RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Жизнь в коллективе
  5. Заздрощі у колективі: небезпечна тенденція із реальною загрозою кар’єрі

Заздрощі у колективі: небезпечна тенденція із реальною загрозою кар’єрі

18.06.2021 558Автор: Олександр Мавлідінов
Заздрощі у колективі: небезпечна тенденція із реальною загрозою кар’єрі

Заздрощі у колективі: небезпечна тенденція із реальною загрозою кар’єрі

18.06.2021     558Автор: 

Заздрість, вважається настільки поганою якістю характеру людини, що, як відомо, подібні емоції потрапили до переліку смертних гріхів Святого Писання. Хоча, доволі умовно, такий прояв, як заздрість, можна поділити на «білу» та «чорну». Перший варіант обумовлює радість за людину, яка вже має (досягла, отримала та інше) все до чого прагнула та мотивує на такі саме дії власника «білих» заздрощів. «Чорна» заздрість, завжди проецирується негативом та ненависті, як до об’єкту, який викликав такі почуття, так згодом, й до всього, що оточує того, хто заздрить, зокрема до себе самого.

Навіть, так звані «білі» прояви заздрості, не є чисто позитивними емоціями, тому мотивацію до розвитку особистості краще шукати, не через «змагання» з вигаданими «конкурентами».

Проте, чимала кількість людей, часто підпадає під вплив подібних емоцій, й більшість з них, навіть, не намагаються контролювати свою заздрість. Така поведінка виглядає доволі жалюгідною, поки, це не торкнеться нас самих, пропонуючи відчути, як справжні проблеми виникають просто з «нічого».

Насправді, такі проблеми створюють саме ті люди з нашого оточення, які підпали під відчуття гострої заздрості до нас, та своїми свідомими та навпаки, діями та словами, намагаються «наказати» нас за те, чого самі отримати не спроміглися. Цікаво, але, у більшості випадків, людина, якій люди заздрять, щиро дивується цьому, бо не розуміє причин такої поведінки, оскільки зовсім не вважає власні досягнення чимось, що може заслуговуватиме на заздрість.

Здавалося б – нічого страшного, нехай переймається той, хто бажає. Однак, якщо вам не пощастило працювати серед колег, які вам заздрять, це суттєво наражає вас на небезпеку опинитися в епіцентрі пліток, інтриг, саботажу роботи та, навіть, банальних підстав з боку таких людей.

Відчуваючи заздрість часто «на порожньому місці», такі люди підсвідомо «впевнені», що вони ніколи не зможуть «так, як ви», та також підсвідомо, а інколи й свідомо, вони прагнуть певним чином «помститися вам».

Можливо вам не звикати до ролі аутсайдеру в будь-якому колективі, але, якщо все було інакше, а тепер ви відчуваєте «щось недобре» в атмосфері сумісної праці та спілкування, зверніть увагу на своїх колег та їх поведінку між собою й ставлення до вас. Можливо, хтось із них «впав у прірву» заздрощів по відношенню саме до вашої персони.

«Інформаційний вакуум»

Якщо ви помічаєте, що з боку когось з колег, перервався робочій «потік інформації», а сам колега, завжди незадоволено натякає на те, що він зайнятий, тож вам доведеться спробувати отримувати робочу інформацію самостійно, або узнаєте, що така людина приховує від вас важливі новини, можливо ви одразу та своєчасно знайшли майбутнє джерело всіх ваших можливих нещасть.

Зрозуміло, що один-два таких випадки ні про що не кажуть. Але, якщо така історія починає набирати статусу регулярної поведінки колеги, скоріше за все, вам збираються серйозно нашкодити саме через власні заздрощі.

Дезінформація та саботаж

Людина, яка поводить себе таким чином, як правило, не виказує свою неприязнь відкрито та здатна завжди виправдовуватися, коли ви ловите її на такому відношенню до себе. Також, якщо ситуація відповідна, й ви маєте нужду щодо регулярних робочих порад від такої людини, будьте обережними: часто люди, які заздрять, навмисно надають неправдиву інформацію про роботу, яка може суттєво зашкодити вам.

Відчув, що у стосунках із таким колегою, щось відбувається «не так», а нормально обговорити ситуацію не вдається, бо опонент уникає розмови, намагайтеся пере провіряти всю інформацію, яка надходить від нього. Таким чином, ви вбережете себе від можливих суттєвих проблем.

заздрощі з боку колег

Відсутність необхідної штатної або термінової робочої допомоги

Не всі люди, які вам чомусь заздрять, бажають свідомо вам зла. Але, базуючи свій світогляд на такому стані, як заздрість, людина починає будувати життя, «навколо» цього посилу. Наприклад, під час навантаження в роботі, такий співробітник ніколи не прийде вам на допомогу, навіть якщо це є в його обов’язках.

Той, хто вам заздрить, сприймає свою допомогу вам, як певний внесок до вашого успіху, якому він й так вже заздрить, тож. Навіть, під загрозою втрати роботи, така людина може спробувати все одно, знайти яку-небудь причину, щоб покинути вас сам на сам із навалом термінових справ.

Наявність прямої агресії у ваш бік

Насправді, таке відчуття як заздрість, а точніше, її прояви у відношенні до вас від іншої людини, легко сплутати із певним «недоброзичливим ставленням», яке притаманне великої кількості людей, навантажених роботою, фінансово не забезпечених та таких, які «пропали серед побуту».

Вони також, як правило ставляться похмуро до всіх оточуючих, проте, це така захисна реакція, й насправді, людина не стане заподіювати вам реальної школи, бо сама чекає лише на те, щоб від неї відчепилися. Але, зіткнувшись із проявами прямої агресивної поведінки у ваш бік, зверніть увагу й на інші ознаки того, що вам можуть заздрити. Краще виявляти таку ситуацію, так би мовити, на ранніх етапах.

Звичайно, немає гарантовано ефективного способу, одразу вирішити ситуацію із таким колегою. Всі люди різні, а значить, різними є й причини виникнення такого відношення, й способи здолання таких бар’єрів.

Заздрість, навіть, без випадків прямої шкоди вашій роботі, може суттєво обтяжувати людині життя, але, якщо намагатися не звертати уваги на таких людей, просто відкидаючи такого заздрісника (контролюючи й його реальні кроки), можна зрозуміти те, що вам, насправді, є чим пишатися.

Тих, хто буде недолюбляти нас із вами, завжди вистачить поруч, як явних персонажів, так й таємних «вовків в овечому хутрі». Однак, у народі кажуть, що, коли хтось «плює вам на спину», це означитиме лише одне – саме ви, а не він, знаходитеся попереду. А це вже мотивація не звертатися уваги на заздрощі та зосередитися на тому, щоб ефективно рухатися далі.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх