RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Для успіху вік – не перешкода

Для успіху вік – не перешкода

20.05.2020 477
Для успіху вік – не перешкода

Для успіху вік – не перешкода

20.05.2020     477

Що таке «вік успіху»? Коли він закінчується і настає пора здатися й вирішити, що з вашою мрією покінчено? Відповідь проста – ніколи. Домогтися бажаного можна в будь-якому віці, стверджують експерти.

Консультанти з працевлаштування у своїй роботі часто стикаюся з тим, що клієнти у віці від 35 років бояться змін, бояться шукати себе. Вони вважають, що запізнилися і вже не зможуть спробувати щось нове. Їм ніяково перед іншими, страшно ризикувати нажитим благополуччям. Особливо від невпевненості в собі страждають жінки. Адже якщо вірити громадській думці, з віком вони втрачають свою соціальну і фізичну цінність.

Крім того, на нас тиснуть очікування: ми все буквально одержимі ранніми досягненнями. Ми пишаємося високими балами на іспитах, радіємо, коли хтось займає місце в престижних університетах, очолює популярні списки 20-30-річних. Однак такі успіхи в юному віці швидше виняток, ніж норма.

Ми розвиваємося й дорослішаємо по-різному. Не один раз переживаємо періоди підйому і спаду. Наші таланти проявляються не тільки в молодості і не тільки так, як очікують інші. Те, що ваша кар'єра не відбулася до 35 років, не означає, що з нею покінчено, заспокоюють експерти. Багато успішний жінок знайшли своє покликання тільки ближче до 40-а і стали живим доказом того, що успіх не має ніякого відношення до віку.

Наприклад, Тоні Моррісон написала перший роман в 39 років, отримала Пулітцерівську премію в 56 років, а Нобелівську – в 62 роки. Віра Вонг, найвідоміша дизайнер в світі весільної моди, змінила професію в 41 років. Марта Стюарт створила мільйонну медіакомпанії у віці 56 років. Джулія Чайлд, одна з найвідоміших телевізійних шеф-кухарів Америки, навчилася готувати, коли їй виповнилося 36 років. Діана Грін у віці 44 років заснувала компанію – розробник програмного забезпечення, а у віці 60 років компанія Google поставила її на чолі Google Cloud.

Жінок, які «розцвіли» в зрілому віці, можна знайти всюди. Чому ж ми схильні називати такі історії винятком з правил, а зрілим жінкам відмовляємо в успіху? «Ейджизм», дискримінація за віком, не тільки тисне морально, а й заважає влаштуватися на роботу після 40. Поклоніння «молодим і успішним» шкодить і молоді. Очікування суспільства лягають непотрібним емоційним тягарем на сім'ї й стимулюють тривожність і депресії серед підлітків. Здається – якщо ви не стали знаменитістю, не відкрили бізнес до 20 років, ви програли.

Добрі новини

На основі результатів дослідження, в якому взяли участь 50 000 чоловік, вчені Лаура Герміна і Джошуа Хартшорн прийшли до висновку, що швидкість обробки інформації досягає піку в 18-19 років, короткострокова пам'ять продовжує поліпшуватися до 25 років, а здатність оцінювати складні моделі, включаючи емоційні стани інших людей, досягає піку набагато пізніше, в 40-50 років.

«Скільки б нам не було років, ми неодмінно набуваємо якісь навички. І щось втрачаємо. Немає віку, коли ми гарні абсолютно у всьому», – уклав Дж. Хартшорн.

На основі концепції професора психології Філіпа Акермана ми можемо говорити про два типи інтелекту - «текучий» (fluid) і «кристалізований» (crystallized). «Текучий» інтелект (здатність міркувати й вирішувати нові проблеми, яка не залежить від досвіду) досягає піку в молодості. А «кристалізований» (здатність використовувати навички, знання і досвід в управлінні проектами, людьми і бізнесом) – в середньому і старшому віці. Значить, наш мозок продовжує розвиватися, навіть коли ми старіємо.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх