RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Обучение, развитие, повышение квалификации
  4. Выбор профессии
  5. Твій вибір професії

Твій вибір професії

5.06.2021 856Автор: Лоліта Платошкіна
Твій вибір професії

Твій вибір професії

5.06.2021     856Автор: 

Вибір професії для будь-якої людини - важливий етап у житті. Визначитись із професією означає обрати свій професійний курс на наступні п’ять і навіть десять років: від навчання до отримання реального практичного досвіду в роботі. Саме тому, перебуваючи ще у школах, велике значення учні, батьки учнів, вчителі, керівники та психологи приділяють профорієнтації. Це дуже допомагає визначитись зі своєю схильністю та внутрішнім покликанням до конкретної професії. Для абітурієнта досить складно самому визначитись з цими питаннями, тому до головних факторів, що впливають на вибір професії на цей час є:

  1. позиція батьків щодо своєї дитини (бажання бачити дитину на тій чи іншій посаді),
  2. наявність захоплень, хобі (бажання займатися тим, що подобається),
  3. наявність вмінь та навичок (те, що виходить робити краще за інших, схильність до предметів),
  4. вплив однолітків (популярність конкретної професії серед друзів, однолітків, однокласників),
  5. проінформованість про професію (якщо дитина знає чи чула достатньо про обрану нею професію та перспективи, хтось розповідає про власний досвід),
  6. престижність (відомо, що ця професія приносить непогані кошти).

Всі вони допомагають визначитись, але остаточне рішення приймати дитині.

професійна орієнтація

Як допомогти випускнику вибрати професію

Шановні батьки, повірте, всі питання: “Ким ти хочеш бути?”, “Чим хочеш займатися?”, “Які у тебе цілі в житті” тільки напружують, бо якби відповіді на ці питання були, то й ситуації такої не було б. Краще допоможіть дитині: розібратися із хистом, визначити захоплення; допоможіть помітити ті вміння та навички, що відпрацьовуються відмінно; проінформуйте її щодо актуальних професій в вашому регіоні чи країні, а також їх особливості.

Звертаємось саме до батьків тому що дитини не завжди може самостійно прийняти вірне правильне рішення, їй потрібна певна підтримка, підказка. І саме на батьках лежить відповідальність за це. Тим паче чим більше дитина буде знати та володіти цією інформацією, тим простіше та швидше зможе визначитись.

Профорієнтація для вибору професії

Якщо ви самостійно або в ролі батька вирішили визначитись із вибором професії для початку - розібратися із хистом, захопленнями, вміннями та навичками, то найкращим виходом стане профорієнтація. До речі, шкільні психологи для старших класів спеціально розробляють спеціальні програми, щоб допомогти розібратися в цих питаннях. Не ігноруйте відвідування таких занять й по можливості отримайте коментарі від спеціаліста на основі ваших відповідей. Ви також можете скористатися тестами на профорієнтацію відомих професорів психології.

Нижче декілька ефективних профорієнтаційних тестів, знайти які вам не складе труднощів.

Тест Дж.Голланда визначення професійних типів особистості та спрямованості розроблений професором психології ще у 20-му столітті досі актуальний. Статистичні дані відзначають найвищу точність результатів. Тестові питання визначають схильності особистості за шістьма профорієнтаційними різновидами:

  • реалістичний - створення матеріальних предметів, технічних приладів,
  • інтелектуальний - застосування розумової праці, аналітичних здібностей,
  • соціальний - взаємодія з соціальним середовищем: навчання, лікування тощо,
  • офісний - обробка, систематизація інформації у вигляді тексту, цифр та інше,
  • підприємчий - професії, що потребують самостійного рішення та дії,
  • артистичний - застосування творчої жилки, емоцій та чуття.

Треба зазначити, що в країнах Європи роботодавці досить пропонують здобувачам цей тест на етапі відбору.

Ще один тест, на який слід звернути увагу - Діагностика нахилів учнів Л. Йовайши в різних сферах діяльності. Досить простий, але не менш точний тест дозволяє визначити сферу діяльності та можливі професії, в яких ви можете розкрити свій потенціал найкраще. Тест дозволяє дізнатися наявність схильності особистості до наступних сфер діяльності:

  • економічна,
  • экстремальна,
  • практична,
  • дослідницька,
  • соціальна,
  • естетична.

Профорієнтаційна робота Є. Клімова “Визначення типу майбутньої професії” основана на визначені нахилів людини відповідного його особистісного психотипу (мислення, підсвідомі прагнення). Цей тест відмінно підходить як для підлітків, так і для тих, хто бажає змінити сферу діяльності. І це досить зручно, бо людина та її прагнення змінюються протягом життя. З тесту дізнаєтесь до якого з п’яти психотипів відноситесь саме ви:

  • людина-людина,
  • людина-техніка,
  • людина-природа,
  • людина-знакова система,
  • людина-художній образ.

Те який з тестів вибрати, залежить від ваших цілей та бажання дізнатися, першу чергу себе.

Проінформованість щодо професій

Всі ми знаємо, той хто володіє інформацією - володіє світом. В нашому випадку потрібно навчитися володіти інформацією щодо найбільш відповідних сфер роботи особисто для вашої майбутньої діяльності, видів професій взагалі, окремо на українському ринку праці, а також вашому регіоні. Jobs.ua нагадує, що на сайті є корисні інформаційні матеріали, що допоможуть вам отримати всебічну достатню інформацію про професії. Одна із функцій, яка допоможе дізнатися про різноманітність професій в Україні та вашому регіоні - це фільтрація у пошуковому рядку. Якщо визначились із спеціальністю, то введіть назву спеціальності та отримаєте результати так само відповідно до місця пошуку. Рекомендуємо також звернути на вкладку “Класифікатор професій” або “Посадові інструкції”, які регламентують робочий процес кожного працівника, та нададуть докладну інформацію щодо обов’язків на місці праці.

У виборі професії обов’язково залучайте максимум ресурсів, щоб володіти інформацією та визначити свої прагнення в майбутньому професійному житті.

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх