RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. «Мистецтво війни» Сунь-дзи і сучасний бізнес – як військові стратагеми можуть допомогти вашому бізнесу?

«Мистецтво війни» Сунь-дзи і сучасний бізнес – як військові стратагеми можуть допомогти вашому бізнесу?

7.07.2022 584
«Мистецтво війни» Сунь-дзи і сучасний бізнес – як військові стратагеми можуть допомогти вашому бізнесу?

«Мистецтво війни» Сунь-дзи і сучасний бізнес – як військові стратагеми можуть допомогти вашому бізнесу?

7.07.2022     584

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

той, хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Сунь Цзи, «Мистецтво війни»

Військовий трактат «Мистецтво війни», авторство якого приписують стратегу й генералу Сунь-дзи (або Сунь Цзи, хто як каже) – був створений ще за 5-6 століть до виникнення християнства. Попри свій солідний вік, він не втрачає своєї актуальності навіть в наш час. Як правильно діяти під час війни, як готуватися до неї, як виграти війну, застосовуючи весь арсенал можливих засобів – ці та інші питання висвітлено в «Мистецтві війни». Але ці принципи можна також з успіхом застосувати у бізнесі, адже бізнес, по суті – теж є полем бою, тільки в дещо іншій площині. То які військові стратагеми можуть допомогти сучасному бізнесу? Давайте з’ясуємо.

«Війна – це мистецтво брехні»

Бути чесним і благородним у бізнесі означає, що вас обійдуть хитрі та безсовісні ділки, для яких слово «совість» – пустий звук. Просто подивіться на рекламу, яка оточує нас звідусіль. Якщо в кожному рекламному ролику є хоча б 50% правди, то це вже непоганий результат. Маркетологи навіть придумали солідний евфемізм для слова «брехня» – маркетинговий хід. Тому якщо ви підловите рекламщиків на обмані, вони вам скажуть: «Розслабся, друже, це всього лиш маркетинговий хід!»

Як бачимо, хитрість потрібно застосовувати не лише на полях битв, але й у бізнес-середовищі. І це не означає, що ви повинні брехати всім і на кожному кроці. Ні, звісно. Але вміло вдаватися до хитрощів, вчасно виявляти слабкі сторони конкурентів і вводити їх в оману щодо справжнього стану справ у вашому бізнесі – це використання тих самих військових принципів, які роблять власне військо сильнішим, а військо ворога – слабшим.

Ретельний аналіз та планування – ось що відрізняє успіх від поразки

В «Мистецтві війни» Сунь-дзи зауважує, що «той, хто перед боєм у штабі ретельно аналізує його можливий розвиток, має більше шансів перемогти. А хто не мав успіху в попередніх штабних розрахунках, програє січу ще до початку. Сторона з більшою кількістю переможних сценаріїв виграє. Сторона, що має їх менше, програє. Той, хто не планує, прирікає себе на очевидну поразку».

Ніби все зрозуміло з наведеної цитати, чи не так? Тут зайве щось коментувати, бо й так усе ясно. Хто ретельніше планує хід битви, той має більше шансів перемогти. Те саме у бізнес-середовищі – щоб мати переваги перед конкурентами, ви повинні бути попереду них бодай на один крок. Випереджати їх у ретельності планування бізнес стратегій вашої компанії, зважування і оцінки ризиків, оптимізації роботи підрозділів компанії тощо. Чим вищими є аналітичні здібності у керівництва компанії та їхніх топ-менеджерів, тим більше ймовірності, що справи компанії процвітатимуть і надалі.

Вміння аналізувати

Стратегія – запорука успіху, але є нюанс

Коли ви плануєте бізнес-стратегію, ви працюєте, виходячи з певних цілей та завдань, чи не так? І якщо у вас є добре продумана бізнес-стратегія, вона спрацює і принесе вам бажаний результат. Але що буде, якщо на ринку зміняться певні умови? Якщо ваша бізнес-стратегія відпочатку не врахувала ці зміни, вона може стати неефективною. Простіше кажучи, ваші зусилля з побудови успішної бізнес-стратегії будуть провалені. То що ж робити?

Звернемося до військових стратагем Сунь Цзи, викладених у «Мистецтві війни». Сунь-дзи вважав, що стратегія – це не просто планування певних дій та кроків по розробленому списку завдань, це передусім вміння швидко і адекватно реагувати на умови, які змінюються навколо вас. Планування може бути ефективним тільки тоді, коли працює в контрольованих обставинах, але на війні, як і в бізнес-середовищі, відбувається зіткнення кількох опонентів, що створює несподівані, не передбачені початковим плануванням, ситуації.

Досвідчені управлінці повинні завжди враховувати цей момент: коли відбуваються зміни, підлаштовуйся під них, добре обміркувавши перед тим, як використати їх собі на користь.

Швидкість прийняття рішень

Сунь-дзи у «Мистецтві війни» багато разів акцентує увагу на тому, що ведення затяжної війни – це вкрай невигідна справа. І якщо командувач армії вирішив нападати, потрібно діяти швидко і без вагань. Як це можна застосувати в середовищі бізнесу? Приймаючи рішення, зважуйте їх, радьтеся з мудрими радниками і дійте швидко. Але для цього ви повинні добре знати і себе, і своїх конкурентів. Чим краще ви знаєте себе і опонентів, тим кращим буде кінцевий результат. Але в бізнесі, як і на війні, розслаблятися не можна. Помилково вважати, що раз прийшов успіх, то так буде завжди. Що ми вище говорили про планування та стратегію? Що на них впливає багато перемінних, і потрібно швидко та оптимально реагувати на всі зміни навколо вас.

Заманити ворога у пастку, уникати зіткнення з переважаючими силами

Ще одні ключові елементи успішної стратегії – вміння впливати на свого противника, що створює передумови до легкої перемоги. Якщо ви знаєте, коли вступити в протистояння, а коли краще його уникати – вашу стратегію дій можна назвати успішною.

Звичайно, обсяг однієї статті не дозволяє описати всі деталі, які стосуються використання військових стратагем з «Мистецтва війни» при побудові успішного бізнесу. Основні думки були викладені в цій статті, а якщо хочете дізнатися більше – читайте книгу.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх