UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Робота вашої мрії
  5. Кар’єристів замінюють дауншифтери

Кар’єристів замінюють дауншифтери

7.08.2021 540Автор: Лоліта Платошкіна
Кар’єристів замінюють дауншифтери

Кар’єристів замінюють дауншифтери

7.08.2021     540Автор: 

Останні роки на ринку праці відбуваються вагомі трансформації, які категорично змінюють цінність кандидатів. Для роботодавців це означає одне - підкоритися новим вимогам спеціалістів. З одного боку, пандемія примусила зосередитись на балансі між роботою та відпочинком. З другого боку, сучасні усвідомлені спеціалісти прагнуть відходу від шаблонних поглядів: “чим більше працюєш, тим кращий результат”, “роби так, бо так робили до тебе”, “побудуй кар’єру”. Отже, на ринку праці наразі спостерігається тенденція, коли кар’єристів витискають дауншифтери. Хто це такі й чому це відбувається, спробуємо розібратися.

Дауншифтинг як спосіб самопізнання

Дауншифтинг на сьогодні - це ціла філософія буття, яка містить в себе ідею пізнання себе та життя заради себе, де багато концепцій та цінностей нав’язаних суспільством відкидаються через свою старомодність та невідповідність сучасним потребам. Насправді людей, які нехтують матеріальними благами заради власних інтересів та пізнання достатньо. Так можна пригадати і відомого французького художника Гогена, що заради живопису відмовився від кар’єри банкіра, і великого Гаутаму Будду, що відмовився від королівства, щоб знайти себе. 

Звісно ж, до позиції дауншифтингу ще треба дійти. Найчастіше це трапляється з тими, хто постійно й напружено працює. Натомість замість матеріального збагачення отримали професійне вигорання, постійну втому та розчарування. Також існує окреме спостереження, що до дауншифтингу додаються найбільше люди покоління Z: гнучкі, вільні, активні, гедоністи. Для таких людей існує декілька варіантів розвитку ситуації. Перший, коли спеціаліст лишає свою посаду та змінює профіль чи навіть сферу діяльності. Другий, переходить на новий формат роботи - віддалену й може самостійно формувати власний режим роботи, робочу зону і, навіть, місце роботи. Третій, переїзд в іншу країну, місто або в сільську глибинку.

Дауншифтинг має як свої плюси, так і свої мінуси. Щодо мінусів, то треба зазначити найголовніший - припинення стажу в роботі, особливо при абсолютній зміні посади чи спеціальності. А починати з нуля завжди складно, ризик. Ще одним мінусом може стати зміна матеріального статку. Переїзд чи зміна локації може також потягнути за собою втрату старих зв’язків, партнерів й, навіть, друзів. Але звідси можна отримати свої переваги: можливість побудувати нові якісні й більш ефективні зв’язки. Плюсом також є можливість будувати свій власний розпорядок дня, не бути залежним від інших співробітників. І найголовніший плюс - можливість спробувати себе в чомусь новому, самореалізуватися, спробувати те, на що до цього не рішався.

Ну а для тих, кому симпатизує дауншифтинг, але вони ще не готові змінити свій стандартний спосіб життя, Jobs.ua рекомендує взяти до уваги декілька правил дауншифтингу:

  • якщо відчуваєте надмірну втому та вигорання, якомога швидше візьміть декілька вихідних чи йдіть у відпустку, 
  • слухайте свій внутрішній голос поклику в будь-якій справі,
  • практикуйте дистанційну форму роботи та спостерігайте власну ефективність в цьому випадку.

Читайте також

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

↑ Вгору