RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Ищем вакансии
  5. Як знайти роботу віковою кандидату?

Як знайти роботу віковою кандидату?

11.07.2019 292
Як знайти роботу віковою кандидату?

Як знайти роботу віковою кандидату?

11.07.2019     292

Коли вік не завада: шукаємо гідну роботу для пенсіонера

Сьогодні більшість роботодавців не поспішають працевлаштовувати людей у зрілому віці. У деяких випадках це цілком виправдано, проте частіше за все це просто стереотипність мислення. Якщо порівняти факти, то ті, кому за 50, можуть ще позмагатися з тими, кому ледь 25. І дати фору. Наприклад:

Молоді спеціалісти:

  • Володіють комп’ютерними технологіями
  • Легше здобувають навички (простіше навчити, ніж перевчити)

Люди у віці

  • Мають великий досвід
  • Не тягнуться за кар’єрним зростом
  • Не відволікаються на дітей (бо вони вже дорослі) та стосунки

І це ще не всі досягнення кожної вікової групи. Перераховувати їх можна довго, проте чи варто? Адже всім зрозуміло, що чим старша людина, тим досвідченіша вона. Життя вчить краще, ніж освітні заклади. Тому, відкриваючи вакансію, роботодавець повинен в першу чергу подумати, що для нього важливіше – вік чи досвід.

текучка кадров в компании

Чим лякають зрілі кандидати

Трудове законодавство України з 2012 року забороняє дискримінацію за віковим критерієм. Формуючи вимоги до претендентів, роботодавцям не можна вказувати вікові рамки, а тим більше відмовляти у працевлаштуванні аргументуючи це зрілістю.

Але в житті такі ситуації трапляються, і не рідко. Реальних оголошень про «роботу для пенсіонерів» одиниці. Чому ж старша вікова категорія чує відмови у три рази частіше, ніж молодь:

  • низький рівень знань іноземної мови (раніше в ній не бачили такої цінності, як сьогодні);
  • погані навички роботи за комп’ютером та у використанні інших девайсів, гаджетів;
  • застарілий досвід (мало хто слідкує за науковими відкриттями чи новітніми розробками, тому багатий досвід та десятки років стажу можуть бути не актуальними в сьогоденні);
  • прірва між поколіннями в системі цінностей (чим старша людина, тим повільніше вона адаптується до нового, є менш мобільною, проте, на відміну від молодих, – більш працелюбна та цілеспрямована);
  • страх відступу від традиційних методів (а сьогодні як ніколи популярне використання усього нетрадиційного);
  • старість тягне за собою хвороби (з цим не посперечаєшся. А кожен роботодавець хоче бачити у своїх співробітниках здорових, активних і сповнених сил та енергії особистостей);
  • дискомфорт молодого начальника перед зрілим підлеглим. Заслужити повагу у старшого важче, ніж серед однолітків. До того ж старшим незручно давати вказівки, навчати їх, контролювати.

Варто зауважити, що це лише узагальнені показники. Старші люди часто прекрасно володіють комп’ютерами, в курсі останніх відкриттів, швидко адаптуються до нового і зовсім не бояться рішучих дій.

Поради зневіреним зі статусом 40+

Щоб знайти роботу в зрілому віці, варто добре постаратись. І ми з превеликим задоволенням вам допоможемо. Отож записуйте:

  • Складіть доскональне резюме. У такому віці у вас напевно є дуже багатий досвід і, ймовірно, не в одній сфері діяльності. Тому для кожної вакансії слід персоналізувати резюме залежно від специфіки компанії. Зробіть акцент на своєму досвіді та конкретних здобутках, які мають безпосереднє відношення до функціональних обов'язків бажаної посади. Саме ці два пункти засвідчують ваш професіоналізм і доводять, що будь-які завдання вам під силу.
  • Розширюйте сферу пошуку. Напрацьовані знайомства і репутація – головне багатство та перевага літніх людей. Мало хто з них користуються сайтами для пошуку роботи, частіше все відбувається через знайомих. Зв'яжіться з колишніми колегами, запросіть їх на зустріч. Пам'ятайте: ви рухаєтеся вперед і ваші знайомі також. Минають роки, хтось із них працює у великій компанії, хтось стає начальником, хтось відкриває свою справу. Якщо ваші знайомі запам’ятали вас як надійного працівника та чесну людину, то допомога не забариться.
  • Зробіть акцент на свої перевагах і досягненнях. Цілеспрямованість, надійність, відповідальність, сумлінність – те, що притаманне старшому поколінню співробітників. Саме це вважається головним козирем кожного, кому за 40 і хто шукає роботу. Проте бути голослівними не варто – кожен пункт підтверджуйте фактами. Приводьте реальні ситуації зі свого життя, гадаємо, на вашому віку їх було достатньо. Доведіть, що ви й справді хороший працівник: готові затримуватися на роботі, не підведете, не забудете, не захворієте у відповідальний момент і тому подібне. Наголосіть, що ви пройшли довгий професійний шлях, а це дорогого коштує.
  • Намагайтеся йти в ногу з часом. Комп’ютеризація суспільства досягла свого апогею. Не відставайте і ви. Вивчіть основні прикладні програми (Skype, Excel, Word, C1 чи інші, що стосуються вашої професійної діяльності). Уміти користуватися Googl’ом недостатньо. Запишіться на курси, відвідуйте семінари, підвищуйте кваліфікацію – робіть все, щоб ваші безцінні знання не старішали, а регулярно оновлювалися та розширювалися.

У цьому пункті також варто зазначити ваш зовнішній вигляд. Одягайтесь сучасно, цікавтеся модою, оберіть свій стиль (тільки знайдіть його не у своїй шафі серед речей 20-річної давнини, а купіть в сучасних магазинах). Доглядайте за собою так, щоб рекрутер на співбесіді не міг здогадатися про ваш реальний вік.

  • Поступіться своїми принципами. Якщо ви довго не можете знайти роботу, скоригуйте ваші зарплатні очікування. І не тому, що знижуєте собі ціну. Просто до питання оплати праці можна повернутися і пізніше. А зараз головне – отримати бажану посаду та привернути до себе увагу.

текучка кадров в компании

Щоб знайти роботу в зрілому віці, навчіться подавати свій вік як перевагу, а не як недолік. В першу чергу, повірте у це самі, і тоді легше буде переконати інших. Адже, окрім професійного досвіду, у вас є неабиякий запас життєвих мудростей. Покажіть роботодавцю, що ви знаєте, як вивести компанію на новий рівень, як сприяти її розвитку, і що ви готові це робити. Будьте впевнені в собі та у своїх силах. І нехай число 40+ не стане на заваді вашому працевлаштуванню, адже у цьому віці життя тільки починається…

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх