RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Интересно о бизнесе
  4. Секреты успеха великих компаний
  5. Сильний лідер – сильна компанія: історія успіху Samsung

Сильний лідер – сильна компанія: історія успіху Samsung

26.10.2020 1260
Сильний лідер – сильна компанія: історія успіху Samsung

Сильний лідер – сильна компанія: історія успіху Samsung

26.10.2020     1260

Великі лідери, на відміну від простих управлінців, вміють повести за собою і надихнути. Таким був Лі Гонхі, який 25 жовтня у віці сімдесяти восьми років помер від серцевого приступу. Молодший син засновника Samsung керував компанією більше тридцяти років і спромігся зробити з локальної південнокорейської компанії потужну транснаціональну корпорацію, яку знають в усіх куточках світу.

Прогрес компанії напряму залежить від політики її керівництва

Історія успіху корпорації Samsung тісно пов’язана з іменем Лі Гонхі, одного із синів засновника компанії Лі Бен Чхоля. На момент смерті засновника в 1987-му році компанія мала серйозну проблему, а саме проблему з якістю товарів. Ставка на кількість, а не якість продукції, не виправдовувала себе: це чудово розумів новий очільник, який поставив собі за ціль виправити цю ситуацію.

Коли Лі Гонхі очолив компанію, електроніка Samsung непогано продавалася в деяких азіатських країнах, але на розвинутих ринках світу (США, Японія) її всерйоз не сприймали. В цьому можна вбачати прорахунки топ-менеджерів компанії, які акцентували свою увагу та зусилля на кількості реалізованих товарів у порівнянні з попереднім роком, що не є основою для довгограючого успіху. В них не було чіткої стратегії, як просувати продукцію на світових ринках, як боротися з виробничим браком та як зробити свій бренд привабливим для іноземних покупців.

Лі Гонхі

Лі Гонхі в 2013-му році

Щоб розібратися в причинах невдач своєї компанії, Лі Гонхі вирушив у світову подорож. Побачене його розчарувало. До продукції Samsung продавці і покупці ставилися, як до другосортних товарів, а відео з конвеєра заводу і взагалі шокувало його: низька якість товару вже була видна під час їхнього складання. Лі Гонхі поставив перед компанією глобальний виклик – або кардинальні зміни, або Samsung назавжди залишиться локальним брендом з неякісною продукцією.

Франкфуртська зустріч, яка змінила все

В червні 1993-го року відбулася історична подія, яка стала поворотним моментом для компанії і визначила її долю на десятиліття вперед. В одному з франкфуртських готелів Лі Гонхі зібрав менеджерів Samsung і виступав перед ними три дні. Під час своїх тривалих виступів очільник компанії окреслив всі моменти майбутньої стратегії, які можна звести до трьох найважливіших аспектів: Якість, Дизайн і Ціна.

Продукція преміальної якості з бездоганним дизайном – таким ми знаємо Samsung тепер. Таку ціль поставив Лі Гонхі перед менеджерами компанії майже тридцять років тому під час «Франкфуртської декларації 1993 року», як з часом нарекли цю видатну зустріч. Фраза «Зміни все, крім дружини і дітей», промовлена ним тоді, і взагалі набула всередині компанії культового статусу.

Принципи «Франкфуртської декларації» опублікували окремою книгою, яку отримали на руки всі працівники компанії. Кілька місяців після легендарної зустрічі Лі Гонхі виступав перед підрозділами Samsung по всьому світу. Загальна кількість записаних на плівку розмов склала 350 годин!

Отримавши потужний мотиваційний поштовх від свого очільника, справи Samsung пішли вгору. Так Лі Гонхі своїми вчинками підтвердив слова, що успіх компанії залежить від сильного лідера, який може повести за собою інших людей і надихнути їх на нові досягнення.

Секрет успіху Samsung – вдала стратегія Лі Гонхі

Розберемо сильні сторони його стратегії, яка вивела компанію в світові лідери на ринку електроніки, а самого Лі Гонхі зробила найбагатшою людиною Південної Кореї. Її можна звести до трьох ключових пунктів:

  1. Впровадження передових західних практик у всі стадії виробничого процесу – від виготовлення продукції до її просування;
  2. Активне залучення іноземних спеціалістів на важливі посади, а також стажування на Заході власних кадрів;
  3. Довгострокові інвестиції повинні бути захищені від бажання швидкої наживи.

Тобто вся стратегія Лі Гонхі зводилася до наступного твердження: якість визначає все. І тут складно з ним не погодитися, адже всі люди люблять якісні товари, і готові платити за них відповідну ціну.

Як Лі Гонхі змінив корпоративну культуру Samsung

Щоб запровадити такі глобальні зміни і повністю перебудувати компанію, Лі Гонхі усвідомлював, що потрібно докорінно змінити корпоративну культуру. Вона повинна стати значно гнучкішою та демократичнішою.

Що було зроблено для цього? Лі Гонхі надав більшу автономію всім підрозділам Samsung, співробітники отримали значну свободу в своїх діях: можливість висловлювати справедливу критику керівництву і пропонувати модернізаторські ідеї; а соціальна програма перерозподілу прибутку стимулювала працівників компанії реалізовувати свій творчий та інтелектуальний потенціал, адже тепер вони могли розраховувати на преміальні виплати (раніше тільки топ-менеджери отримували премії). Лі Гонхі спростив також бюрократичну складову, що пришвидшило впровадження інновацій на всіх етапах виробництва продукції.

Покращилося ставлення до прекрасної статі – жінки отримали можливість будувати кар’єру і займати керівні посади. І, як зазначалося вище, Лі Гонхі залучав до роботи в компанії західних спеціалістів, щоб показати свою відкритість світу і своє бажання закріпити продукцію Samsung на передових позиціях в світі технологій. Як бачимо, йому повністю вдалося реалізувати своє бажання.

Тепер Samsung знають у всьому світі як потужну трансконтинентальну корпорацію, яка виготовляє якісну електроніку: телевізори, смартфони, планшети і т.д. Приклад Лі Гонхі показує, що велике бажання, діловий підхід і ретельно розроблена стратегія можуть перетворити локальну компанію у всесвітньовідомий бренд.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх