RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. На работе
  5. Штат чи фріланс: що вибрати під час війни

Штат чи фріланс: що вибрати під час війни

5.06.2022 466Автор: Лоліта Платошкіна
Штат чи фріланс: що вибрати під час війни

Штат чи фріланс: що вибрати під час війни

5.06.2022     466Автор: 

Працювати в штаті чи на фрілансі вибір кожного особисто, особливо якщо це стосується такого невизначеного часу як війна. В цей час спеціалісти найчастіше звертаються до форми роботи фрілансу. Проте через деякі особливості та недоліки деякі спеціалісти все ж таки обирають штатну роботу і шукають або офісну роботу, або роботу в компанії. Давайте разом з Jobs.ua розберемось, чим відрізняється штатна робота від фрілансу, порівняємо їх недоліки та допоможемо визначитись з вибором в цей буремний час.

Чим фріланс відрізняється від штатної роботи

Штатна робота - найбільш розповсюджена форма роботи, коли робітника наймають за трудовим договором. Найчастіше такі співробітники працюють в офісі в компанії та виконують завдання поставлені керівником разом з командою, де кожен працівник є невід'ємною частиною тієї команди. Спеціалісти також можуть працювати дистанційно в зручних та безпечних для кожного з них умовах.

Фріланс - форма роботи, де спеціаліст - самозайнятий працівник, де виступає виконавцем конкретних завдань, заздалегідь обговорених та визначених з роботодавцем. Він самостійно шукає роботу та може ніяк юридично не фіксувати з роботодавцем деталі співпраці.

Особливості фрілансу

У фрілансера немає трудового договору, і це свобода обирати самостійно: час, місце власного процесу роботи. Вільний графік роботи допомагає будувати власний розпорядок дня. Так, є чіткі дедлайни, але в них просто потрібно вкладатися. Ще одна перевага - можливість познайомитись та налагодити нові цікаві контакти з іншими людьми різних сфер. І вибирати самостійно, з ким хочеш працювати. І хоча не завжди є впевненість, що завтра будуть завдання і стільки ж грошей, скільки минулого місяця, проте його успіх в руках спеціаліста. Пошук нових завдань та нерегулярний заробіток напружують, в цьому, звісно, мінус роботи фрілансера.

Особливості штатної роботи

Навіть коли більша половина спеціалістів ринку праці перейде на фріланс, завжди знайдуться й ті, що залишуться у штаті. Така робота — це стабільність та гарантія, що тебе не звільнять завтра, а значить можна сподіватись на безтурботне завтра. Із трудовим договором зробити це не так просто. Але при цьому в штаті більше однотипної роботи. Ще у штаті є начальники, які контролюють роботу. І не завжди роблять це адекватно. У великих компаніях можна зіткнутися зі звітністю, купою правил - наприклад, запізнюватися не можна ні на хвилину - або токсичним колективом. Ну і є люди, яким дискомфортно працювати в оточенні команди: незручно позіхнути, поговорити з другом кілька хвилин, перекусити і таке інше. Проте штатна робота має більш зрозуміліші завдання, які ти можеш уточнити, обговорити та прояснити прямо тут і зараз. На фрілансі може виникати деяке непорозуміння через відсутності комунікації тет-а-тет. Плюс уточнення цих завдань часто відбирає час, сили, нерви.

Працювати в штаті чи на фрілансі - вибір ваш. Проте найкращим рішенням для обох форм роботи в наш час стане дистанційна або віддалена праця, поглядаючи через призму безпеки та зручності в наш час.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх