RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Это важно знать каждому
  5. Про стан «потоку» і як навчитися перебувати в ньому

Про стан «потоку» і як навчитися перебувати в ньому

25.06.2021 350
Про стан «потоку» і як навчитися перебувати в ньому

Про стан «потоку» і як навчитися перебувати в ньому

25.06.2021     350

Цей стан особливо добре знайомий творчим людям. Вони вміють занурюватись у роботу (читай творчість) і нічого не помічати навкруги. Телефонні дзвінки і сповіщення на телефоні? В стані «потоку» ви їх навіть не зауважите, адже будете захоплені виконанням робочих задач. Але як цього досягнути? Давайте з’ясуємо разом з Jobs.ua.

Що таке стан «потоку»?

Коли ви занурюєтесь у певну роботу з головою, по максимуму, зовнішні відволікаючі фактори мовби відходять на задній план. Що цікаво, у такі моменти жодні зайві думки не можуть завадити вам. Шум машин за вікном, розмови і вигуки людей, навіть якщо ви перебуваєте у людному місці – ніщо не в змозі відволікти вас від того, чим ви захоплені в даний момент. В такому стані у вас настільки зростає інтерес до того, що ви робите, що робочі завдання виконуються легко, мовби завиграшки.

Інтерес і висока концентрація на конкретній задачі дає вам потужне відчуття радості, яке дуже нагадує стан дзену, коли людина перебуває у повній гармонії із ситуацією, в якій знаходиться. В стані «потоку» доволі часто ігноруються навіть базові потреби – сон, відчуття голоду, бо ви реально забуваєте поїсти, а на сон шкода витрачати кілька зайвих годин. Хоча добре висипатися, безумовно, потрібно, щоб у вас були сили для входження в стан «потоку». Отже, як потрапити в цей стан і затриматися там якнайдовше?

Принципи занурення в стан «потоку»

Сформуємо кілька важливих принципів, без яких досягнути цього стану буде неможливо.

  1. Робота повинна викликати у вас жвавий інтерес. Складно ввійти в цей стан, якщо робочі завдання викликають відторгнення. Поставте перед собою класне і по-справжньому складне завдання, але й водночас цікаве.
  2. Ви повинні добре знати предмет вашої діяльності. Ви повинні вміти вирішувати ту круту і складну роботу, яку намітили виконати. Навіть безграничне бажання здійснити щось неможливе доволі швидко розіб’ється об сувору реальність, якщо ви мало знаєте і вмієте.
  3. Для стану «потоку» потрібна енергія, а якщо ви будете втомлені чи роздратовані, ваша енергія «втікатиме» від вас, і потрібної концентрації ви не зможете досягнути. Наш розум – цікава штука: якщо ми сповнені сил, він прагне до жвавої діяльності, і якщо ви можете захопити його чимось вартісним, будьте впевнені – стан «потоку» прийде, бо така вже його властивість. Знову ж таки, повторимося – цей чудовий стан нашого розуму складно описати словами, але якщо ви відчували це, ви зрозумієте, про що мова. Приміром, український письменник Василь Шкляр, відомий за романами «Чорний ворон», «Маруся», «Троща», дванадцять років виношував ідею і сюжет роману «Ключ», а написаний він був… за один місяць! Безумовно, в ті дні письменник перебував у стані «потоку», бо за такий короткий час, як правило, романи не створюються.

Чим допомогти собі, щоб наблизити цей стан?

Якщо вам допоможе чашка кави – будь ласка, заваріть запашну філіжанку, бо кофеїн, як стимулятор мозкової діяльності, може прискорити входження в стан «потоку». Ви також можете прийняти душ, бо вода здатна заспокоювати і розслабляти наше тіло. Перш ніж піти в душ, «завантажте» розум кількома ідеями, з якими вам хочеться попрацювати. Улюблена музика або звуки природи – теж чудовий спосіб пірнути в натхненну діяльність з головою.

Отже, дотримання цих важливих умов здатне викликати стан «потоку». Не забуваємо про дуже важливу складову – ваш жвавий інтерес до того заняття, в яке ви хочете і можете зануритися з головою, забувши про все на світі. До речі, в художніх фільмах доволі часто показують цей стан, коли головний герой, захоплений певною задачею, на деякий час відстороняється від усього світу.

Читайте также

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 Август, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх