RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Обучение, развитие, повышение квалификации
  4. Выбор учебного заведения
  5. Переваги навчання в провінційних вузах

Переваги навчання в провінційних вузах

31.07.2020 600
Переваги навчання в провінційних вузах

Переваги навчання в провінційних вузах

31.07.2020     600

Початок вступної кампанії… Перед багатьма випускниками постав вибір – навчатися в рідному місті чи їхати в один з обласних центрів, чи пробувати поступати в київські вузи? Насправді, кожен з цих варіантів має свої переваги. Які можна виділити переваги навчання в провінційному вузі? Jobs.ua спробували розібратися в цьому питанні.

Вартість навчання

І це вагома причина, щоб обрати для навчання провінційний виш. Звичайно, і тут є свої нюанси – постійні переїзди між містом проживання і містом навчання, але практика показує, що приїжджати додому кожних два тижні – це оптимальний варіант. А вихідні дні в місті, в якому навчаєшся, можна витратити на відпочинок і підготовку до нового навчального тижня.

Що стосується цін. Давайте для прикладу порівняємо вартість навчання в 2020 році на окремо взятих спеціальностях, приміром, в Тернопільському педагогічному університеті імені Володимира Гранюка і Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії імені Тараса Шевченка (другий вуз розташовується в невеликому районному центрі на відстані 70 км від Тернополя).

Виберемо навмання кілька спеціальностей в першому і другому вузі, і порівняємо їх:

Бакалавр:

  • Середня освіта (Англійська мова та література) – 21 797 грн. за один рік в Тернополі і 18 550 грн. в Кременці;
  • Соціальна робота – 19 034 грн. в Тернополі і 18 550 грн. в Кременці;

Магістр:

  • Дошкільна освіта – 27 863 грн. в Тернополі і 24 780 грн. в Кременці;
  • Музичне мистецтво – 28 438 грн. в Тернополі і 24 780 грн. в Кременці.

Як бачимо, ціни дещо відрізняються, особливо при здобутті освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр». А ціни на навчання в київських вузах чи найбільших містах України будуть значно більшими. Звичайно, вартість навчання у відомому вузі себе виправдовує, але пристойну якість освіти можна отримати в провінційному вузі, бо хто хоче навчитися, той навчиться всюди.

Дешевше проживання

Знову ж таки, питання фінансів виходить на перший план. Плата за проживання в гуртожитку чи на квартирі в провінційних містечках – це невеликі суми в порівнянні з платою за житло в обласних центрах чи столиці. А заощаджені таким чином гроші можна витратити з більшою користю для себе – побувати влітку в інших країнах (і сподіваємося, що наступного року всі ми зможемо зробити це без проблем), пройти дорогі навчальні курси, які вартуватимуть того (приміром, курси з програмування), чи найняти професійного репетитора з англійської.

Менше місто – менше спокус

І це дійсно так. В маленькому місті значно легше зосередитися на навчанні, ніж в обласних чи столичних вузах. Спокус менше. Звичайно, бджола всюди знайде мед, але в невеликому містечку і справді відволікаючих факторів на порядок менше. Але це не означає, що навчання в провінційному вузі буде скучним та одноманітним. Звичайно, ні! Якщо брати за приклад вже згадану вище Кременецьку гуманітарно-педагогічну академію, в цьому вузі функціонує експериментальний студентський театр «Пілігрим», спортивні гуртки і мистецькі колективи (симфонічний оркестр – так, справжній симфонічний оркестр у провінційному вузі! – капела бандуристів і танцювальний гурток).

На світлині – старовинний архітектурний ансамбль колишнього єзуїтського колегіуму в місті Кременець (Тернопільська обл.), згодом – Волинського ліцею, в якому викладали видатні люди свого часу – батько Юліуша Словацького Евзебіуш Словацький і брат Адама Міцкевича – Олександр Міцкевич.

Нині в старовинній будівлі і справжній прикрасі міста розташовується один з корпусів КОГПА – Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка, в якій, окрім ОКР "бакалавр", можна здобути ОКР «Магістр» і навіть поступити на навчання в аспірантуру чи докторантуру.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх