RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. На работе
  5. Ефективно занотовувати на роботі – методи та поради

Ефективно занотовувати на роботі – методи та поради

5.01.2023 419
Ефективно занотовувати на роботі – методи та поради

Ефективно занотовувати на роботі – методи та поради

5.01.2023     419

Ефективність занотовування важливої інформації на роботі годі переоцінити. Та й у багатьох професіях без нотаток не обійтися: вони становлять невід’ємну частину роботи архітектора, лікаря, офіціанта, журналіста і безлічі інших професій. Відтак і постає питання, як ефективно робити нотатки, якими методиками користуватися, щоб полегшити цю справу. Пропонуємо з’ясувати, які цікаві методики та поради допоможуть у цій справі.

Про важливість занотовування

І декілька слів про те, чому це настільки важливо. Наша пам’ять не ідеальна, та й регулярний стрес теж суттєво впливає на механізми сприймання і запам’ятовування потрібної нам інформації. А нотатки не дадуть забути про те важливе, що повсякчас потрібно вам у вашій роботі. А якщо ви не з тих людей, які люблять писати від руки, це теж не проблема; цей процес можна і треба урізноманітнити.

І в цьому допоможуть цікаві техніки для ефективного занотовування на роботі.

Метод Корнелла – креслимо лінії

Всього декілька ліній, не лякайтесь. Одну лінію, горизонтальну, проведіть над нижнім краєм сторінки, відступивши на 5 сантиметрів; іншу лінію, вертикальну, проведіть на відстані 5-7 см від лівого краю. Отримаємо сторінку, поділену на 3 частини:

  1. Права, найбільша частина, відводиться для власне нотаток;
  2. Ліва частина призначена для питань та основних думок;
  3. Внизу – примітки або ж місце для резюме.

Цей простий метод допоможе ефективніше планувати тиждень, занотовувати лекції та виступи, зустрічі і збори.

Mind mapping

Методика ментальних карт теж проста і зрозуміла: її суть полягає в тому, що ви розташовуєте в центрі сторінки основні нотатки. Це виглядає так – написавши основну думку чи поняття в центрі сторінки, ви обводите її колом чи берете в рамку (кому як зручніше). Потім за допомогою стрілок, спрямувавши їх у різні сторони, ви розписуєте ключові слова та ідеї, які повніше розкривають основну думку. Навіть комбінуючи ці два методи, mind mapping та метод Корнелла, ефективність від занотовування значно зросте.

Але є ще декілька цікавих методів, які розглянемо далі.

Методика ефективного занотовування від Білла Гейтса

За цією методикою від відомого мільярдера ми ділимо сторінку на чотири квадрати, чи блоки. Насправді таких блоків може бути й більше, як вам буде зручніше. В кожен блок інформація вписується за певним принципом. Приміром, в першому блоці ви пишете питання, які з’явилися у вас під час доповіді/виступу/лекції, в другий поміщаєте основні думки, в третьому блоці вписуєте якісь зауваження, а в четвертому подаєте приклади для ілюстрації основної думки. Теж простий і зрозумілий метод, якщо сподобався – користуйтесь.

Метод течії

Ця методика добре підійде для ситуацій, коли ви чудово розбираєтеся в темі. Приміром, ви слухаєте спікера і паралельно робите нотатки, розвиваючи власні ідеї, коментуючи основні думки спікера своїми словами. Якщо потрібно записати багато точних даних, скористайтеся для підстраховки диктофоном, щоб потім доповнити написане.

Recorder

Метод речень

Ця методика дозволить ефективно робити нотатки під час робочих зустрічей. Записуйте нотатки у вигляді речень, які починаються з кожного рядка і, що важливо, нумеруються. Це дає змогу в одному реченні посилатися на інші, коли дописуєте наприкінці щось на зразок «див. №8» і підкреслюєте це зауваження. У такий спосіб дуже зручно робити перехресні посилання.

Лайфхаки для ефективних нотаток

В більшості випадків вам порадять користуватися маркерами. Але якщо вам ліньки завжди тримати біля себе купу маркерів чи фломастерів, тримайте бодай червону ручку чи олівець. Хоча олівець в будь-якому випадку не завадить, і його ефективність годі переоцінити. Пригадайте будь-який американський фільм, в якому герої складають тести чи екзамени. Чим вони користуються на тестах та іспитах, ручкою чи олівцем? Саме так, олівцем. І це дійсно зручно: написав неправильну відповідь – можна стерти і переписати заново; раптово не потече і не закінчиться чорнило. Тому для ефективного занотовування на роботі з канцелярського приладдя, окрім власне блокноту, набір-мінімум – синя ручка і олівець. І краще купувати олівець з уже приєднаною гумкою.

Використовуйте зрозумілі скорочення. Скорочувати підряд всі слова можна лише тоді, коли впевнені на сто відсотків, що зможете потім розібратися, що самі ж написали. Краще скорочувати певні професійні терміни або однакові за написанням слова: вик-ня, вих-ня, марин-ня (використання, виховання, маринування). Простий і зрозумілий принцип, щоб скорочувати великі слова і досягати ще більшої швидкості в створенні нотаток. Не лише для економії часу, а й щоб рука менше втомлювалась.

До речі, про втомлювання. Використовуйте лише легкі ручки, бо пафосні металеві ручки годяться лише для роздачі автографів та підписування книг. Обирайте легкі ручки, корпус яких виготовлений з пластмаси. Чим простіша в своїй конструкції ручка, тим менша ймовірність, що вона вийде з ладу в найбільш непідходящий момент.

Для економії часу додавайте в нотатки графіки, схеми, формули, діаграми. Так легше запам’ятовувати написане, та й фіксувати важливу інформацію іноді краще саме в такий спосіб.

Виділяйте незрозумілі моменти і запитання, щоб потім повернутися до них. Активно використовуйте заголовки, пишіть їх зліва, справа чи по центру, тут уже як вам зручніше. Не забуваємо також про абревіатури та використання позначок і розділових знаків.

Тепер, озброївшись усіма цими порадами, робити нотатки стане значно легше і приємніше.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх