RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Работодателю
  4. Все о подборе персонала
  5. Приймаємо іноземця на роботу: законодавчі аспекти, які слід знати

Приймаємо іноземця на роботу: законодавчі аспекти, які слід знати

10.11.2020 637
Приймаємо іноземця на роботу: законодавчі аспекти, які слід знати

Приймаємо іноземця на роботу: законодавчі аспекти, які слід знати

10.11.2020     637

Якщо ваша компанія виходить на міжнародний рівень, це означає, що серед ваших підлеглих можуть опинитися іноземні працівники. Jobs.ua дізнавалися, які законодавчі аспекти слід знати, щоб прийняти на роботу іноземця.

Іноземці мають ті ж самі права при прийомі на роботу, що й громадяни України

У 22-ій статті Кодексу законів про працю України чітко зазначається, що, відповідно до Конституції нашої країни, не допускається обмеження будь-чиїх прав при прийомі на роботу, незалежно від соціального чи майнового стану, походження та расової і національної приналежності, незалежно від статі та мови, якою володіє людина, незалежно від її політичних і релігійних переконань, роду і характеру занять, та місця проживання.

Певні вимоги до особи працівника встановлюються українським законодавством

Іноземці та особи, які не мають громадянства, але перебувають в Україні на законних підставах, мають ті ж самі права та свободи, що й українські громадяни. І несуть ті ж самі обов’язки – за окремими винятками, прописаними в Конституції, в деяких законах чи міжнародних договорах. Ця гарантія поширюється на право іноземців вільно працювати в Україні, дотримуючись українських законів.

Обласний центр зайнятості повинен видати дозвіл

Маленький, але важливий нюанс. Він полягає в тому, що роботодавець повинен звернутися в місцевий центр зайнятості, щоб отримати дозвіл на працевлаштування іноземця. Цей момент прописаний в 42-ій статті Закону України «Про зайнятість населення» (п. 1).

Роз’яснюємо деякі тонкощі стосовно отримання дозволу

Закордонні працівники можуть працювати на різних посадах в одного або декількох роботодавців, але за однієї умови – дозвіл потрібно отримати стосовно кожної посади. Що цікаво, високооплачувані професіонали можуть прийматися на посаду за сумісництвом без дозволу, але з однією обмовкою: строк дії трудового договору на сумісній посаді не повинен перевищувати строк дії дозволу за основним його місцем роботи.

Щоб отримати дозвіл на роботу в своїй компанії іноземного працівника, роботодавець зобов’язується забезпечити йому гідний рівень заробітної плати. Якщо найманий іноземець працюватиме у благодійних організаціях, в навчальному закладі чи громадському об’єднанні, йому забезпечується оклад як мінімум в п’ять мінімальних зарплат. Для всіх інших категорій – в розмірі десяти мінімальних зарплат.

Скільки сплачувати за дозвіл?

За видачу такого дозволу роботодавець повинен сплатити державі певну суму. Ця сума обчислюється, відштовхуючись від прожиткового мінімуму станом на перше січня того року, в якому іноземець приймається на посаду. В 2020-му році даний прожитковий мінімум становив 2 тис. 102 гривні (з липня ця сума зросла (2 тис. 197 гривень), але ми рахуємо, відштовхуючись від прож. мінімуму станом на перше січня).

Виходячи з цієї інформації, в конкретних випадках за дозвіл доведеться сплатити наступні суми:

  • Якщо іноземець працюватиме менше шести місяців – 2 прож. мінімуми (тобто 4 тис. 204 грн.);
  • Якщо іноземний громадянин працюватиме від шести місяців і до одного року – 4 прож. мінімуми (тобто 8 тис. 408 грн.);
  • Якщо від одного року і до трьох років – 6 прож. мінімумів (12 тис. 612 грн.).

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх