RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Голова не працює? Ось вам поради, як запобігати втомі мозку

Голова не працює? Ось вам поради, як запобігати втомі мозку

9.12.2021 328
Голова не працює? Ось вам поради, як запобігати втомі мозку

Голова не працює? Ось вам поради, як запобігати втомі мозку

9.12.2021     328

Безперечно, цей стан відомий всім, особливо наприкінці робочого дня: ви дивитеся в монітор, безцільно перечитуєте абзац тексту і не можете зрозуміти, про що там йдеться. Або коли рутинні задачі забирають значно більше часу, ніж зазвичай. У таких випадках кажуть – голова «не варить». Тож давайте з’ясуємо, як запобігати втомі мозку.

Чим загрожує розумова перевтома?

Якщо ви просто перепрацювались, а опісля – добре відпочили, мозок відновлює свою звичну активність. Але якщо ігнорувати розумову перевтому і навантажувати себе робочими завданнями і після робочого дня, і навіть у вихідні – розумова перевтома ризикує перейти в хронічну стадію, і тоді до вигорання – рукою подати. Що цікаво, якщо ми просто думаємо про якусь задачу, тобто не виконуємо її, а просто думаємо про неї, ми вже втомлюємо мозок.

Виділимо основні причини, чому наш мозок втомлюється більше, ніж потрібно:

  • Незбалансоване харчування
  • Проблеми із сном
  • Невміння концентрувати увагу
  • Невміння планувати
  • Гормональні порушення в організмі.

Перші чотири проблеми можна за бажання «пофіксити» самостійно. Але якщо порушений гормональний баланс в організмі – тут уже потрібно звертатися до спеціалістів, здавати аналізи і тільки тоді стане зрозуміло, як вирішувати цю проблему.

Отже, як запобігати втомі мозку, коли відчуваєте, що голова відмовляється працювати в звичному ритмі?

Увага до раціону

Цікавий факт: мозок споживає близько половини глюкози, яка поступає в кров. І найперше, з чого потрібно почати – плануйте заздалегідь, що будете їсти. Покладатися на швидкий перекус шоколадними батончиками і булочками – не найкраща ідея. Так, Снікерси і Марси підзарядять енергією, але ненадовго. Ефект від ласування ними подібний до споживання кави – що кава, що ударні дози рафінованого цукру, який міститься в батончиках, тільки розганяють на короткий час ті залишки енергії, які у вас є. А потім – знову втома, і новий батончик чи ще одна кружка кави.

Словом, перегляньте свій раціон, особливо приділіть увагу першому прийому їжі. Найкращий сніданок – це сніданок, в якому присутня достатня кількість білків у комбінації зі складними вуглеводами. Такий ситний сніданок дасть вам можливість працювати до обіду і не думати про швидкі перекуси в першій половині дня.

Звичайно, вода. Постарайтеся замінити бодай декілька прийомів кави звичайнісінькою склянкою води. Мозок вам подякує. І не забуваємо також про фрукти. Яблука, апельсини і банани завжди тримайте під рукою. Як і горіхи.

Проблеми зі сном

Наскільки якісно ви висипаєтеся? Даєте мозку – і заразом тілу, – повноцінно відпочити? Потурбуйтеся про те, щоб створити комфортні умови для сну. Наші біоритми напряму залежать від освітлення, тому потурбуйтеся про усунення зовнішніх подразників: на вікнах – темні штори, для очей і вух – маски для сну і беруші.

Не зловживайте гаджетами і переглядом телевізору перед сном, щоб не порушувати секрецію мелатоніну, гормону сну. Що цікаво, в спальні повинно бути прохолодно, і аж ніяк не жарко. В теплу пору року привчіть себе спати з прочиненим вікном. В холодну пору не забуваємо перед сном провітрювати спальню.

Сон із маскою для сну

Невміння концентрувати увагу

Коли ми намагаємося утримувати в голові велику кількість інформації, мозок швидко втомлюється. Тому «вивантажуйте» свою пам’ять у файл для заміток, записуйте ідеї в блокнот, щоб потім до них повернутися. Так ви поставите «галочку» в голові, що до усіх цих ідей повернетеся пізніше, а мозок натомість не затрачатиме на них таку цінну енергію.

Що ще суттєво втомлює наш мозок – виконання багато задач за один раз. «Стрибаючи» з одного завдання на інше, ми суттєво втрачаємо концентрацію. Тайм-блокінг – теж цікавий підхід у вирішенні робочих завдань. Як це працює? Ви об’єднуєте схожі задачі в окремі блоки, і розподіляєте їх протягом дня. Тобто працюючи над одним типом задач, ви не думаєте про інші завдання, бо знаєте, що виконаєте їх пізніше. Це реально працює, спробуйте.

Як не дивно, навчіться відмовляти оточуючим, які прагнуть підкинути вам додаткові завдання. Такі завдання – це також додаткова відповідальність, і якщо ви не вмієте відмовляти, ці сторонні задачі відбиратимуть у вашого мозку чимало ресурсів.

Невміння планувати

Ви зауважували, що протягом дня у вас спостерігаються, скажімо так, перепади активності? Наші щоденні біоритми працюють за своїми власними алгоритмами, і суттєво переформатувати їх не вдасться. А чи потрібно це робити? Краще поспостерігайте за собою, коли ви протягом дня перебуваєте на підйомі, а коли відчуваєте втому. І найкраще, що ви можете зробити в цій ситуації – підлаштувати під власний біоритм свою щоденну активність.

Звичайно, втома буде з’являтися протягом дня. Не працюйте на виснаження, робіть регулярні перерви, щоб мозок міг як слід перепочити.

Гормональні порушення в організмі

Усі ми чудово знаємо, що потрібно щороку проходити медогляди. Превентивні заходи дозволять виявити небезпечні захворювання на ранніх стадіях, в тому числі серйозні порушення в роботі ендокринної системи. Нехтуючи систематичними відвідинами лікаря, ми залишаємо організм наодинці з його проблемами. Тим паче, що з віком ніхто не молодіє, а організм «зношується», як не крути. Тому всі перелічені вище поради не допоможуть, якщо ми нехтуємо власним здоров’ям. Не забувайте – тіло в нас одне, іншого немає. А відтак турбота про нього цілком і повністю лягає тільки на наші плечі.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх