RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Работодателю
  4. Рынок труда Украины
  5. Перспективи ринку праці після карантину: що чекає на українців після зняття всіх обмежень

Перспективи ринку праці після карантину: що чекає на українців після зняття всіх обмежень

19.05.2020 532
Перспективи ринку праці після карантину: що чекає на українців після зняття всіх обмежень

Перспективи ринку праці після карантину: що чекає на українців після зняття всіх обмежень

19.05.2020     532

Більш ніж два місяці збігло з початком введення карантину. Ця кризова весна поставила перед багатьма українцями важливі питання: що відбуватиметься з ринком праці найближчим часом? Як знайти достойну роботу після завершення карантину і зняття всіх обмежень? Адже багато людей, які повернулися з-за кордону, можливо, не повернуться на свої колишні місця роботи, а чимало співвітчизників всередині країни теж позбулися своїх робочих місць.

Загальна ситуація на ринку праці в нових умовах

Світова пандемія вплинула на всі сфери життя українців, і всерйоз зачепила одну з найболючіших для нашої країни тем – пошук достойної роботи з гідною зарплатою. Про не надто позитивні перспективи на ринку праці свідчить хоча б той факт, що на українських сайтах з працевлаштування і пошуку роботи значно зменшилась кількість вакансій. Але втішною можна вважати наступну інформацію – найменші проблеми спостерігаються в сфері попиту на спеціалістів із значним досвідом роботи (5 років і більше).

Слід розуміти, що навіть після зняття карантинних обмежень певний час потерпатимуть туристична сфера і готельний бізнес, авіакомпанії та залізничне сполучення, а також сфера розваг та відпочинку. Експерти прогнозують, що відновлення економіки після спричиненої кризи буде тривалим – мінімум рік-півтора повертатимуться втрачені позиції.

В кризових умовах зросла роль Державної служби зайнятості. Спростились умови подачі заяви на отримання статусу безробітного, яку тепер можна здійснити дистанційно. Збільшився мінімальний розмір допомоги (з 650 до 1000 грн.), а виплата здійснюється з першого дня набуття статусу, навіть для звільнених за власним бажанням.

Компанії-лідери за кількістю вакансій

Серед лідерів за кількістю поданих вакансій виділяються ті компанії, бізнес яких не закрився через карантин. Це продуктова і банківська сфери, а також логістичні компанії, які працюють в звичному режимі як і до початку карантину.

Щоправда, багато з цих компаній втратили частину персоналу через транспортні обмеження, адже не всі їхні працівники в нових умовах отримали можливість вчасно добиратися на роботу. Що цікаво, в умовах загального зменшення пропозицій на ринку праці кількість заявлених вакансій від «Укрпошти» та «Нової пошти» залишилась практично без змін.

При аналізі вакансій і їхніх вимог можемо побачити, що майже половина вакансій вимагає невеликий досвід роботи (від 1-го року). Поряд із цим, спостерігається чітка тенденція із зростанням вакансій, які потребують фахівців із значно більшим досвідом роботи. Підтверджується той факт, що в кризових ситуаціях компанії воліють наймати досвідченіших спеціалістів.

Прогнози щодо перспективи ринку праці найближчим часом

1. Вдосконалення форм дистанційної роботи.

Багато відомих компаній в сфері інформаційних технологій – наприклад, Twitter чи Google, – вже перевели своїх працівників на дистанційну роботу. Twitter, приміром, дозволив своїм працівникам працювати дистанційно і після завершення карантину. Українські IT-компанії теж можуть перейняти досвід своїх іменитих колег, та й не тільки ІТ-компанії. Але якою б захмарною не видавалась перспектива працювати вдома, дистанційна робота все ж має свої плюси і мінуси: можливість перебувати щодня зі своєю сім’єю становить водночас і позитивний момент, і негативний, бо може погіршитись мотиваційна складова. Дистанційна робота вимагає посилення самодисципліни, оскільки для працівників-на-дому з’являється безліч відволікаючих факторів, яких вони були позбавлені в умовах роботи в офісі. Що ж, це додаткова можливість прокачати власну самодисципліну і силу волі.

Дистанційна робота та навчання


2. Збільшення попиту на дистанційне навчання.

Разом із зростанням дистанційних форм роботи значно зросте запит на проходження працівниками різноманітних навчальних курсів, не виходячи з дому. Ті люди, які можуть запропонувати щось іншим, використовуючи засоби дистанційного навчання, отримали зараз нову можливість – розвиватися в цьому напрямку самим і розвивати інших. Репетитори іноземних мов, спеціалісти в найрізноманітніших галузях людської діяльності, художники та представники творчих професій отримали «друге дихання». Проведення онлайн-курсів в Zoom’і або навчальних стрімів на youtube може стати не лише додатковим, а й основним джерелом заробітку. Як бачимо, ситуація з карантином принесла не лише кризу на ринок праці, а й можливість отримати унікальний досвід.

3. Важливість вибору майбутньої професії.

При виборі професії вважайте, наскільки вона актуальна для майбутніх роботодавців. Якщо її затребуваність є достатньо низькою, скорочення в першу чергу торкнеться саме вас.

4. Вибір на користь офіційної роботи.

Втрата роботи із «зарплатою в конверті» показала, що краще обрати легальну роботу, навіть якщо вона приносить менший дохід, але зате гарантовано збереже робоче місце в разі виникнення непередбачуваної ситуації. Взагалі, світова пандемія і карантинні обмеження, які вона потягнула за собою, навчила одному важливому моменту – краще обирати офіційну роботу із можливістю отримання лікарняних, офіційної відпустки та інших гарантованих форм соціального захисту, ніж моментально втратити неофіційну роботу, хоч і більш оплачувану.

5. Зростання ролі держави в сфері регулювання відносин «працівник-роботодавець».

Роботодавці все частіше звертатимуться в Державну службу зайнятості, за підтримкою держави як щодо збереження робочих місць, так і створення нових.

Jobs.ua наголошує: негативний досвід завжди відкриває для всіх нас нові можливості. Найважливіше в будь-якій ситуації – не втрачати віру в себе і шукати нові способи і шляхи для виходу з кризи. І тоді успіх не забариться, адже удача любить сміливих.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх