RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Як не втратити концентрацію, коли працюєте вдома

Як не втратити концентрацію, коли працюєте вдома

25.02.2021 385
Як не втратити концентрацію, коли працюєте вдома

Як не втратити концентрацію, коли працюєте вдома

25.02.2021     385

Віддалена робота вигідна з багатьох причин: не потрібно надто рано прокидатися, щоб встигнути добратися на роботу (метро, задушливі затори та переповнені автобуси – це кошмарний сон для всіх людей, хто змушений потрапляти до восьмої чи дев’ятої ранку на свої робочі місця). Не потрібно також гаяти вранці час на збирання і гарячкове приготування сніданку. Для інтровертів віддалена робота взагалі може стати спасінням від перебування в колективі і потреби спілкуватися протягом робочого дня з іншими людьми.

Але не все так просто з віддаленою роботою, як може видатися людям, які не працювали з власного дому.

В чому криється підступ віддаленої роботи?

Хто працює віддалено, той знає про що мова. Багато хто помилково думає, що можна прямо в піжамі переміститися з ліжка до робочого столу, по дорозі приготувавши каву. Почистити зуби і помити голову можна пізніше, все одно ніхто не побачить, як ви виглядаєте. Ви сидите, працюєте весь день, зрідка перериваючись на прийом їжі, чищення зубів чи миття голови, а згодом знову приступаєте до роботи. Ідеальна картинка… але насправді не все так безхмарно.

Люди, які не працювали віддалено, малюють собі заманливу картинку: вдосталь вільного часу, можна переробити величезну купу справ щодня, тільки встигай їх виконувати! Але в реальності все зовсім не так. Виконання робочих завдань у піжамі сприяє лінощам, і досить часто буває важко змусити себе підвестися з ліжка. Чому так? А все тому, що жорстких часових рамок не існує, коли приступати до роботи, а дозволити собі розслабитися – це секунда діла. А потім з’являється ризик ще разочок дозволити собі розслабитися, а потім ще раз… І не зогледишся, коли таких «ще разів» назбирається стільки, що в якийсь момент стає зрозуміло, що все важче зосереджуватися на робочих завданнях, а концентрація випаровується, наче її ніколи й не було.

І постає вкрай важливе питання: як не втратити зосередженість, працюючи вдома? Давайте розглянемо найважливіші моменти, які дозволять не втрачати увагу в домашній обстановці.

Концентрація, увага і проблема самодисципліни

Стівен Джобс зазначав, що потрібно працювати не дванадцять годин, а працювати головою, і він був правий на сто відсотків. А щоб працювати головою, потрібно вміти концентруватися. Отже, два важливі моменти, щоб досягати успіху у всіх справах і починаннях, і не важливо, віддалено ви працюєте чи ні: концентрація та самодисципліна. Вміння зосереджуватися на поставленій задачі дозволяє за короткі проміжки часу виконувати чималий обсяг роботи. Концентрація має ще один важливий і приємний момент – повне занурення в роботу. Коли ви дійсно захоплені тим, що робите, хвилини робочого часу злітають непомітно. Ви озирнутися не встигнете, як швидко збігатиме час, коли ви повністю занурилися в роботу і працюєте, повністю віддаючись праці.

І другий знаковий момент: самодисципліна. Самодисципліна і ще раз самодисципліна.

Чим корисна віддалена робота? Вона дозволяє добряче «прокачати» дисципліну. Працюючи вдома, над вами не стоятиме начальник, бо ви самі собі доводитеся начальником. Так, ваш безпосередній начальник існує десь там, по інший бік монітору, але тут і зараз ви перебуваєте з собою наодинці. І якщо з дисципліною у вас ніколи не складалося, вам доведеться непросто.

Але вище носа: чим складніше випробування, тим солодший смак перемоги. Дисципліну можна так само «прокачати», як прокачуються м’язи в тренажерному залі або прокачується інтелект, насичуючись книгами та інтелектуальними завданнями. Сила волі і самодисципліна – такі ж самі навички, що й сила м’язів чи гнучкість розуму; їх можна вдосконалювати безкінечно.

Як навчитися концентруватися?

Виконуючи прості завдання, сконцентруватися легко. Але коли завдання передбачає багато розумових зусиль, зосередитися стає значно важче, чи не так? Що робити в такому випадку? Перш за все, заспокоїтися. Усвідомлення того, що потрібно виконати чимало завдань, та ще й складних, може сильно вас схвилювати. А чим більше хвилювання, тим вищий рівень стресу. Перебуваючи в стресовому стані, складно думати і приймати виважені рішення. Тому найперше, що слід зробити – це заспокоїтися.

В такі моменти добре зайняти чимось руки. Приготуйте чай, вмийте обличчя холодною водою, перекладіть речі на столі так, як вам більше до вподоби. Такі прості дії відволікають на себе увагу, і в результаті ваш розум заспокоюється, бо ви вже не думаєте про погане.

Тому приготуйте чай, розслабтеся і спокійно виконуйте завдання. Поетапно. І чим складніше завдання, тим більше кроків вимагатиме його виконання. Зосереджуючись на одній задачі за раз, ви швидше наблизитеся до мети, ніж будете пробувати виконати всі завдання одночасно. В один момент ви просто зрозумієте, що розум відмовляється працювати і йому потрібен відпочинок.

Скільки і коли перепочивати?

До речі, про відпочинок. Виконавши певне завдання, можна нагородити себе короткочасним перепочинком. Але такий перепочинок повинен тривати не більше ніж 5-10 хвилин, і не повинен перетворюватися на безкінечний перегляд новин в соцмережах чи відео на YouTube. Контролюйте час відпочинку, і повертайтеся до наступних завдань, коли минув означений час.

Не турбувати!

В усіх сучасних смартфонах є чудова функція: «Не турбувати». Якщо ви розумієте, що вам важко проігнорувати повідомлення від друзів та знайомих, які спливають на екрані телефону час від часу, ввімкніть опцію «Не турбувати», поки займаєтеся важливими справами. Якщо будете практикувати це кілька тижнів, воно обов’язково ввійде у звичку.

Не турбувати!


Усвідомленість – запорука успішної концентрації

Працюючи, чи часто ви ловите себе на думці, що поринаєте спогадами в минуле чи, навпаки, фантазуєте про своє майбутнє? Якщо ви часто грішите подібним, від цієї звички теж потрібно позбавлятися. Як від неї позбавитися? Як би це банально не звучало, але все дуже просто насправді. Тільки ви зауважили, що ваш розум «повело вбік», і ви концентруєтеся на подіях минулого, одразу відсікайте подібні думки. Тут можна провести чудову аналогію: потяг їде по рельсах, і в якийсь момент залізничник переставляє його на інші рельси. І потяг їде в зовсім інший бік, ніж до того. Так і наш розум: тільки ви усвідомили, що «поплили» думками кудись геть далеко, ви в своїй голові переставляєте рельси і потяг ваших думок знову мчиться в потрібному напрямку. Це називається – усвідомленість. Це називається – перебувати в теперішньому моменті. А ви ж виконуєте роботу тут-і-тепер, чи не так? А не в минулому чи майбутньому. А пофантазувати про минуле чи помріяти про майбутнє можна в хвилини відпочинку, коли дивитеся фільм, коли лежите на дивані чи прогулюєтеся вуличками рідного міста.

Медитативні техніки – наскільки вони корисні?

Насправді – дуже корисні. І медитація, і контроль дихання допоможуть у всіх сферах життя. Якщо вам важко зосереджуватися на робочих завданнях, якщо ви постійно відчуваєте приступи тривоги, страху за майбутнє – зверніть свою увагу в сторону медитації.

Медитація дозволяє заспокоїти наш неспокійний розум, розбурханий несуттєвими проблемами і надуманими страхами, а контроль дихання, як це не дивно, дозволяє краще зрозуміти самого себе. Цікаво звучить, чи не так? Як спостереження за власним диханням дозволяє зрозуміти себе? А ви спробуйте, і дізнаєтеся.

Медитація


Як правильно дихати? Вдихаєте близько чотирьох секунд, а видихаєте вдвічі довше. І так – подих за подихом, подих за подихом. Виробляючи таким чином рівне і спокійне дихання, ви не лише знизите рівень стресу, а й зможете краще концентруватися на роботі. Ці прості і доступні кожній людині дихальні практики випробувані тисячоліттями, і їхня ефективність не потребує жодних доказів.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх