RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Карьера
  5. Як вийти із зони кар'єрного комфорту

Як вийти із зони кар'єрного комфорту

3.06.2022 398Автор: Лоліта Платошкіна
Як вийти із зони кар'єрного комфорту

Як вийти із зони кар'єрного комфорту

3.06.2022     398Автор: 

Кар’єрні зміни на роботі схожі на вихід із власної зони комфорту, що супроводжуються стресом для будь-якого матерого співробітника. Проте вихід із зони кар’єрного комфорту за власним бажанням трапляється набагато рідше. Її не хочеться покидати, змінювати навколишні обставини та внутрішні поглядати, впливати на спокійну плинність робочого процесу та власного професійного здобутку. Звучить дивно, однак перебування в затишному кар’єрному комфорті може також завдавати непоправний збиток вашій професійній повноцінній реалізації, кар’єрному росту та набутому досвіду. Разом з Jobs.ua пропонуємо розібратися в чому загроза животіння на робочому місці та як розв'язати питання застою в кар’єрному розвиткові для спеціалістів.

Початок професійної діяльності на новому місці завжди примушує нас відчувати емоційний підйом та драйв: ми вчимося та дізнаємося новому, випробовуємо свої професійні знання, хочемо показати себе з найкращої професійної сторони, знайомимось та вибудовуємо нові комунікації в команді. Все це підносить нас та тримає на високій емоційній хвилі, проте триматись на ній постійно просто неможливо. З часом цей завзятий темп пропадає, більша частина роботи стає монотонною, заробітна плата стабільною, а співпраця в команді комфортною. Непомітна така робоча зона комфорту засмоктує та отупляє, помічали хоч раз? Таке відчуття приходить, коли начебто досяг професійній стелі: рівень знань та завдань не росте, хоча сили для розвитку та бажання маєте. Звісно ж комфорт на робочому місці це ще не привід звільнятися чи шукати нову роботу. А ось незадоволення та відсутність можливості подолати чи змінити таке положення речей - вагома причина до дій.

Цілком зрозуміло, що вже самі думки про зміни в кар’єрі псують настрій, примушують нервувати та перетворювати емоційний стан в суцільну гойдалку. Проте подібна реакція на можливі цілком нормальна, а прийняття рішення необхідне.

Чому складно вийти з зони комфорту на роботі

Самостійний вихід з зони комфорту на роботі - це завжди випробування для спеціаліста власних сил, енергії та страхів. Саме страхи не дають нам часом зробити бажаний крок вперед з відправної точки комфорту на зустріч новому досвіду. Ми знаходимо купу причин та відговорок аби ще трохи відкласти з себе відповідальність за власний кар’єрний розвиток, ще більше потопаючи у власних страхах.

Страх спробувати власні нові ідеї

Через недооцінку власних можливостей та невпевненість ми часто відкладаємо власні нові ідеї, бажання спробувати щось нове на користь стандартам та вже протоптаній доріжці. Все значно відкладає початок нашого професійного прогресу та власного розвитку. Якщо не в змозі з першого разу змінити такий хід справ, спробуйте поступово дивитися на справи під іншим кутом. Поступово вводьте у свої обов’язки новий фронт роботи та просіть керівника про нові завдання та проекти, де б ви могли чомусь навчитися.

Страх, що про вас засудять колеги

Подекуди нам властиво переживати про те, що про нас подумають колеги, як вони оцінять наші дії. Однак пам’ятайте, що ви живете та працюєте не задля схвалення колег. В першу чергу встигніть реалізувати себе та власний потенціал, а потім подивитесь, до чого це призведе. Можливо, колеги інакше дивляться на вас та навіть почнуть брати приклад. Це новий етап та якість ваших відносин в колективі.

Страх помилки та підвести команду

Найнеприємніше почуття, що уповільнює та іноді зовсім припиняє ваш професійний рух - страх помилки, особливо, коли стиль управління керівника авторитарний. Страх помилки сковує ваші дії, не дозволяє мислити креативно та вільно. Переплітаючись зі страхом підвести команду чи виглядати безглуздо перед співробітниками взагалі розмиває вашу особистість, а разом й індивідуальність. Якщо вас охоплюють такі страхи, найкращим рішенням стане розмова по душах, де ви зможете попередити, що для вас важливо розвиватися, та попросити їх підтримку.

робота в команді

Страх невідомості

Вихід з зону комфорту - це спроба нового невідомого до цієї миті. Ви й справді не можете спрогнозувати, до чого призведуть ваші дії, зовсім інакші від того, що було раніше. Воно породжує додаткову невпевненість, роздуми та бажання кинути задумане не розпочавши. Однак ніколи не дізнаєтесь повністю, до чого це призведе, не спробуючи. Більше сміливості в реалізації власних ідей.

Страх, що не потягнете

Такий страх дуже часто охоплює тих, хто не вміє планувати власні дії та оцінювати сили. Якщо ви візьмете собі на постійний контроль ці дві корисні звички ви здатні досягти будь-яких бажаних цілей. Планування власних дій дозволить оцінити терміни та спланувати власні дії поетапно. Оцінка власних сил дозволить вам реалістично поглянути страху в очі та визначитись на що ви спроможні, а на що ні.

Страх втрати часу на те, що не принесе бажаних результатів

В будь-якому разі зрозумійте, що ваші старання та сподівання будуть помітні оточуючим. Навіть якщо ви не досягнете кінцевих амбітних цілей, то ви точно виростите в очах колег та керівника, ви отримаєте новий досвід та нові знання, зможете дати експертну оцінку зі власного досвіду. Ви нічого не втрачаєте, а отримати можете більше.

Поради: як вийти з зони комфорту на роботі

Вихід з зони комфорту насправді не миттєва дія. Між бажанням та самою дією розташовується потужна мотивація, бажання та цілеспрямованість робітника, відсутність яких не дасть переходу від бажань до дій. З чого все-таки слід розпочати, щоб вийти з зони комфорту на роботі?

Проаналізуйте власний кар’єрний шлях

Погляньте на власну кар’єрну мапу. Чи ви змогли реалізувати власні професійні бажання та задуми. Подумайте, де б ви хотіли опинитись через п’ять років, яку посаду і де займати. Що для цього необхідно зробити, куди рухатись далі?

Порадьтесь з керівником

Якщо ви відчуваєте задоволення перебігом робочих справ, порадьтесь з керівником чи наставником. Краще за всього не накоплювати напруження, а обговорити непорозуміння заздалегідь. Запропонуйте своє бачення ситуації та можливі рішення вашої ситуації.

Визначиться з мріями та цілями на майбутнє

Визначиться із власними мріями щодо власної реалізації, а ще краще визначить конкретні досяжні професійні мрії. Поставте перед собою цілі на майбутнє, конкретизуйте їх та розпишіть терміни.

Оцініть власний рівень та уміння

Оцініть та проаналізуйте власний рівень набутих умінь та навичок. Визначиться, чого вам не вистачає в досягненні власних мрій та цілей. Складіть індивідуальний план розвитку та самовдосконадлення професійних умінь, які необхідні вам в реалізації майбутніх задумів. 

Визначиться, в яких сферах життя чи професійно ви готові вносити зміни вже зараз

Кажуть, що до реалізації власних мрій нас розділяє наша готовність діяти прямо тут і зараз. І це справді так. Якщо ви готові вносити зміни в ваше життя прямо зараз, то певно вас нічого не зупинить. Визначить свою готовність діяти, визначить наявність енергії та ресурсів для цього.

Відстежуйте власні успіхи

Згадуйте періодично та оцінюйте, що ви знали та робили рік потому, яким багажем знань та умінь володієте сьогодні? Обов’язково перевіряйте через деякий період власні професійні здобутки. Це допоможе не занепадати духом і контролювати свій ріст.

Будьте відкритими до нових знань

Цікавтесь постійно чимось новим у своїй професійній сфері. Підпишіться в соцмережах на відомих кваліфікованих спеціалістів у своїй сфері діяльності. Цікавтесь новим та діліться цими знаннями зі своїми колегами, пробуджуючи бажання пробувати все нове та обговорювати нові віяння.

Вихід з зону комфорту на роботі - справа досить важлива та необхідна для кожного спеціаліста. Це можливість випробувати себе, розвивати та не заснути у власному професійному комфорті. Боріться із власними страхами перед усім новим.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх