RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Все о профессиях
  5. Event-менеджер: тонкощі професії

Event-менеджер: тонкощі професії

28.07.2020 1751
Event-менеджер: тонкощі професії

Event-менеджер: тонкощі професії

28.07.2020     1751

Цю професію люди іноді плутають з організатором весільних церемоній. Насправді, це різні напрямки діяльності. Jobs.ua розбиралися, в чому полягає специфіка роботи event-менеджера.

Хто такий event-менеджер і чим він займається?

Взагалі назва «event-менеджер» походить від англійських слів «event» – подія, та «manager» – тобто управлінець. Якщо дослівно перекласти найменування цієї спеціальності, отримаємо посаду людини, що займається організацією і управлінням подій, урочистостей.

Організатор свят – ця професія, яка потребує певних якостей, навичок і знань. Багато хто думає, що це весела робота – організував свято і тусуєшся на ньому, і ще при цьому гроші заробляєш. Як би не так! Якщо event-менеджер організовує розважальний захід, в нього навряд чи знайдеться вільна хвилинка, щоб відпочити і повеселитися з усіма. Його завдання – простежити, що гості чудово проводять час. І чим краще вони проводять час, тим більше клопотів у організатора дійства. Тут зауважимо, що event-менеджер знаходиться в списку найбільш стресових професій. Воно й не дивно: організовувати різноманітні івенти та вечірки – це суцільний адреналін.

З якими професіями найчастіше плутають event-менеджера?

Менеджер місця проведення заходу. Event-менеджерів доволі часто плутають з ними. Правда полягає в тому, що з цими менеджерами відбувається тісне спілкування – під час організації власних святкових заходів. Але їхня робота відрізняється від того, чим займається event-менеджер.

Менеджер кейтерингового агентства. Event-менеджер працює з кейтеринговими агентствами, але не обіймає посаду всередині компанії.

Асистент. Організація зустрічей начальника чи свят для команди не робить вас event-менеджером. Організація вечірок для друзів – та сама історія.

Організатор весільних церемоній. Весілля – це особливий вид святкового дійства, який вимагає певних навичок і вмінь. Наприклад, організаторських здібностей і креативного підходу до святкування. Проте ці навички притаманні професіоналам індустрії event-менеджменту. Однак багато крутих event-менеджерів не володіють тими якостями, якими можуть похвалитися організатори весіль. Це, наприклад, спритність, винахідливість, естетичний смак і вміння зробити щось своїми руками. З іншого боку, організаторам весіллів необов'язково володіти знаннями в галузі PR і маркетингу, а для івент-менеджерів вони є критично важливими.

Весільна церемонія

Що необхідно знати event-менеджеру

Крім цілого списку найрізноманітніших навичок і якостей event-менеджеру вкрай необхідний чималий запас багажу знань і досвіду. Якщо ви не маєте власної команди – а це часто трапляється – вам доведеться оволодіти кількома професіями одночасно і постійно вдосконалюватися в цих сферах діяльності. Ось декілька «ролей», які доведеться приміряти на себе івент-менеджеру:

PR-менеджер. Зайве говорити, що будь-яке свято, яке ви влаштовуєте, повинно «світитися» в новинах і приваблювати увагу публіки. Це головна запорука успіху, адже без навиків піару ваше свято може пройти непоміченим, а це – смертельний вирок всій роботі event-менеджера.

Тому так важливо бути експертом в області піару, якщо влаштовуєте якийсь захід. Також вам доведеться навчитися писати прес-релізи, які викликають інтерес, зав’язувати стосунки з представниками преси, створювати креативні кампанії, приваблювати увагу публіки.

Маркетолог. Для когось це стане відкриттям, але 70% роботи event-менеджера – маркетинг. Інакше бути не може: успіх чи провал святкового заходу багато в чому залежить від вмінь організатора його просувати.

Копірайтер. Починаючи з текстів на сайті і завершуючи щотижневою розсилкою – для цього event-менеджеру знадобляться вміння копірайтера писати цікаві тексти, причому різного спрямування.

Експерт по SMM. Сильна SMM-стратегія – невід’ємна частина будь-якої маркетингової стратегії. Тому знання в цій області знадобляться event-менеджеру, як повітря.

Менеджер з продажів. Івент-менеджер повинен вміти продавати свій захід не тільки цільовій аудиторії, а також спонсорам і партнерам. Менеджер з продажів – це «двигун» будь-якого бізнесу. Тому знання в цій сфері мають важливе значення.

Проект-менеджер/Координатор. Будь-який захід по своїй суті – це проект з типовими стадіями (прийняття в роботу, планування, виконання і закриття). Проведення дійства на всіх стадіях потребує контролю та управління, чим, власне, і займається event-менеджер.

Дипломат. Окрім вище перелічених професій, event-менеджеру необхідно володіти вмінням вести переговори, щоб домовитися з великою кількістю підрядчиків (фотографами, спонсорами, власникам майданчиків і т.д.) і, звичайно, з клієнтами.

Безперечно, передбачити святкове дійство до найдрібніших деталей – неможливо, як і спробувати спрогнозувати, що може піти не так. Але все ж пропрацювати якнайдетальніше сценарій майбутнього заходу доведеться, бо це важлива складова планування будь-яких івентів. І для цього не потрібно користуватися кришталевою кулею гадалки – треба просто прискіпливо розпланувати всі етапи своєї роботи і чітко дотримуватися наміченого плану дій.

Якщо ви бажаєте знайти хорошого організатора святкового дійства, не обов’язково звертатися до послуг великих компаній. Дуже часто івент-менеджери працюють самі на себе, тому найкращою рекомендацією в цьому випадку стануть їхні профілі в соцмережах чи рекомендації друзів і знайомих.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх