася певна людина – все це теж інформація, яку ми можемо використати або не використати у своїх цілях, це вже вирішувати кожному з нас.

Тому читайте книги про логіку, виконуйте хитромудрі задачки для розвитку логічного мислення. Розвиватиметься логічне мислення, розвиватиметься і критичне. Бо ці речі, як уже було сказано вище – взаємопов’язані. Одне без іншого не буває.

Не поспішайте одразу ж вірити всьому, що вам кажуть

Не поспішайте одразу ж довіряти інформації, звідки б ви її не отримали – з вуст інших людей, з телевізора, соцмереж і т.д. Тут максима «Не довіряй нікому» працює на вашу користь. І давайте не будемо забувати знамените висловлювання доктора Хауса – «Всі люди брешуть». Тому, якщо ви хочете навчитися критично мислитися, одразу візьміть до уваги цю важливу примітку: кожна людина схильна до прибріхування, і багато людей роблять це несвідомо. Або ж цілком свідомо, наперед насолоджуючись тим фактом, що розповсюджують неправдиві відомості.

Тому одразу візьміть до уваги той факт, що будь-яка інформація, яку ви отримали від інших людей, може виявитися недостовірною. Або спотвореною. Але це, власне, і є недостовірна інформація, чи не так? Навіть якщо в окремо взятому повідомленні буде 95% правдивої інформації, і всього лиш 5% брехні – ці відомості вже будуть недостовірними. І на виході ми отримуємо зовсім іншу інформацію.

Цим завжди вміли скористатися хитромудрі політики і правителі всіх часів та епох. І якщо ми чудово розуміємо такі речі, тоді вважайте на ще один важливий момент: давайте собі час на емоційну реакцію. Що це означає і як цього досягнути? Читайте нижче.

Час на емоційну реакцію

Це чудовий психологічний прийом, щоб навчитися реагувати зокрема на негативну інформацію, якої ми отримуємо надто багато, вам так не видається? Тому в тих випадках, коли ви відчуваєте, що всередині вас закипає справедливе обурення з приводу того, що коїться в світі, краще глибоко видихніть і дайте собі трохи часу, перш ніж надто емоційно реагувати на кожну негативну новину.

Краще запитайте себе, чи вам справді достовірно «показали» цю новину, чи справді висвітлили проблему з усіх сторін? А, може, висвітлили лише з потрібного для певного кола людей боку? Можливо, для початку треба трохи глибше заглибитися в ось цю конкретну ситуацію, щоб спробувати розібратися, чи справді ви отримали достовірну інформацію? А якщо це недостовірна інформація, то яка ж тоді достовірна?

І якщо ви починаєте ставити собі подібні питання – і намагаєтеся віднайти відповіді на них, – це означає, що критичні фільтри у вашій голові працюють як слід, і що ви не реагуєте одразу обурливо чи зі злістю, критикуючи побачене на екрані, а більш виважено підходите до того, емоційно реагувати на почуте чи ні. І взагалі, найідеальніший варіант – це навчитися нейтрально ставитися до всього того невпинного потоку інформації, який стрімкою лавиною фактів, подій і всеможливих новин щодня атакує нас з усіх електронних пристроїв.

Нейтральне ставлення до інформації

Ми живемо в час перенасичення інформації. Тому реагувати негативно на кожну негативну подію в світі – це надто велика розкіш, чи не так? А якщо це так, то потрібно навчитися розвивати в собі якомога нейтральніше ставлення до тієї лавини негативної інформації, яка щодня просочується в наші життя крізь екрани ґаджетів. Адже вміти безпристрасно аналізувати інформацію – це теж ознака критичного мислення.

От поміркуйте самі: жодна попередня історична епоха не була настільки перенасичена інформацією, як наша. Мільйони людей жили і помирали, навіть не вміючи читати і рахувати, та ще й ніколи не покидаючи рідні місця. В сусідній країні ніколи не змогли за життя побувати, не те що в іншому куточку світу. Уявляєте собі, який колосальний розрив має наше просунуте в усіх відношеннях двадцять перше століття поряд з усіма попередніми століттями? І навчитися критично мислити – це важливе завдання для людей, які народилися в епоху вільного доступу до знань. До будь-якої інформації, зрештою.

Коли починаєш розуміти такі речі, то усвідомлюєш, що логічне і критичне мислення, і уява з фантазією – все працює на висоті. І чистий і ясний розум, звільнений від незрозумілих і непотрібних переживань (страхи за майбутнє чи болісні переживання за минулим), теж є ознакою критичного мислення, коли не сприймаєш одразу і сліпо на віру чиїсь слова, а ретельно перевіряєш почуті відомості. Звіряєшся з кількома джерелами, бо інтернет часто грішить тим, що перепощує фейкові новини. Тому, щоб навчитися критично мислити – читайте, думайте, аналізуйте. А також знайомтеся зі статтями із розділу «Це важливо знати кожному». Тут ви знайдете багато цікавих матеріалів стосовно саморозвитку, ознайомитеся з порадами, як вчитися самого себе мотивувати на реалізацію важливих справ. Бо покладатися на інших людей – це добре, а вміти покладатися на себе, на свій розум – це ще краще.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх