RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Обучение, развитие, повышение квалификации
  4. Выбор учебного заведения
  5. Чому приватні ІТ-школи не дадуть той результат, який ви очікуєте, і що з цим робити?

Чому приватні ІТ-школи не дадуть той результат, який ви очікуєте, і що з цим робити?

8.09.2022 326
Чому приватні ІТ-школи не дадуть той результат, який ви очікуєте, і що з цим робити?

Чому приватні ІТ-школи не дадуть той результат, який ви очікуєте, і що з цим робити?

8.09.2022     326

«Прискорені курси HTML+CSS за 1 місяць», «JavaScript за 2 місяці з працевлаштуванням» і тому подібні побрехеньки – зустрічалися вам такі оголошення? «Чому ж побрехеньки, – скаже хтось, – аргументуйте». Що ж, аргументуємо: тому що основи програмування, тобто гіпертекстову розмітку веб-сторінок HTML та каскадні таблиці стилів, вони ж CSS, повинен відмінно знати кожен фронтенд-розробник, тестувальник чи веб-дизайнер, якщо вони хочуть вивчитися і стати фахівцем своєї справи. І отримувати за свою працю чималу зарплату. І це ми говоримо про найпростіші технології веб-програмування, не кажучи про JavaScript, фреймворки та інші премудрості.

Ось вам ще декілька аргументів.

Школи програмування != швидкий та ефективний результат

Якщо ви бодай трохи знайомі з програмуванням, то чудово знаєте, що означає цей оператор порівняння !=, він еквівалентний знаку нерівності. Такий самий знак можна розташувати між більшістю приватних шкіл з прогр-ня та тим результатом, який вони обіцяють усім охочим пізнати справжній код. І тут ми можемо виокремити кілька факторів, які впливають на те, чому школи програмування не дають той результат, на який ви очікуєте.

Бо просто завчити-зазубрити не вдасться

В програмуванні не вийде просто завчити всю теорію, щоб потім, вже в процесі роботи, виробляти чудеса інтерактивності на кожному сайті, щоб кожен користувач був у захваті від цього сайту. Це якщо ми говоримо про фронтенд-розробку, звісно. В програмуванні існує багато напрямків, просто за фронтенд прийнято вважати, що це найлегший вхід в ІТ.

Так от, просто завчити теорію по тому ж JavaScript’у не вдасться. В приватних ІТ-школах вам у більшості випадків розкажуть ту ж саму теорію, нехай навіть і з прикладами та задачками, які ви без проблем відшукаєте самотужки в інтернеті, якщо вмієте гуглити на рівні простого юзера. Виходить, що людина приходить в ІТ-школу в надії отримати якесь надцінне знання, яке вона тут же застосує на першій співбесіді, і – о чудо! – отримає такий довгоочікуваний старт в ІТ. Ну і в подальшій роботі, звісно.

На жаль, так не вийде. Щоб добре розбиратися в тонкощах кожної мови програмування, потрібно пізнати не лише теорію, а й зрозуміти ті глибинні принципи, які лежать в основі конкретної мови прогр-ня. Але коли новачок починає заглиблюватися в ці хащі, то одразу розуміє, що помізкувати тут дійсно є над чим, і тому зростає ризик того, що в якийсь момент він відступить. Мовляв, не моє, не дано.

Тому за два місяці на курсах ви лише «розженетеся», тільки почнете пізнавати ази та можливості конкретної мови прог-ня… як курси завершаться. І ще добре, якщо вам в якості ментора трапиться людина, яка реально знає цю справу і хоче чомусь навчити. З таким ментором інтерес до програмування не лише не згасне, а може розгорітися з новою силою. Але щастить так далеко не всім.

Ментори - це круто

Низький рівень викладачів

Ще одна причина, чому більшість ІТ-шкіл не дадуть вам того, що на що ви розраховуєте, до банальності проста. І лежить вона у фінансовій площині. Давайте поміркуємо, чи можливо виставити невисоку ціну за свої курси, але водночас найняти на роботу крутих програмістів, які багато років у цій сфері, працювали над багатьма проєктами та можуть поділитися з новачками великою кількістю цінної інформації? Навряд чи, чи не так?

От і мають ІТ-школи дилему – або встановлювати дуже високі ціни на навчання, розуміючи при цьому, що кількість клієнтів буде невелика, або ж встановити невисоку ціну, але якість курсів суттєво знизиться, бо доведеться найняти не найкрутіших у своїй сфері фахівців.

А що ж тоді робити, коли хочеться вивчитися, а ІТ-школи малоефективні?

Це нагальне і болюче питання для людей, які дійсно хочуть вивчити програмування, тому розглянемо його детальніше.

Поставтеся прискіпливо до вибору ІТ-школи

Якщо ви дійсно прагнете потрапити на роботу в ІТ, перед тим нормально підівчивши одну з мов програмування, краще не економте на ціні курсу. Але перш ніж записатися на курси, поцікавтеся цією ІТ-школою в людей, які реально в ній навчалися. Їх буде нескладно відшукати на просторах соцмереж. Дізнайтеся, хто ці люди, які будуть вашими потенційними викладачами, поцікавтеся, чим вони займалися в ІТ до того, як прийшли навчати. Вам важливо потрапити до хорошого ментора, який терпляче і послідовно, а також доступними словами пояснить вам ті чи інші моменти. А з ментором, який здатен не лише навчати, а й надихати, справді можна просунутися дуже далеко і не втратити при цьому запалу та мотивації.

!Самоосвіта

Якщо ж ви реально бажаєте зекономити на ІТ-курсах, відповідь тут одна – самоосвіта. Навчіться гуглити на рівні профі, тому що кожен крутий програміст, як би це банально не звучало, повинен вміти гуглити. В Google ви знайдете відповіді на всі питання, пов’язані з програмуванням. Тому що з усіма тими проблемами, з якими ви зіткнетеся в процесі навчання, вже хтось стикався до вас, і не один раз.

Також вам стане у нагоді друг-айтішник, або ж айтішник, якого ви знайдете на тих же просторах інтернету і який погодиться стати вашим ментором. Завжди можна домовитися з людиною, з якою вдалося подружитися, чи не так? Можна запропонувати щось взамін, а, можливо, цього не доведеться робити. Програмісти – досить відкриті люди, і в більшості випадків охоче допоможуть новачку, тому що добре знають, що колись теж були такими самими «зеленими» новачками в програмуванні.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх