RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Работодателю
  4. В помощь HR
  5. Чекліст добре складенної вакансії: щоб знайти кого треба

Чекліст добре складенної вакансії: щоб знайти кого треба

6.10.2023 403Автор: Лоліта Платошкіна
Чекліст добре складенної вакансії: щоб знайти кого треба

Чекліст добре складенної вакансії: щоб знайти кого треба

6.10.2023     403Автор: 

Уявіть собі, що при пошуку персоналу у вас є неймовірна змога привернути увагу кандидата — написати цікавий креативний опис вакансії. Чи використовуєте ви цю опцію, щоб на першому етапів залучити потрібних кандидатів собі в компанію? На жаль, не всі рекрутери розуміють, що перша взаємодія зі здобувачем починається не на співбесіді, а саме на етапі знайомства із вакансією. Чи віддали б ви перевагу при пошуку роботи шаблонній, сухій, нецікавій вакансії замість живій та креативній? Навряд. Тож, складаючи вакансію, питайте себе, чи відгукнулись би на неї ви самі. Проблема ще й у тому, що такі вакансії не приводять до вас потрібних кандидатів та є малоефективними. Як і будь-яке резюме, вакансія повинна привернути увагу здобувача чи хоча б зачепити своєю атмосферою. Тому не дивно, що при складанні вакансії багато рекрутерів керуються тими ж самими принципами, за якими оцінюються резюме кандидатів.

Вакансія — голос компанії, і, залежно від того, як він звучить й про що, від того залежить подальша комунікація чи її відсутність. Що ж робить вакансію хорошою — дізнавайтесь в цій статті на Jobs.ua.

Чекліст ефективної вакансії

Складові вакансії

Чекліст ефективної вакансії допоможе вам звернути увагу на важливі моменти у вашій вакансії, які здатні зацікавити конкурентних спеціалістів. Вакансія повинна відразу зачепити здобувача, а це значить текст опису повинен бути промотекстом: презентувати, підкреслювати переваги, відображати індивідуальну харизму компанії.

Вакансія повинна відображати культуру й цінності компанії

Ефективна вакансія розповідає здобувачу не лише про компанію, а й про культуру та її цінності. Для цього вакансія може транслювати атмосферу чи індивідуальну харизму. Тому пишіть так, як спілкуєтеся в компанії та як хочете, щоб спілкувався кандидат, щоб він відразу зрозумів, підходить йому ваш вайб чи ні. Це може використання більш персоналізованого звертання на «ти» чи використання сленгу, чи професіоналізмів, які роблять подальше спілкування теплим на зрозумілій усім мові.

Вакансія повинна містити чіткі вимоги до кандидата та відповідати на запити здобувачів

Чи часто траплялось у вашому досві ді таке, що на співбесіду приходили зовсім не ті здобувачі за рівнем чи уміннями? Частково таке трапляється, коли рекрутери складають вакансії з поверховими умовами, без уточнень рівня умінь та професійних компетентностей. Щоб хоч якось розбавити сухого формату зазначення обов’язків, вимог, ви можете викорстати формат «питання-відповідь», адже кандидати насамперед хочуть дізнатися про завдання й виклики, які перед ними стоятимуть, про те, з ким їм доведеться працювати, яким буде їхній робочий день, які можливості для розвитку вони отримають. Тож просто спробуйте стати на місце здобувача та спитайте себе, щоб хотів насамперед дізнатися кандидат:

  • Як буде проходити робочий день?
  • Яку роботу буду виконувати щоденно?
  • Разом із ким я буду працювати?
  • Які завдання мені поставлять насамперед?
  • Куди прямує компанія, які її цілі?
  • Хто раніше займав цю посаду? Чому звільнилась ця людина?

Вакансія повинна бути креативною та натхненною

Якщо хочете, щоб опис вашої компанії цікавив та зачіпав кандидатів, позбавтеся стандартних для всіх описів, нецікавих фраз про обов’язки, вимоги, а краще зосередьтесь на перевагах компанії. Ви також можете спробувати скласти натхненну вакансію, яка надихає, пробуджує бажання познайомитись ще більше з колективом, на власні очі побачити команду та всі внутрішні процеси чи офіс з видом на гарні ландшафти. Це підіймає рейтинг компанії до рівня конкурентної і, справді, підштовхує кандидата до дій — відправити резюме, щоб відвідати офіс чи познайомитись ближче з рекрутером.

Вакансія повинна містити переваги

Проведіть конкурентну розвідку — подивіться, чим заманюють інші компанії. Чому б не похвалитися тими перевагами, які є конкретно у вашій компанії. Що це може бути?

Гнучкий графік роботи. Усі дуже цінують свій час. Тому можна наголосити на тому, що всі спеціалісти мають гнучкий робочий графік.

Соціальні гарантії. Успіх співробітників пов’язаний із задоволеністю роботою та тим, наскільки комфортні для них умови роботи в команді.

Вивчення іноземних мов. Плюсом буде, якщо компанія надає умови для навчання та вдосконалення навичок комунікації співробітників із клієнтами тощо.

Кухня. Додаткові смаколики на офісі завжди радують здобувачів, тому навіть така незначна перевага може заохотити та зацікавити.

Навчання та розвиток. Підвищення рівня кваліфікації та професійний розвиток співробітників компанії — основні складові успіху будь-якої компанії. Дуже круто, коли компанії може запропонувати підвищення кваліфікації чи додаткові курси за рахунок компанії.

Тімбілдінг. Зустрічі команди в неофіційній обстановці розслабляють та дають змогу спілкуватися без формальностей, бути ближчим до проблем один одного та їх розв’язання.

Компанія не стоїть на місці. Комфортні умови праці співробітників важливі для якісної та продуктивної роботи. Якщо компанія не стоїть на місці, що досягнуто, і планує впроваджувати та розвивати інші переваги роботи в компанії — це робить співпрацю ще більш приємною та комфортною.

Вакансія повинна містити розмір зарплати, бонуси тощо

Не забувайте вказувати, що готові запропонувати кандидату за виконання роботи. Багато компаній не вказують розмір оплати праці, а пишуть — за результатами співбесіди. І роблять велику помилку. Як показує практика, 40 % здобувачів звертає увагу саме на розмір зарплати й вакансія без цих даних примушує завершити її перегляд. Не забувайте вказати й бонуси, якщо вони можливі — затишний офіс, ноути, а може медичну страховку і службовий транспорт тощо.

Як створити вакансію, яка привабить потрібних кандидатів

  1. Не користуючись сторонніми ресурсами та рекрутинговими сайтами, випишіть абсолютно все про бажаного кандидата: хто вам насправді потрібен, чого ви від нього очікуєте, що готові запропонувати натомість. Намагайтесь виписати по-максимуму та без конкретної структури — для початку це нормально.
  2. Перегляньте тексти схожих вакансій. Можливо, ви забули щось важливе, що актуально та для вашої вакансії, доповніть її.
  3. Зробіть вакансію унікальною, особливою, харизматичною. Відредагуйте, додайте атмосфери завдяки сленгу чи жартам, якщо це доречно. Іншими словами, вдихніть у вакансію життя й характер вашої компанії.

Не забудьте написати про:

  • Компанію.
  • Корпоративну культуру.
  • Цінності компанії.
  • Про очікування від кандидата.
  • Про обов’язки.
  • Про графік роботи.
  • Ваші контактні дані.

Візьміть ці поради до уваги при складанні вакансій на відкриту посаду у вашій компанії та знаходьте тільки корисних кандидатів.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх