RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Обучение, развитие, повышение квалификации
  4. Обучение
  5. Саморозвиток під час війни: як почати та не закинути

Саморозвиток під час війни: як почати та не закинути

5.03.2023 2814Автор: Лоліта Платошкіна
Саморозвиток під час війни: як почати та не закинути

Саморозвиток під час війни: як почати та не закинути

5.03.2023     2814Автор: 

Війна для багатьох людей та працюючих фахівців стала тим каталізатором, що примусив завмерти на певний час, щоб зрозуміти, як далі жити в новій реальності. Саме так діє наш організм в стані стресу та кризової ситуації. Проте життя не стоїть на місці. Цілий рік дав змогу консолідувати власну енергію, лють та згрупувати себе. Треба жити далі та працювати задля перемоги.

  1. За цей рік комусь довелось покинути роботу, змінити власне місце локації чи то змінити профіль чи сферу діяльності. Виникла значна потреба для багатьох спеціалістів повернутися до навчання чи підвищення кваліфікації. Чому навчання краще не відкладати, навіть не дивлячись на воєнну ситуацію в країні?
  2. Навчання допомагає відволіктись від проблем чи стрес у вашому житті.
  3. Це можливість вийти з застою та проявити власну активність.
    Розвиває когнітивні функції мозку, сприяє розвитку зосередженості, цілеспрямованості, пам’яті.
  4. Підвищує ваш інтелектуальний потенціал.
  5. Допомагає вам рости професійно.

До того ж навчання під час війни дає можливість та віру в найближче світле майбутнє. Ми інвестуємо таким чином у краще майбутнє, удосконалюючи себе та свої знання.

Що заважає саморозвитку та навчанню

На сьогодні саморозвитку та навчанню всім українцям заважає лише війна, яка вносить свої корективи в розпорядок, настрій та натхнення. Багатьом дуже важко налаштуватися, оскільки не можеш відчувати себе безпечно на сто відсотків. До того ж різкі гучні звуки лякають та відволікають, примушують перебувати нервову систему в напрузі. Найкращим варіантом буде підібрати для себе курси, де ви самі зможете вибрати час та дні навчання. В такому випадку ви зможете сформувати для себе графік, який забезпечуватиме комфортні умови, а також задовільнятиме ваші потреби в безпеці.

До відчуття небезпеки ще додались й постійні відключення електроенергії, що внесли корективи в розклади й навіть режими активності багатьох. Добре, якщо курс, який ви обрали не буде залежати від групи чи ментора, якщо мова йде про записаний курс. Проте, якщо курс все ж таки залежить від групи чи ментора, то краще бути на зв’язку та встигати коригувати розклад, зустріч.

І дуже часто саморозвитку заважає наша особиста прокрастинація. Саме те, постійне відкладання навчання на потім, і є тією причиною, що гальмує процес самонавчання, заважає людині здійснити заплановане та не дає змогу самореалізуватися. Якщо ви прокрастинуєте не хронічно, то причинами можуть бути наступні:

  • небажання приймати рішення,
  • страх змін,
  • відсутність мотивації робити щось,
  • надмірна самовпевненість у своєму успіху,
  • відсутність уміння планування,
  • нерозуміння негативних наслідків відкладання справ тощо.

З усім цим можна і треба боротися.

Куди страшніше прокрастинація хронічна, яка часто виливається у відкладання, небажання щось робити, апатію та депресію. Над цим краще працювати з фахівцем.

Як ефективно навчатися і не прокрастинувати

В наше сьогодення дуже важко не скотитися з гори ефективності до підніжжя прокрастинації. Воєнна обстановка, можливості відключення світла - все дає відчути втрату часу, енергії та бажання. Тому дуже важливо знайти для себе ефективні прийоми, які будуть не тільки допомагати бути в інтелектуальному тонусі, а й завжди мати бажання та мотивацію робити це. Поради нижче допоможуть вам підібрати для себе найбільш зручні та влучні прийоми.

Побудуй власний план свого навчання

Важко, щось планувати чи планувати мапу свого саморозвитку, якщо ти не знаєш взагалі можливостей ринку праці чи власної сфери. Тому перше, з чого потрібно розпочати - цікавитись новинками сфери, в якій ви працюєте. Коли будете мати розуміння, куди можете та маєте бажання рухатись, зможете обирати самостійно тих менторів і курси топових спеціалістів, які самі забажаєте. Це стане основою вашого плану системного навчання.

самонавчання

Розділіть великі вправи чи завдання на маленькі

Кажуть, що світ ділиться на дві категорії: ті, що поступово виконують завдання та пишуть курсові роботи, а є ті, хто робить все в один останній день. Звісно, це непогано, якщо вам завжди вдається встигати та запам’ятовувати весь матеріал. Проте, якщо ви втрачаєте при цьому більше ніж отримаєте, краще розділити власний курс навчання чи завдання курсу на маленькі вправи та виконувати їх поступово. Так є більша ймовірність, що ви залишите в пам’яті більшу частину інформації й не будете навантажувати свій розклад.

Дотримуйся тайм менеджменту

Дотримання тайм менеджменту під час самонавчання грає важливу роль. Це можливість не тільки вкладатися в графіки власного курсу, а й вчасно вкластися у власне планування своєї професійної мапи. Самонавчанням та саморозвитком можна займатися скільки завгодно, але коли у вас є певні рамки, встановлені власні дедлайни, ви відчуваєте, що контролюєте цей процес і несете за нього абсолютну відповідальність.

Знайдіть власну мотивацію

Дуже важливо під час саморозвитку знаходити власну мотивацію, те заради чого вам буде так важливо продовжувати та підтримувати навчання. Адже одна справа, коли ти маєш ментора, інша - коли робиш це самостійно і так спокусливо закинути цю справу та піддатися прокрастинації. Чітка ціль стане для вас непоганою рушійною силою, це може бути: отримання нової професії, опановування новими скілами, щоб апнути власний рівень тощо. Під час війни навчання та самонавчання набуває нового змісту. Багатьом воно допомагає згрупувати себе, зосередитись та триматися та відволіктися.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх