RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Советы соискателю
  5. Ініціатива з боку кандидата – коли доречна, а коли ні?

Ініціатива з боку кандидата – коли доречна, а коли ні?

3.01.2023 502
Ініціатива з боку кандидата – коли доречна, а коли ні?

Ініціатива з боку кандидата – коли доречна, а коли ні?

3.01.2023     502

Нещодавно портал з працевлаштування Jobs.ua пропонував з’ясувати, як швидко адаптуватися до нової роботи, якщо ви деякий час не працювали. А зараз давайте з’ясуємо, чи варто звертатися до роботодавця першим і проявляти ініціативу.

Ставимо активності вподобайку

Наскільки потрібно проявляти ініціативу, якщо перебуваєте в пошуку роботи? Актуальність цього питання значно зросла останнім часом, тож важливо знати, коли подібна активність доречна, а коли – ні.

Якщо поцікавитися думкою HR-спеціалістів, дехто з них чесно зізнається, що їхня симпатія буде адресована кандидатам, які проявляють ініціативу. «У яких очі горять» – пам’ятаєте цей чудовий вислів? Якщо кандидат дійсно виявляє зацікавленість в компанії, у якій бажає працювати, це складно підробити. Особливо це стає помітним після репліки HR-спеціаліста, чи сам кандидат не має до нього запитань. Проявляючи на цьому етапі активність, кандидат без зайвих слів дає зрозуміти рекрутеру, що його дуже цікавить робота – і побудова кар’єри – саме в цій компанії. І навіть якщо такий кандидат чогось не знатиме, щось забуде від хвилювання, вибір ейчара може зупинитися саме на ньому.

Крім того, активність потрібно проявляти і під час розсилання резюме на релевантні вакансії, і після співбесіди, і навіть якщо відкритих вакансій у компанії немає. Розглянемо детальніше:

  • На етапі резюме – супровідний лист не повинен обмежуватися привітанням і вказуванням факту того, що в цьому і-мейлі ви вклали своє резюме. Пишіть супровідний лист так, щоб було зрозуміло, що його писала жива людина;
  • Після співбесіди – це коли рекрутер обіцяв фідбек, а його нема. Теж можна ввічливо постукатися і нагадати про себе, і заодно розпитати, коли ухвалять рішення по цій вакансії, коли можна очікувати на відповідь. А якщо обрали іншого кандидата, то чому саме його і яких вам навичок і знань не вистачило для цієї посади;
  • Навіть якщо… – це поширена ситуація, коли кандидат хоче працювати в конкретній компанії, а розділ вакансій на сайті залишається пустим. Доцільно надіслати резюме, а в супровідному листі гарно, коротко і лаконічно розписати, чому вам так хочеться працювати в цій компанії і заодно висловити прохання, щоб на ваше резюме звернули увагу, коли подібна вакансія з’явиться. Адже трапляється й так, що деякі вакансії не потрапляють на широкий загал, бо для їхнього закриття достатньо наявної бази кандидатів.

Не ставимо активності вподобайку

Але не забуваємо про те, що ставати набридливим і навіть сталкерити за компанією чи ейчаром – не ок. Проявити ініціативність і ввічливо нагадати про себе – це ок, а регулярно надокучати, телефонувати чи писати – зовсім ні. Такого кандидата радше занесуть в чорний список, аніж захочуть мати з ним справу.

Також не рекомендується проявляти надмірну активність, якщо вимоги у вакансії слабко корелюють з навичками, вказаними у резюме кандидата. Зрозуміло, що саме таку відповідь кандидат і отримає, якщо напише HR-спеціалісту і поцікавиться, чому його досі не запросили на співбесіду.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх