RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Обучение, развитие, повышение квалификации
  4. Тенденции рынка образования
  5. Масова відмова абітурієнтів-2019 від бюджетного навчання

Масова відмова абітурієнтів-2019 від бюджетного навчання

6.08.2019 1449Автор: Олександр Мавлідінов
Масова відмова абітурієнтів-2019 від бюджетного навчання

Масова відмова абітурієнтів-2019 від бюджетного навчання

6.08.2019     1449Автор: 

Увійшовши до «двадцятки» найбільш доступних для навчання міст світу, Київ продовжує приймати абітурієнтів на цьогорічний вступ до своїх вишів.

Jobs.ua вже повідомляв, що «студентське життя» столиці, цього року знову то звично «дивувало» аналітиків ринку праці масовим традиційним вступом молоді на навчання до тих факультетів київських ВНЗ, що пропонують отримати філологічні та юридичні спеціальності. Саме ці напрямки, на жаль, також традиційно випускають за п’ять років безліч фахівців, працевлаштуватися котрим стає все складніше з кожним роком. Але, секрет такої шаленої та безперспективної популярності цих напрямків, поки залишається нерозгаданою таємницею, мабуть й для самих вчорашніх школярів, тож ринок праці України звично готується до нової хвилі менеджерів з продажів, охоронників та барменів, які можуть похизуватися новенькими «корочками» про вищу освіту.

Та на цьому, дива «Києву студентського» не закінчилися, й цей рік вступу до вишів столиці та інших українських міст, отримав ще один рекорд. Цього разу, вступна компанія ознаменувалася самим високим за останні роки відсотком тих абітурієнтів, які відмовилися від навчання на бюджетній основі.

Насправді, це ніяким чином не пов'язано із громадянською свідомістю та бажанням зберігати бюджет країни. Просто більшості тим, хто поступає вчитися на ступень бакалавру, було запропоновано навчатися за державні кошти, але, не самим популярним спеціальностям. Таких «відмовників» набралося більш ніж 13% від загальної кількості майбутніх потенційних бакалаврів. Тобто, з рекомендаціями не погодився кожний восьмий абітурієнт.

Розроблені державою списки пріоритетних спеціальностей, включають професії по тих напрямках, які сьогодні враховуються, як найважливіші для економіки країни та у яких існує суттєвий брак фахівців. Загалом, рекомендації до бюджетного навчання отримали більш ніж 60 000 абітурієнтів, але тільки 87,1 % погодилися навчатися запропонованим бюджетною програмою спеціальностям.

Згідно державним пріоритетам, 58,7% абітурієнтів отримали рекомендації на бюджетне навчання «по першому пріоритету», 16,7% - по другому, 9% - по третьому, 5,7% - по четвертому. До навчання по п’ятому, шостому та сьомому пріоритетах спеціальностей запрошення отримали 4,2%, 3,1% та 2,5% абітурієнтів, відповідно.

При цьому, від бюджетного навчання по спеціальностям першого пріоритету відмовилося 4,2% майбутніх студентів, від аналогічних рекомендацій по шостому й сьомому пріоритетах – 35,8% й 42,4% абітурієнтів.

Ті, хто відмовився, вступили до навчання на інші, не вказані у пріоритетних списках, спеціальності, де вони будуть отримувати знання, сплачуючи за навчання власними коштами. Залишається тільки сподіватися на те, що вибір молоді цього року, був свідомий та не базувався на самому отриманні «модних корочок», як доказу навчання та статусу носія «вищої освіти».

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх