RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Знай свои права
  5. Що таке соціальний пакет, та що він має містити

Що таке соціальний пакет, та що він має містити

30.06.2020 3447Автор: Олександр Мавлідінов
Що таке соціальний пакет, та що він має містити

Що таке соціальний пакет, та що він має містити

30.06.2020     3447Автор: 

Часто в працюючої людини виникають певні питання щодо правильного працевлаштування, нарахування їй зарплати, пройдених атестації, фактів звільнення або існуючої на роботі будь-якої дискримінації.

В умовах ринку праці, що склалися наразі, при існуючому великому попиті на працівників, зокрема на працівників, що мають високу кваліфікацію, українські роботодавці мають використовувати різноманітні «додаткові» інструменти для залучення кандидатів до роботи на себе. Одним з таких інструментів є соціальний пакет.

Що це таке та який вигляд має таке соціальний пакет

Зазвичай, до складу так званого соціального пакету входять будь-які додаткові пільги, наявні у компанії бонуси, які роботодавець пропонує надавати разом із «базовими соціальними гарантіями». Слід враховувати, що такі складові соціального пакета можуть бути різними та унікальними у кожній, окремо взятій компанії.

Здебільше , до соціального пакету вітчизняні роботодавці включають:

  • належне медичне страхування, яке є добровільним видом страхування працівників;
  • безкоштовні абонементи до оздоровчих закладів, зокрема у спортивні зали;
  • регулярне святкування корпоративних заходів, які оплачує компанія;
  • наявність корпоративного транспорту або персональних водіїв (якщо, це обумовлено посадою);
  • оплачені курси іноземних мов, підвищення кваліфікації або тренінгів для професійного розвитку працівників компанії;
  • навіть, можливість виконання роботи віддалено - поза місцем фактичного розташування офісу.

Те наповнення, що має містити соціальний пакет, як правило, залежить від існуючої конкуренції на місцевому ринку праці, рівнем розвитку компанії - роботодавця, його необхідністю щодо утримання на робочому місці потрібних високопрофесійних працівників, тощо. На зміст такого соціального пакету, також впливатимуть певні потреби у який-небудь конкретній сфері.

Обов’язкові «включення» до соціального пакету

Не зважаючи на те, що сама можливість надавати додаткові пільги працівникам, окрім тих, що обумовлені законодавством, міститься у статті 9-1 Кодексу законів про працю України, слід розрізняти соціальний пакет та соціальні трудові гарантії.

Наприклад, наявність основної відпустки (тривалість 24 календарних дні) - передбачена Законом України «Про відпустки», так як й наявність належних умов праці чи офіційного працевлаштування робітників, обумовлених вимогами КЗпП України. Тож, виконання цих вимог не є наданням соціального пакету з боку роботодавців – вони лише виконують те, що від них вимагає законодавство. Проте, наявність справжніх додаткових послуг, таких як корпоративний транспорт, оплачений компанією, тренажерний зал чи відпочинок є тими самими 2заохоченнями» з боку роботодавця та можуть бути внесені до соціального пакета.

соцпакет

«Трудові соціальні гарантії»

Згідно до Закону України, будь-який роботодавець, що використовує найману працю, повинен забезпечити основний рівень умов для нормального отримання громадянами можливості здійснити їх права на працю. Зокрема, до таких трудових соціальних гарантій належать:

  • офіційне оформлення трудових відносин з найманим працівником, що мають бути складені ще перед фактичним допуском до роботи ;
  • відпустка тривалістю 24 календарні дні на рік;
  • відшкодування працівнику витрат та надання йому змоги на отримання компенсацій, які пов’язані з виконанням ним службових обов’язків та відряджень;
  • оплата у подвійному розмірі тієї роботи, що виконується у святкові дні та поза робочим часом;
  • виплати «вихідної допомоги», що має містити розміри не менше середнього місячного заробітку, у ситуаціях, коли трудовий контракт розірвано;
  • перерва на обід, яка має відбуватися, як правило, через чотири години після початку роботи;
  • оплачений лікарняний;
  • інші гарантії, що передбачені КЗпП України.

Також, від того в якій сфері діяльності працює роботодавець, до нього можуть застосовуватися інші вимоги надання працівникам соціальних гарантій, передбачених спеціальним законодавством країни.

Слід пам’ятати, що чинне законодавство не передбачає такого обов’язку роботодавця, як забезпечення працівників соціальними пакетами. Певні норми законодавства щодо найманих працівників, роботодавець має виконувати, проте, всі інші бонуси залишаються можливими тільки на його власний розсуд.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх