UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Індивідуальний план розвитку: що це таке та для чого він потрібен

Індивідуальний план розвитку: що це таке та для чого він потрібен

28.05.2022 1978Автор: Лоліта Платошкіна
Індивідуальний план розвитку: що це таке та для чого він потрібен

Індивідуальний план розвитку: що це таке та для чого він потрібен

28.05.2022     1978Автор: 

Попрацювавши на одному місці деякий час цілком нормально очікувати підвищення заробітної плати та кар’єрний ріст, адже з кожним роком спеціаліст збільшує та покращує свій досвід. Щоб вміти контролювати свій професійний шлях та не згортати з нього спеціалісти створюють індивідуальний план розвитку, який стає свого роду мапою для спеціаліста. Сьогодні на Jobs.ua розбираємось, що таке індивідуальний план розвитку, як складати та використовувати цей професійний інструмент.

Індивідуальний план розвитку - спеціальний документ, послідовна програма навчання, розроблена під конкретного співробітника. Вона дозволяє працівнику набувати нових компетенцій, розвивати існуючі та поступово рухатись до заданої професійної мети.

Чи траплялось у вас таке, що ви збивались з цілі отримати роботу своєї мрії, міняли сфери діяльності, повністю змінювали власну кваліфікаційну специфіку, а аналізуючи жаліли, що вчинили таким чином, хоча було більш перспективні можливості. Це трапляється через відсутність індивідуального плану розвитку та продуманого поетапного професійного шляху. 

Типи індивідуального плану розвитку

Існує декілька типів планів розвитку працівників: особистий та корпоративний. Розгляньмо обидва.

Корпоративний індивідуальний план розвитку відрізняється віл особистого тим, що він розробляється конкретною компанією під конкретного співробітника. Він націлений на розвиток професійних умінь та досвіду, необхідних для роботи саме в цій компанії на саме цій посаді. Виконання корпоративного індивідуального плану розвитку є вагомим аргументом для перегляду зарплати, кар’єрного росту та розвитку всередині колективу та компанії. Якщо у вашій компанії заведено, що для співробітників замовляють корпоративні індивідуальні плани розвитку, то вам потрібно тільки ознайомитися зі своїм і рухатися вперед відповідно до виробничих процесів та регламентів. Це ще один плюс в карму компанії, яка піклується про своїх співробітників та їх професійний розвиток.

Особистий індивідуальний план розвитку фахівець розробляє й впроваджує самостійно, без прив’язки до конкретної компанії чи посади. Такий документ так само включає покрокові цілі, план дій, проте стосуються  кар’єрного розвитку спеціаліста загалом, а не лише в рамках однієї компанії чи посади. Такий план розвитку можна використовувати, якщо ви, наприклад, плануєте перехід в іншу компанію на більш високу позицію і вам для цього потрібно розвивати певні навички. Або ви плануєте кар’єрний ріст і вам потрібно багато чого вчитися з нуля.

Кому та навіщо необхідний індивідуальний план розвитку

Хибно думати, що індивідуальний план розвитку потрібен тільки керівникам та спеціалістам на високих посадах. Будь-який спеціаліст, який пройшов етап молодого спеціаліста, набув досвіду та претендує на підвищення чи збільшення заробітної плати за рахунок набутих навичок, потребує створення індивідуального плану розвитку. В тому числі практично кожний керівник та молодий спеціаліст, який знає куди він йде та що хоче отримати. Індивідуальний план розвитку, по суті, є кар'єрною мапою, складеною з урахуванням характерних професійних та особистих якостей спеціаліста. Тому всі, хто хоче розвиватися та професійно зростати, необхідні мати індивідуальний план розвитку.

HR-спеціаліст - та людина, що повинна контролювати як процес створення, затвердження, так й реалізацію плану розвитку. Разом із співробітником необхідно вибрати списки тематичних тренінгів, семінарів, які слід пройти співробітнику, щоб покращити навички та досягти бажаних результатів.

  • План розвитку співробітника є важливим інструментом саморозвитку та професійного самовдосконалення, який має такі цілі:
  • посісти нову посаду,
  • модернізувати та підвищити рівень розвитку компанії,
  • підвищити лояльності персоналу до роботодавця,
  • професійне зростання окремих або всіх співробітників;
  • покращення працездатності робітників,
  • оптимізація робочих процесів компанії,
  • навчання самоорганізації, саморозвитку, самонавчання.

Наявність такого плану допомагає спеціалісту:

  • структурувати власний професійний шлях,
  • проаналізувати свій кар’єрний розвиток, відкоригувати його та задати корекцію,
  • визначити реальні терміни для досягнення своїх професійних цілей,
  • визначити власні зони кар’єрного росту,
  • спланувати конкретні дії на шляху досягнення власних професійних цілей,
  • розбити велику мету на маленькі завдання й запланувати конкретні дії для її досягнення;
  • спробувати знайти ресурси для досягнення кар’єрних планів.
індивідуальний план розвитку

З чого складається індивідуальний план розвитку

План індивідуального розвитку включає в себе основні фіксовані розділи, зазначивши які, спеціаліст може рухатись шляхом професійного вдосконалення. До них відносяться:

  1. Мета й цілі (Дуже важливо, щоб спеціаліст знав власну мету та цілі, які він переслідує. Знаючи їх спеціалісту простіше вибудовувати план дій на шляху досягнення мети).
  2. Строки (Будь-який план розвитку розраховує на конкретні строки та період. Будь-які цілі включають часові рамки, адже через певний час вони можуть бути відредаговані чи змінені).
  3. Стратегія розвитку (Особистісна стратегія, що включає саме цей план дій та саме ці конкретні завдання. Самостійно обрати найбільш зручну саме для вас стратегію реалізації).
  4. Підтримка та ресурси (Обов’язково потрібно зазначити керівників та відповідальних, хто допомагає вам реалізовувати ваш індивідуальний план розвитку. Якщо вам потрібні певні ресурси для реалізації матеріальні чи нематеріальні, їх також слід зазначити).
  5. Відмітки про виконання (На кожному етапі реалізації індивідуального плану розвитку не лінуйтесь робити відмітки про виконання, це допоможе прослідкувати, де ви знаходитесь та як швидко просуваєтесь).

Успішна реалізація індивідуального плану розвитку не лише дозволить сформувати професіонала, а й підвищити рівень розвитку спеціаліста й компанії в цілому.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору