RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. На работе
  5. Робота на відстані!

Робота на відстані!

20.03.2020 423
Робота на відстані!

Робота на відстані!

20.03.2020     423

Теперішня ситуація вимагає дотримуватися обережності, аби зберегти власне здоров’я та здоров’я своїх рідних. До того ж прогрес подарував нам можливість вибирати, ходити в офіс чи працювати з дому. Але в більш вільних трудових відносинах є підводні камені. Як їх обійти? І кому взагалі підходить дистанційна робота? Jobs.ua разом з експертами дають відповіді на ці питання.

Сьогодні дистанційна робота вже не рідкість. У штаті кожної третьої компанії є дистанційно працюючі співробітники. Найбільше вони затребувані в таких сферах, як продаж, бухгалтерія та фінанси, кадрова сфера, дизайн, маркетинг і реклама, проектування й IT, а також там, де не потрібно спеціальної освіти, наприклад в колл-центрах.

Здавалося б, режим home office, коли співробітник проводить в колективі тільки частину часу: день або два в тиждень, це зручно всім, однак на ділі все не так просто.

Свобода й відповідальнисть

Звільнитися від офісного рабства, заощадити час на дорогу, зменшити стрес і ризик захворіти (особливо теперішньою «чумою»), зробити життя більш гармонійним – хіба це не спокусливо? Проте більшість хто обговорює віддалену роботу на форумах, висловлюється проти вільного режиму. «Дуже розслабляюся, коли поруч немає керівництва», «я б так не зміг, самодисципліна у мене кульгає», «без контролю розпущений», – зізнаються користувачі.

Коли ми беремося поодинці виконувати завдання, ми не тільки стаємо вільніші – підвищується наша відповідальність, зауважують експерти. Для такої роботи потрібна зрілість. З іншого боку, вона ж і допомагає співробітнику ставати більш зрілим. Для багатьох перехід на віддалену роботу стає важливим кроком, який змінює усталені звички. Бажання самому вибирати, що і коли робити, – частина загального прагнення до самостійності, характерного для сучасного суспільства. Зараз для багатьох актуальна тема work-life balance, тобто пошук балансу між професійним і особистим життям. А віддалена робота як раз і дає можливість управляти своїм часом, вибирати оптимальний режим роботи і відпочинку, прислухатися до своїх життєвих ритмів.

У відриві від колективу

Половина тих, хто спробував працювати віддалено, через 2-3 роки все ж таки повертаються в офіс, говорять експерти. Одна з головних причин в тому, що їм не вистачає радощів колективного життя – ритуалів на кшталт спільних обідів, чаювань, розмов в курилці, свят, можливості поспілкуватися з цікавими людьми, що приходять в офіс.

Крім того, робоче середовище надає нам ресурс для професійного розвитку. Ми збагачуємо свій досвід і ростемо, беручи участь у спільних проектах, спостерігаючи, як працюють колеги. На віддаленій роботі цього не відбувається, там комунікація і взаємодопомога зведені до мінімуму.

Втім, для інтровертів це хороший варіант, відзначає коучі: дистанційна робота дозволяє не вибудовувати відносини, не думати про те, як себе подати, як ми виглядаємо в очах інших. Тема іміджу відсутня. Немає потреби створювати свій образ, красиво одягатися, витрачати на це час, сили і гроші.

Більшість компаній поки насторожено відноситься до віддаленої роботи. На неї йдуть швидше вимушено, наприклад, як зараз під час карантину чи в якихось інших випадках. При цьому кар'єрних перспектив у такого співробітника практично немає, запевняють експерти.

Пошук оптимального рішення

Багато співробітників хотіли б працювати в дистанційному режимі – постійно, кілька днів на тиждень або хоча б пару разів на місяць. Іноді це необхідно за сімейними обставинами. Але мало хто наважується просити про це: раптом вважатимуть «халявщиків»? Це не правильно. Потрібно вміти відстоювати свої права та інтереси, за умови, що ми впевнені в своїх силах і готові більшою мірою, ніж в офісі, взяти на себе відповідальність за виконання робочих завдань. Хороший керівник скоріше віддасть перевагу мотивованому, енергійному співробітникові на «удаленке», ніж незадоволеному, зануреного в свої проблеми співробітникові, який справно відбуває час в офісі.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх