RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Знай свои права
  5. Коли понаднормову роботу можна вважати незаконною

Коли понаднормову роботу можна вважати незаконною

27.11.2020 612
Коли понаднормову роботу можна вважати незаконною

Коли понаднормову роботу можна вважати незаконною

27.11.2020     612

Роботодавці в нашій країні не завжди дотримуються вимог законодавства щодо праці, зокрема Кодексу законів про працю, який регулює всі питання, пов’язані з трудовою діяльністю. Щоб захистити свої права, працівник повинен знати, коли його хочуть додатково «навантажити» незаконною надурочною роботою.

Що таке понаднормова робота?

Понаднормовими (або надурочними) вважаються види робіт понад встановлену тривалість робочого дня (детальніше про всі моменти, пов’язані з робочим днем, можна ознайомитися в Кодексі законів про працю, статті 52, 53 і 61), які виконуються за розпорядженням роботодавця в тих випадках, які зазначені законодавством.

Граничні норми для такого виду робіт не повинні перевищувати чотири години протягом двох днів підряд, і не більше ста двадцяти годин в рік. Крім цього, повинен вестися облік перепрацьованих годин кожного працівника.

Особливі випадки, коли допускаються надурочні роботи

Роботодавець можна залучати працівників до такого виду робіт у передбачених законодавством ситуаціях (частина 3-тя 62-ї статті КзПП). Перелічимо їх:

  • При відверненні та ліквідації наслідків громадського або стихійного лиха, виробничих аварій, або здійснення робіт, потрібних для оборони країни у військовий час;
  • Коли потрібно виконати суспільно необхідні роботи, пов’язані з інфраструктурою (водо- та газопостачання, опалювальні роботи чи освітлення, каналізація та прокладення зв’язку), щоб усунути випадкові або несподівані обставини, які впливають на їх правильне функціонування;
  • Коли необхідно завершити вже почату роботу, яку не вдалося завершити в звичний робочий час внаслідок непередбачуваних обставин чи через технічні умови виробництва – але такі роботи можливі тільки тоді, коли їхнє припинення означатиме псування або загибель громадського або державного майна; також понаднормова робота можлива, коли необхідно здійснити невідкладний ремонт механізмів та будь-якого устаткування, коли наявна їхня несправність;
  • Коли необхідно виконати вантажно-розвантажувальні операції, щоб запобігти простою рухомого складу чи скупчення вантажів, щоб не допустити зупинку робіт для великої кількості робітників, у пунктах відправлення та призначення;
  • Коли потрібно продовжити роботу, яка не може перерватися, у випадку нез’явленні іншого працівника; цей випадок передбачає від роботодавця негайно вжити необхідні заходи, щоб замінити змінного працівника іншою людиною.

Які роботи не можна вважати понаднормовими?

Деякі види робіт можна помилково сплутати з надурочними. Jobs.ua наголошує, які види робіт не вважаються надурочними:

Якщо ви працюєте в порядку сумісництва (звичайно, на основі трудового договору);

Якщо ви відпрацьовуєте дні відпочинку, надані згідно з 3-ю частиною 73-ї статті КЗпП України;

Якщо ви працюєте за ненормованим робочим днем.

Роботодавець не має права залучати до понадурочних робіт:

  • Неповнолітніх;
  • Вагітних жінок та жінок, діти яких не досягли трирічного віку.

Пам’ятайте! Години понаднормової праці вам повинні оплатити в подвійному розмірі.

Підсумовуючи все вищесказане, для українських громадян питання надурочних робіт доволі часто становить серйозну проблему. Складно відмовити роботодавцю, який погрожує звільненням чи позбавленням премії. Так, для багатьох людей це може бути непросто – відстояти свою позицію. Але завжди можна звернутися на гарячу лінію, щоб повідомити про порушення своїх трудових прав.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх