RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Советы соискателю
  5. Як підсилити себе та знайти омріяну роботу навіть за умов воєнного стану та браку вакансій: рекомендації для жінок та дівчат

Як підсилити себе та знайти омріяну роботу навіть за умов воєнного стану та браку вакансій: рекомендації для жінок та дівчат

11.04.2023 1069
Як підсилити себе та знайти омріяну роботу навіть за умов воєнного стану та браку вакансій: рекомендації для жінок та дівчат

Як підсилити себе та знайти омріяну роботу навіть за умов воєнного стану та браку вакансій: рекомендації для жінок та дівчат

11.04.2023     1069

Під час війни непросто шукати роботу, а дівчатам і жінкам – й поготів. Так, справа тут досить часто саме в статі, як би це дискримінаційно не звучало. Значна частина роботодавців у нашій країні продовжують побоюватися, що: а) дівчата вийдуть заміж і підуть в декрет; б) жінки якщо вже не з дітьми, то обов’язково будуть народжувати в майбутньому. Що перший, що другий варіант несе для кожного роботодавця свої ризики. Звичайно, роботодавці зацікавлені в максимальному прибутку, тим паче – в кризовий час. Але жінкам і дівчатам, які шукають роботу навіть за умов воєнного стану та браку вакансій, від того не легше.

Розглянемо, які рекомендації для жінок та дівчат тут можуть бути.

Що демотивує під час пошуку роботи?

Тут можна виділити декілька чинників. По-перше, війна. По-друге, обмежена кількість вакансій на ринку праці в умовах високої конкуренції. Складно не опустити руки в такій складній ситуації, це зрозуміло всім. Але на додачу до вже згаданих труднощів додаються зовнішні обставини та внутрішні перепони. Важко не зриватися і не нервуватися, коли раз за разом читаєш дискримінаційні вакансії, або чуєш подібні запитання від рекрутерів – про одруження, народження дітей тощо. І коли пошук роботи затягується на місяці, тут зневіриться кожна жінка чи дівчина. Особливо, якщо ваші ресурси обмежені, а гроші тануть з кожним днем.

Все це породжує невпевненість в собі. А якщо людина невпевнена – повірте, це видно здалеку. І якщо в рекрутера на кожну вакансію відбувається не одна співбесіда – цілком зрозуміло, що невпевнені люди відсіюються одразу. Навіщо роботодавцю невпевнений працівник/працівниця? Хто буде заробляти гроші для компанії і приносити їй цілодобовий профіт?

Отже, які кроки треба зробити найперше, щоб підсилити себе і свою впевненість?

Не втрачайте віру в себе

За жодних обставин, підкреслюємо – за жодних обставин – не втрачайте віру в себе. Навіть якщо пошук роботи затягнувся на місяці, навіть якщо ви чудово усвідомлюєте, що «сидите на шиї» в інших родичів, але такий варіант вас зовсім не влаштовує – не зневірюйтеся в своїх силах. Час зараз такий, що якщо ви живі і здорові, і в порівняно безпечному місці – це вже добре. Це вже обнадіює.

Звісно, від таких думок грошей в кишені не побільшає, але знову ж таки, повторюйте собі щоранку, коли прокидаєтеся – і щовечора, коли лягаєте спати: я не здамся. Never give up, як люблять повторювати американці. Все буде, все у вас вдасться – хоча, можливо, не зразу. Можливо, доведеться деякий час попрацювати на неулюбленій роботі, на посадах, які не потребують високої кваліфікації. Але навіть в таких несприятливих умовах витискайте для себе максимум: на будь-якій роботі вас оточують люди, правильно? Знайомтеся з новими людьми, заводьте корисні зв’язки, які – хто знає! – коли саме вони стануть вам у нагоді.

А якщо виїхати закордон?

Кордони для дівчат і жінок відкриті, тому можна розглянути й такий варіант. Тим паче, зима вже минула, літо на носі, і безліч робіт без особливої кваліфікації можна підшукати в найближчих до нас країнах Євросоюзу. Поставте собі ціль – попрацювати кілька місяців і підзаробити гроші для достойних курсів, наприклад. Або для фінансової подушки, якщо ви з невеликого міста і плануєте переїхати, наприклад, до Києва чи Львова. У великому місті більше можливостей, більше способів знайти омріяну роботу і почати працювати в дійсно достойній компанії.

І, як би це дивно не звучало, фізична робота, яка не потребує великих зусиль, може допомогти вам поглянути на ситуацію збоку. І все ретельно обдумати. А повернувшись додому, ви вже матимете чіткий план дій – які курси пройти, які знання підтягнути найперше, в яких компаніях ви хочете працювати.

Що цікаво, на таких роботах ви з великою ймовірністю познайомитеся із жінками й дівчатами, які прагнуть того ж самого, що й ви. А разом долати перешкоди значно легше. Що одній людині відкривати салон краси, приміром, а що над цією справою працювати двом чи трьом людям. Приглядайтесь і прислухайтесь, хто що говорить довкола вас (це стосується, зрештою, не лише «заробітчанських» реалій). Так ви відшукаєте своїх людей в рази швидше.

Заробітчаночка

Гранти й допомога від держави

Зверніть увагу на ті гранти і курси, які надає держава. Можливо, щось вам і приглянеться – наприклад, «єРобота». За допомогою цієї урядової програми можна отримати грант на розвиток власної справи. Знову ж таки, об’єднайте зусилля з людьми, яким ви довіряєте. Вивчайте досвід успішних жінок, які вже встигли побудувати власний бізнес і які добре тримаються на плаву навіть в теперішніх реаліях. Підпишіться в тому ж таки інстаграмі й Тік-Тоці на їхні сторінки. Заряджайтеся безкоштовно їхнім оптимізмом і не забувайте собі повторювати, що якщо вийшло в них, все вийде й у вас. Не виходить нічого лише в тих людей, хто не докладає жодних зусиль.

Випишіть цю максиму на стікер і наклейте на видному місці. Нехай кожного дня служить вам нагадуванням, що легше вам не стане, якщо опустите руки і здастеся.

Що ще треба зробити?

Якщо відчуваєте, що знайти омріяну роботу все не вдається, зробіть перш за все ось що: складіть план дій. Це означає:

  • розпланувати свій день,
  • переглянути харчування і фізичну активність,
  • не забувати про інформаційну гігієну (від щогодинного скролінгу новин вам легше не стане),
  • дозволяти собі відпочинок,
  • виділяти час на спілкування з друзями,
  • завести нове правило – знайомитися з новою людиною щотижня,
  • пам’ятати також за щоденні прогулянки,
  • звертати увагу на речі, справи і людей, які дарують вам емоції і радість.

Непоганий план дій, як вважаєте? Що б ви додали сюди від себе? До речі, радимо звернути увагу на нашу нещодавню статтю Філософія есенціалізму, або вчимося фокусуватися на важливому. Можливо, поради, викладені в цій статті, дозволять вам підсилити себе і свої ресурси, і швидше знайти омріяну роботу навіть за умов воєнного стану та браку вакансій.

Перукарочка

Аналіз та увага

Мається на увазі, що для ефективнішого процесу пошуку роботи вам знадобиться увага до найдрібніших деталей. Визначте зони свого росту – професійного та особистісного; відстежуйте найменші досягнення; ретельно продумайте, які канали застосувати для пошуку вакансій і не зациклюйтеся на чомусь одному.

Можна також здійснити більш глибокий аналіз поточної ситуації, використавши техніку SWOT-аналізу. Для цього вам треба зробити наступне:

  1. Виписати свої сильні сторони, які раніше вам завжди допомагали досягти мети (перемоги в шкільних олімпіадах і турнірах, перше підвищення на роботі, вступ до омріяного вузу тощо);
  2. Зафіксуйте на папері ті зони розвитку, які вам потрібно конче підтягнути. Наприклад, ви давно плануєте підівчити англійську, але все ніяк не доберетеся до неї; можливо, вам бракує софт скілів, ви невпевнено почуваєтеся на публіці – обведіть червоним маркером всі ці зони розвитку, почепіть на видному місці і пообіцяйте собі «прокачати» їх в найближчі місяці;
  3. Зазначте десь поруч із зонами розвитку, до яких можливостей у вас є наразі доступ (і до яких каналів пошуку роботи ви можете зараз доступитися; чи розповідаєте своєму оточенню, що відкриті до нових пропозицій; які є програми стажувань або ж додаткового навчання на горизонті, які інтернет-ресурси ви використовуєте, чи розглядаєте допомогу міських центрів зайнятості);
  4. Випишіть зовнішні ризики, які можуть стати вам на заваді (які зміни в цікавій для вас сфері відбуваються за умов воєнного стану та браку вакансій, чи змінюється суть робочих обов’язків та вимог до них, що може зашкодити вам наблизитися до омріяної посади).

Мотивуюча література та фільми

Підтримуйте свій енергоресурс книгами про видатних жінок та їхні досягнення. А також серіалами та фільмами, якщо любите цю справу – чому б і ні? З цікавих серіалів про жінок, які досягнули успіху самі, радимо найперше переглянути американські шоу «Дивовижна місис Мейзел» та «Мадам Сі Джей Уокер: перша жінка-мільйонер в США» (чорношкіра, між іншим); ще на думку спадає цікавий фільм з Дженніфер Лоуренс «Джой», який розповідає про непросте життя підприємниці й винахідниці Джой Мангано.

З книг можна почитати біографії Маргарет Тетчер, Мішель Обами та інших відомих жінок, які прожили – чи продовжують проживати – успішне життя. Можливо, деякі їхні вчинки та рішення надихнуть вас на пошук нестандартних рішень.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх