UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Філософія есенціалізму, або вчимося фокусуватися на важливому

Філософія есенціалізму, або вчимося фокусуватися на важливому

10.04.2023 494
Філософія есенціалізму, або вчимося фокусуватися на важливому

Філософія есенціалізму, або вчимося фокусуватися на важливому

10.04.2023     494

Стреси, війна, суцільний потік негативу звідусіль – як вистояти в нашому щоденному кошмарі й не втратити бажання працювати і розвиватися? Філософія есенціалізму вчить розумно фільтрувати наш фокус уваги. Про це й поговоримо в даній статті.

Есенціалізм – розбираємося з поняттям

Американський журналіст, блогер, коуч і бізнес-консультант Ґреґ Маккеон написав книгу «Мистецтво визначати пріоритети». До речі, якщо захочете її почитати, книга перекладена українською і побачила світ у видавництві «Наш формат». В своїй книзі автор визначає філософію есенціалізму як мистецтво фокусування лише на найважливіших справах. Все другорядне, відповідно, ігнорується (або йому менше приділяється уваги).

Автор стверджує, що досягнути успіху буде дуже й дуже важко, якщо розпорошувати свої зусилля на другорядні завдання. Ніби й очевидний факт, але хіба більшість людей робить інакше?

Фокусуємося на головному – як це робити?

По-перше, «перетрушуємо» свої щоденні справи. Не полінуйтеся виділити на це час і зробити прискіпливу ревізію щоденних занять. Щоразу, коли вам захочеться подивитися розважальне шоу в інтернеті чи поскролити стрічку новин, запитуйте себе, чи справді ці заняття допоможуть досягнути вам життєвої мети?

По-друге, запитуючи час від часу себе, що ви робите в цю мить і що плануєте робити далі, ви зможете навчитися виділяти справи важливі і другорядні. Привчайте себе, що це доведеться робити щодня. І не забуваємо, що відпочинок – це теж важливо. Не потрібно дорікати собі, що ви виділили собі пів години на відпочинок, а потім полишати його і кидатися до робочих завдань. Відпочинок – теж важлива частина філософії есенціалізму, адже без повноцінного відпочинку не буде й повноцінної роботи. І просування до своєї мети.

По-третє, зміна життєвих установок. Саме час нагадати собі, що відповідальність за своє життя не потрібно перекладати на когось. Тому нав’язливі думки на зразок «Я мушу», «Я все встигну», «Всі справи важать для мене» тощо замінюємо на наступні: «Ми самі обираємо, що робити», «Найважливіше для мене зараз – це… (і далі – список пріоритетних справ)».

По-четверте, вчимося відстоювати власні кордони. Це означає вчитися говорити «Ні» речам і людям, які нас не влаштовують. Що цікаво, за одне короткочасне «Ні» ми будемо відчувати дискомфорт кілька хвилин, не більше; а ось зайве «Так», сказане не тій людині, може призвести до досить тривалого дискомфорту. Погоджуєтесь?

Кілька годин – на найважливіші справи

Філософія есенціалізму передбачає, що варто щодня для важливих справ виділяти бодай декілька годин. Нехай буде так: щодня – чотири години для найважливіших справ. Звісно, вихідні не рахуємо, бо ми ж не роботи, відпочивати теж потрібно. Намагайтеся підлаштувати виконання важливих справ під ваші найпродуктивніші години. Перша чи друга половина дня – це вже вам вирішувати.

Ніби й нескладні поради, але вчитися їм іноді доводиться все життя. Портал Jobs.ua нагадує, що розтягувати цей процес на все життя не потрібно.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору