RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. На работе
  5. Плюси та мінуси роботи вночі

Плюси та мінуси роботи вночі

14.09.2020 2151
Плюси та мінуси роботи вночі

Плюси та мінуси роботи вночі

14.09.2020     2151

Робота вночі: переваги та недоліки

Правильна організація робочого часу — запорука успішної діяльності. Традиційно робоче навантаження припадає на денний час, коли біологічно людина найбільш активна. Під цей графік підлаштована діяльність в більшості сфер. Проте все частіше вітчизняні та іноземні компанії організовують трудову діяльність саме вночі — через специфіку виробничого процесу, надання послуг або по причині різниці в часових поясах. Щоб працювати максимально ефективно, врахувати специфіку такого формату, варто ще на стартовому етапі проаналізувати його переваги та недоліки, визначити шляхи адаптації для діяльності в нічний час.

Причини та специфіка організації праці вночі

Останнім часом все частіше на ринку праці з’являються пропозиції про працевлаштування на нічну зміну. Найчастіше зустрічаються вакансії в медичних закладах, організаціях, де потрібні водії, охоронники, працівники для виробничих процесів, цілодобових магазинів. Доволі багато іноземних компаній, аутсорсингових центрів, які віддалено підтримують клієнтів, вибирають дистанційний режим роботи для більшої мобільності і економії фінансування. Найчастіше працювати в такому разі доводиться саме в нічний час.

Для успішної трудової діяльності працівники нічних змін повинні володіти такими якостями:

  • цілеспрямованість;
  • здатність приймати самостійні рішення, швидко реагувати;
  • стресостійкість.

І головне — мати хороший стан здоров’я.

Варто враховувати, що ігнорування правил режиму праці та відпочинку, харчування (в рамках нічного формату), профілактики професійних захворювань може призвести до різкого погіршення функціонування організму, професійного вигорання та депресії. Покращити ситуацію можливо завдяки виконанню практичних рекомендацій лікарів, психологів, hr-менеджерів щодо кількості робочих годин, інтенсивності праці і попередження негативного впливу.

Робота в нічний час: плюси та мінуси

Трудова діяльність вночі — нетрадиційний формат, який у зв’язку з новими тенденціями на ринку праці, розширенням географії діяльності іноземних компаній стає все популярнішим. Робота з таким графіком буде вимагати значних змін у звичному ході життя, здатності адаптуватись, змінювати звичний ритм. Тому перед тим, як погодитись на пропозицію рекрутера, важливо уважно проаналізувати плюси та мінуси.

Розглянемо переваги формату:

  1. Зручність

Працюючи вночі, набагато легше планувати особисті справи на наступний день. Тепер не потрібно відпрошуватись у керівництва, щоб відвідати лікаря, попасти на прийом в державну інстанцію, зробити термінову покупку. При правильній організації вільних ресурсів кожен отримає можливість проводити достатню кількість вільного часу з близькими, друзями. Нічна робота має багато плюсів для інтровертів, тих, кого втомлює метушня, динаміка та шум.

  1. Фінансова сторона

За роботу вночі платять більше, ніж за зміну в денний час. Такий формат, як правило, дозволяє в певній мірі займатись додатковою діяльністю, яка приносить дохід (наприклад, рукоділля, фріланс).

  1. Суб’єктивні бонуси

Працювати в нічний час трішки легше через меншу міру контроля з боку керівництва, можливість зайву хвилинку відпочити, подихати свіжим повітрям чи зробити гімнастку, якщо робота передбачає знаходження в одному положенні довгий час. Динаміка замовлень, дзвінків, темп діяльності значно менші, ніж вдень.

темп діяльності

В той же час не варто забувати і про специфічні моменти, які можуть стати джерелом незручностей. Дотримання принципів тайм-менеджменту, вивчення правил раціонального планування допоможуть правильно розподіляти час і використовувати його максимально ефективно, незважаючи на період доби. Проте про мінуси варто пам’ятати, щоб знати, як убезпечити себе. Розглянемо такі аспекти:

  1. Негативний вплив на здоров’я

Системна активна діяльність погано впливає на біологічні ритми організму. У багатьох знижується продуктивність діяльності, уважність, здатність мислити швидко і креативно, велика кількість новачків скаржаться на дефіцит енергії, поганий сон, погіршення імунітету.

  1. Неповноцінне соціальне життя

Екстравертам спочатку буде важко звикнути до більш плавного ритму роботи, меншої кількості людей і спілкування. Люди, що працюють вночі, часто витрачають весь денний час на сон і не проводять достатньо часу з близькими, рідко відвідують культурні, розважальні заходи.

  1. Великий ризик хронічних стресів, втоми, появи депресії

Щоб уникнути таких неприємностей, необхідно грамотно планувати час, чергувати періоди активної праці з відпочинком.

Робота вночі має немало плюсів і специфічних мінусів, які в значній мірі впливають на фізичне, емоційне здоров’я, психологічну стійкість. Тому перед походом на співбесіду варто уважно проаналізувати ситуацію і зважити всі за і проти.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх