RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. Работа вашей мечты
  5. Робота на фрилансі: поради та лайфхаки

Робота на фрилансі: поради та лайфхаки

27.10.2023 438
Робота на фрилансі: поради та лайфхаки

Робота на фрилансі: поради та лайфхаки

27.10.2023     438

Робота на фрилансі приваблює багатьох людей. Працівники компаній часто мріють про фриланс, але тільки частина з них зважується покинути стабільність, яку пропонує компанія, і вирушити у вільне плавання. Так, повна свобода дій приваблює, але водночас і лякає. Розбираємося у цій статті, які поради та лайфхаки можна запропонувати людям, які хочуть перейти на фриланс.

Привабливі сторони фрилансу: чому вони так приваблюють?

Чому нас так захоплює можливість працювати на себе коли хочеш і де хочеш? Виділимо найтиповіші причини переходу на фриланс:

  • Повна свобода дій;
  • Бажання висипатися подовше, а працювати ввечері чи вночі;
  • Небажання щодня їздити на роботу;
  • Бажання працювати менше, а заробляти більше;
  • Прагнення займатися власними проєктами (писати музику чи картини, запускати власний Тік-Ток, робити паралельно ремонт вдома і так далі).

Як бачимо, фриланс має чимало привабливих сторін. Не дивно, чому популярність фрилансу у світі з кожним роком лише зростає. Приміром, у США в 2022-му році так чи інакше фрилансили близько 60 млн. американців. А це 39% від усієї робочої сили, немала цифра. Звичайно, до числа фрилансерів входять також люди, які паралельно з основною роботою ведуть проєкти на фрилансі. Але однаково ця цифра вражає.

Плюси та мінуси фрилансу

Так, робота на фрилансі має беззаперечні переваги. Але поряд з тим є і недоліки, як же без них. То які переваги і недоліки пропонує нам фриланс?

Плюси:

  • Ви самі керуєте робочим графіком і обираєте ті проєкти, які вас цікавлять (хоча трапляється й інакше);
  • Бажання стати висококласним фахівцем і з кожним роком заробляти все більше;
  • Можливість працювати з будь-якої країни світу, та в будь-який час доби;
  • Свобода в прийнятті рішень – ви обираєте, з ким працювати, а з ким краще припинити співпрацю;
  • Фінансовий заробіток, звичайно ж. Чим більше цікавих проєктів виконаєте, тим більше грошей заробите, все просто;
  • Можливість працювати над кількома проєктами водночас, на офіційній роботі навряд чи буде достатньо часу, щоб взяти «на себе» додаткові проєкти.

А тепер про мінуси фрилансу, які має усвідомити кожен, хто бажає стати самостійним гравцем на ринку праці:

  • Кожен день «простою» коштує грошей. Тут формула проста: пропустили робочий день – заробили нуль грошей;
  • Про відпустки та лікарняні теж можна забути. З іншого боку, можна брати невелику кількість завдань з собою у відпустку чи працювати «з ліжка», якщо прихворіли;
  • Відсутність інших бонусів роботи в компанії – медичне страхування, службовий автотранспорт, відсоток з прибутків і так далі;
  • Відсутність командної роботи як такої. Так, декілька фрилансерів можуть об’єднатися і попрацювати над певним проєктом, але в такому разі хіба не краще заснувати власну компанію?
  • І чи не найбільший мінус фрилансу – відсутність стабільності. Так, певної стабільності можна досягнути й на фрилансі, якщо вийдете на постійного замовника. Але й тут не все так просто – навіть постійний замовник не зможе гарантувати вам стабільного потоку замовлень впродовж тривалого часу.

Бажання стати фрилансером не зникло? Тоді давайте перейдемо до порад і лайфхаків, щоб мати успіх на фрилансі.

Застеляйте ліжко

Порада, без якої ніяк. Застеляння ліжка має стати для вас таким же важливим ритуалом, як ранковий душ чи кава. І якщо у вас проблеми з ранковим застелянням ліжка, робота на фрилансі – це той самий період у вашому житті, щоб раз і назавжди «пофіксити» цю проблему. На цьому, зокрема, наголошує адмірал ВМС США у своєму бестселері «Застеляйте ліжко. Дрібниці, які можуть змінити ваше життя, а можливо, і світ». Насправді ця проста формальність, яку ми виконуємо щоранку, містить у собі глибокий підтекст: привчає до дисципліни і порядку. І налаштовує на робочий день. Ніч минула, відпочинок завершився, приступаємо до робочих завдань. Ось про що говорить нам застеляння ліжка щоранку.

Детально обговорюйте завдання

А тепер – до більш конкретних порад і лайфхаків. Від того, наскільки детально ви проговорюватимете завдання із замовниками, залежить успіх вашої співпраці. Ключ до успіху криється в комунікації. Здогади й недомовки практично гарантовано призведуть до конфліктів і додаткової роботи, якої можна було уникнути відпочатку.

Звичайно, голосова комунікація із замовниками вітається. Але обов’язково підсумуйте все сказане і погоджене в текстовій формі. Надішліть замовнику е-мейл, в якому зафіксовані деталі вашої співпраці. Пам’ятайте, що ваше листування із замовником – це підтвердження ваших домовленостей. Ніколи не домовляйтеся лише на словах, щоб потім не пошкодувати про співпрацю з недобросовісним замовником.

Встановлюйте чіткі дедлайни

Встановлення чітких дедлайнів потрібне як фрилансеру, так і замовнику. Навіть якщо замовник не ставить часових рамок, це не означає, що з часом він не передумає. Приступаючи до проєкту, вам важливо розуміти, скільки часу ви на нього витратите. А перші виконані проєкти з чіткими дедлайнами дадуть змогу створити цінову сітку на ваші послуги. Крім того, чіткі дедлайни дисциплінують вас, допомагають правильно розподілити час і зберігати баланс між роботою та особистим життям.

Оплата і ціноутворення

Болюче місце багатьох фрилансерів. Чому? Тому що такі особисті риси характеру, як скромність і сором’язливість, ведуть до знецінення власної праці. А ще можуть виникнути непорозуміння з оплатою послуг фрилансера, бо заздалегідь не проговорили всі нюанси, що стосуються оплати. Адже існує безліч варіантів розплатитися за вашу працю: авансом чи всю суму наперед, половину грошей – до початку роботи, а половину – після здачі проєкту. Не забуваємо про інші нюанси, що стосуються оплати: приміром, якщо замовник вносить багато правок після перегляду, чи повинен він доплачувати? Якщо так, скільки брати за правки? Уточнюйте ці та інші моменти, щоб знали, на що вам розраховувати пізніше, коли замовник отримає роботу на розгляд.

І про цінову сітку. Контроль робочого часу допоможе вам зрозуміти, скільки часу знадобиться на виконання тих чи інших завдань. Це допоможе встановити ціни на ваші послуги, щоб не знецінювати, даруйте за тавтологію, вашу працю. Вмійте аргументувати замовнику, чому ваші послуги коштують саме стільки, а не дешевше. Якщо хочете працювати успішно на фрилансі, перестаньте ставитися до своєї роботи, як до «халтурки» чи тимчасового заробітку. Доки не цінуєте себе, успіху вам не бачити. Замовники, як і керівник компанії, не поспішають піднімати оплату, поки працівники/виконавці самі не попросять. Так, бувають винятки з правил, і все ж. Тож цінуйте свою працю, створюйте впізнаваний бренд, якщо хочете працювати з серйозними замовниками і отримувати достойну винагороду за свою діяльність.

Майстер своєї справи

Як бути з правками?

Правки – ще один головний біль як фрилансерів, так і замовників. Досить часто фрилансери-початківці вважають, що з першого разу зроблять все, як треба. А якщо ні, то мінімум правок. Але що робити в ситуації, коли всі внесені правки не подобаються замовнику, або він сам чітко не уявляє, що хоче побачити в кінцевому результаті? Щоб уникнути таких неприємних ситуацій, обговоріть із замовником заздалегідь, хто вноситиме правки та скільки цей процес може тривати. Зазначте часові рамки внесення правок і їхню допустиму кількість, якщо замовник надто прискіпливий. На ціноутворення також впливає, хто саме вносить правки: виконавець чи замовник (або його представник). Якщо фінальні правки вносите не ви, а замовник, отримайте його згоду на перегляд фінального результату. Це важливо, якщо робота буде підписана вашим ім’ям.

Поради щодо комунікації

Побутує думка, що фриланс – це для інтровертів. Це не так, адже виконавцю доводиться чимало спілкуватися із замовником, особливо на стадіях узгодження деталей проєкту і внесення правок. Звідси напрошується цілком закономірний висновок, що адекватна комунікація є важливою передумовою успішної співпраці. І вже потім – якісно виконана робота, дотримання дедлайнів та достойна оплата. З приємними людьми завжди комфортно працювати, чи не так?

І чудово, якщо таких людей двоє: виконавець і замовник. Щоб не завалювати комунікацію із замовником, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  • Чітке виконання ТЗ;
  • Робота над своїми помилками, щоб уникати їх в майбутньому;
  • Цінуйте свою працю і свій час;
  • Будьте пунктуальними і дотримуйтеся дедлайнів;
  • Будуйте співпрацю на взаємній довірі.

Не зникайте з поля зору замовника

Деякі виконавці можуть «зникнути» напередодні дедлайну, бо робота ще не готова, а як сказати про це замовнику, людина не знає. Найкраще сказати, як є – не встигли, бо не розрахували зусилля і час, були проблеми на особистому чи навіть прокрастинували. Так, краще зізнатися в прокрастинації, ніж ігнорувати дзвінки та повідомлення від замовника. Уявіть, який це стрес, коли терміново потрібен результат вашої праці, а його немає.

До речі, успішній роботі на фрилансі може завадити ергофобія, або страх працювати. Як подолати ергофобію, розповідаємо в цій статті.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх