RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Все о работе
  4. На работе
  5. Трудоголізм і пристрасть до роботи – в чому різниця

Трудоголізм і пристрасть до роботи – в чому різниця

25.09.2020 576
Трудоголізм і пристрасть до роботи – в чому різниця

Трудоголізм і пристрасть до роботи – в чому різниця

25.09.2020     576

В нашому суспільстві прийнято ставити знак рівності між трудоголізмом і пристрастю до роботи. Але ці поняття геть не тотожні. Трудоголізм небезпечний по своїй суті, а пристрасть до роботи – ні. Розглянемо з Jobs.ua, в чому відмінності між цими поняттями.

Визначаємо суть терміну «трудоголізм»

Трудоголізм, як і будь-який інший «-ізм», це стан залежності. В нашому випадку – це залежність від роботи, що позначається нав’язливим бажанням працювати. На відміну від пристрасті до роботи, трудоголізм негативно впливає на людину в усіх можливих аспектах: фізично, психологічно, соціально. Він має подібність до інших форм залежності за характерними ознаками: людина стає тривожною, бо відчуває, що щось не так, мислення трудоголіка спотворюється, бо він зациклений на своїй роботі, і через це зациклення може проявлятися обсесивно-компульсивний синдром, тривожні розлади або навіть клінічна депресія.

Звідки береться трудоголізм?

Розглянемо психологічні аспекти появи трудоголізму.

  • Спрацьовує компенсаторний механізм – людина з головою занурюється в роботу не тому, що вона відчуває пристрасть до неї, що вона відчуває задоволення від виконання якогось комплексу дій, бо так реалізовується її особистий потенціал, а щоб пережити важку втрату чи заглушити сильний стрес;
  • Трудоголізм як емоційна регуляція – деякі люди у такий спосіб намагаються структурувати своє життя, тобто повне занурення у роботу дозволяє заміщувати ті почуття, які вони бояться переживати;
  • Проблеми виховання – існують сім’ї з «високими стандартами», коли прийняття дитини відбувається тільки тоді, коли вона демонструє постійні досягнення, а неприпустимість будь-яких помилок – це канон, порушення якого суворо карається. Такі діти виростають і стають людьми, залежними від роботи (їм видається, що інакше заслужити любов і схвалення інших неможливо).

Небезпека трудоголізму

Трудоголікам може видаватися, що постійне перевантаження себе роботою не несе жодної небезпеки, але це, на жаль, помилкове судження. Виокремимо ризики трудоголізму для фізичного і психічного здоров’я:

  1. Для фізичного здоров’я – людина фізично втомлюється і виснажує свій організм, порушуються циркадні ритми (сон – бадьорість) та харчова поведінка, що веде до захворювань шлунково-кишкового тракту, загальне зниження імунітету, внаслідок чого організм стає більш вразливим до різноманітних хвороб;
  2. Для психічного здоров’я – ангедонія (тобто незмога отримувати задоволення від звичних приємних речей), емоційна депривація (людина перестає отримувати приємні емоції від спілкування з іншими людьми), розвивається тривога, депресія, а також інші залежності (наприклад, вживання психоактивних речовин для підтримки трудоголізму).

Найкраща робота – це монетизоване хобі. Але важливо, щоб робота не займала весь життєвий простір. Важливо жити і працювати, а не працювати і ще раз працювати. В тому й полягає різниця між трудоголізмом і пристрастю до роботи, що в другому випадку людина чітко проводить межі між роботою і відпочинком, роботою і проведенням часу з дорогими людьми.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх