RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Работа вашей мечты
  5. Кар’єристів замінюють дауншифтери

Кар’єристів замінюють дауншифтери

7.08.2021 523Автор: Лоліта Платошкіна
Кар’єристів замінюють дауншифтери

Кар’єристів замінюють дауншифтери

7.08.2021     523Автор: 

Останні роки на ринку праці відбуваються вагомі трансформації, які категорично змінюють цінність кандидатів. Для роботодавців це означає одне - підкоритися новим вимогам спеціалістів. З одного боку, пандемія примусила зосередитись на балансі між роботою та відпочинком. З другого боку, сучасні усвідомлені спеціалісти прагнуть відходу від шаблонних поглядів: “чим більше працюєш, тим кращий результат”, “роби так, бо так робили до тебе”, “побудуй кар’єру”. Отже, на ринку праці наразі спостерігається тенденція, коли кар’єристів витискають дауншифтери. Хто це такі й чому це відбувається, спробуємо розібратися.

Дауншифтинг як спосіб самопізнання

Дауншифтинг на сьогодні - це ціла філософія буття, яка містить в себе ідею пізнання себе та життя заради себе, де багато концепцій та цінностей нав’язаних суспільством відкидаються через свою старомодність та невідповідність сучасним потребам. Насправді людей, які нехтують матеріальними благами заради власних інтересів та пізнання достатньо. Так можна пригадати і відомого французького художника Гогена, що заради живопису відмовився від кар’єри банкіра, і великого Гаутаму Будду, що відмовився від королівства, щоб знайти себе. 

Звісно ж, до позиції дауншифтингу ще треба дійти. Найчастіше це трапляється з тими, хто постійно й напружено працює. Натомість замість матеріального збагачення отримали професійне вигорання, постійну втому та розчарування. Також існує окреме спостереження, що до дауншифтингу додаються найбільше люди покоління Z: гнучкі, вільні, активні, гедоністи. Для таких людей існує декілька варіантів розвитку ситуації. Перший, коли спеціаліст лишає свою посаду та змінює профіль чи навіть сферу діяльності. Другий, переходить на новий формат роботи - віддалену й може самостійно формувати власний режим роботи, робочу зону і, навіть, місце роботи. Третій, переїзд в іншу країну, місто або в сільську глибинку.

Дауншифтинг має як свої плюси, так і свої мінуси. Щодо мінусів, то треба зазначити найголовніший - припинення стажу в роботі, особливо при абсолютній зміні посади чи спеціальності. А починати з нуля завжди складно, ризик. Ще одним мінусом може стати зміна матеріального статку. Переїзд чи зміна локації може також потягнути за собою втрату старих зв’язків, партнерів й, навіть, друзів. Але звідси можна отримати свої переваги: можливість побудувати нові якісні й більш ефективні зв’язки. Плюсом також є можливість будувати свій власний розпорядок дня, не бути залежним від інших співробітників. І найголовніший плюс - можливість спробувати себе в чомусь новому, самореалізуватися, спробувати те, на що до цього не рішався.

Ну а для тих, кому симпатизує дауншифтинг, але вони ще не готові змінити свій стандартний спосіб життя, Jobs.ua рекомендує взяти до уваги декілька правил дауншифтингу:

  • якщо відчуваєте надмірну втому та вигорання, якомога швидше візьміть декілька вихідних чи йдіть у відпустку, 
  • слухайте свій внутрішній голос поклику в будь-якій справі,
  • практикуйте дистанційну форму роботи та спостерігайте власну ефективність в цьому випадку.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх