RUUA
Ваш аккаунт не активирован. Проверьте почту. 
  1. Работа в Украине
  2. Публикации о работе
  3. Соискателю
  4. Собеседование без проблем
  5. Як говорити з роботодавцем про зарплату під час війни

Як говорити з роботодавцем про зарплату під час війни

11.06.2022 547Автор: Лоліта Платошкіна
Як говорити з роботодавцем про зарплату під час війни

Як говорити з роботодавцем про зарплату під час війни

11.06.2022     547Автор: 

Якщо саме зараз ви знаходитесь на етапі пошуку роботу в цей непростий воєнний час, то питання розміру заробітної плати - не остання річ, що турбує вас. Питання розміру заробітної плати, що хочеться вказати в резюме, чи що потребує обговорення з роботодавцем завжди дається важко. Особливо незручно, складно це дається під час подібного кризового стану, коли фінансові процеси українських компаній працюють на підтримку економіки країни. Однак питання заробітної плати залишається невід’ємною частиною працевлаштування, навіть під час війни. Починаючи обговорення її розмірів з роботодавцем, ви не станете поганим патріотом країни. А подекуди навіть захистите себе від неприємних та хибних компаній та роботодавців. Про те, як вести комунікацію про заробітну плату під час війни з роботодавцем сьогоднішня стаття на Jobs.ua.

Складаючи резюме не нехтуйте вказівкою заробітної плати. По-перше, ви з самого початку заявляєте роботодавцю про вашу готовність співпраці за умовою такої зарплати. По-друге, ви значно економите час собі та роботодавцю, який не готовий наймати працівника за такими умовами та не запросить вас на співбесіду. Якщо ви не знаєте, яку суму краще вказати, то рекомендуємо вам спиратися на середній розмір заробітних плат за вашою посадою на ринку праці. Для цього можете скористатися рекрутинговими сайтами, де можете прослідкувати, яку зарплату вказують спеціалісти у свої резюме та, яку зарплату вказують роботодавці в вакансіях, шукаючи здобувача. Зверніть увагу, що вказуючи заробітну плату трохи меншу за всіх інших спеціалістів, ви збільшуєте власні шанси. І це справді можливість для вас, адже конкуренція серед здобувачів наразі дуже велика. Вказуючи заробітну плату більшу за середньостатистичний рівень, ви понижуєте свою конкурентність. Проте пам’ятайте, що роботодавець не завжди мотивований платити якомога менше. Якщо ви точно знаєте, що ви конкурентоспроможні, високо оцінюєте власні уміння, то чому не спробувати бажану зарплату в резюме. Ви також можете скористатися лайфхаком, що може допомогти вам вбити двох зайців одночасно. Вкажіть меншу заробітну плату за середню - зробивши себе конкурентним на ринку праці, проте під час бесіди з менеджером з персоналу чи HR-ом уточніть чи розглядає компанія спеціаліста з більшою ставкою по зарплаті. Якщо так, то ви можете поторгуватися з роботодавцем з приводу розміру окладу. Якщо ні, не втрачайте можливості поставити наступні важливі питання, що здатні прояснити ситуацію в компанію та подальшу співпрацю:

  • Чи урізала компанія заробітну плату під час війни робітникам?
  • Як скоро компанія здатна вийти на довоєнні показники розміру зарплати?
  • Як компанія ставиться до того, якщо у співробітника є друга робота чи фріланс?
  • Чи згодна компанія до підписання трудового договору на конкретний визначений термін, поки зараз ви потребуєте закрити фінансові питання?

Не хвилюйтесь розмовляти з майбутнім можливим роботодавцем про заробітну плату. Це говорить про вашу розкутість та сміливість. Памʼятайте, що роботодавець така ж сама людина, може відчувати незручності, як і ви. Проте подібні питання важливі для вирішення та серйозні для чесної співпраці особливо під час кризи. Повірте, менеджер з персоналу чи керівник компанії не стане засуджувати вас за розмову про фінансове винагородження і це ніяким чином не знижує шанси здобувачів на посаду.

Шо також слід враховувати вирішуючи на співбесіді питання про розмір заробітної плати? Те, що вимоги роботодавця щодо зарплати це тільки підводна частина айсберга. Крім цього він вирішує важливі питання компанії: можливості компанії вистояти в цій кризовій ситуації, залучення найкваліфікованіших та найконкурентніших спеціалістів, збільшення чи повернення доходу компанії на довоєнні показники, репутація тощо. І про ці моменти також найкраще дізнатися у рекрутера перш ніж відвідати співбесіду.

Як підготуватись до перемовин про заробітну плату

Визначіться із розміром зарплати

Пам’ятайте, що конкретної об’єктивної ціни на вашу вакансію на ринку не існує. І це дуже добре, бо ви можете дозволити собі маневрувати в будь-яку сторону. Проте ось на що ви можете спиратися, вираховуючи цифру бажаної зарплати - власний професіоналізм. Якщо ви маєте компетенції, за які платять такі гроші, — ви конкуретний здобувач. Якщо ні — подумайте, як можна в короткий термін опанувати цими навичками та чи можливо це. Якщо швидко це зробити неможливо, подумайте, що можна додати до ваших умінь в резюме, щоб трохи підвищити конкуренцію та збільшити рівень заробітної плати.

заробітна плата

Продумайте вагомі аргументи для торгу

Обов’язково продумайте заздалегідь п’ять важливих вагомих аргументів, якими зможете оперувати в розмові з роботодавцем, чому ви гідні зазначеної вами суми в резюме. Це допоможе вам тримати оборону під час співбесіди з роботодавцем і одразу збільшить вашу впевненість в собі. Зверніться до минулого досвіду, за що вам міг би подякувати попередній роботодавець і складіть власні аргументи. Вони можуть виглядати таким чином:

  • я працьовитий і сумлінний,
  • ніхто не знає цей сегмент роботи чи ринку, як я,
  • я умію знайти підхід до кожної людини,
  • я володію конкретними навичками (перерахувати якими) на високому рівні,
  • у мене є результативний досвід тощо.

Підготуйтесь до розмови

Не забудьте потренуватися перед дзеркалом чи камерою власні аргументи та впевнені відповіді.

Коли говорити про зарплату на співбесіді

Про зарплату говорять в кінці першого етапу співбесіди. Найчастіше цю розмову розпочинає сам роботодавець або рекрутер, тому вам не слід про це хвилюватися. Проте прослідкуйте, щоб вона все ж таки відбулася.

Менеджери з персоналу знають, що з кандидатом можна торгуватися. Тому на співбесіді варто називати не мінімальну суму, а таку, від якої можна трохи скинути, а результат не стане для вас чимось неприємним. Якщо ви назвете мінімальну суму одразу, то будете незадоволені результатом.

Відкиньте хвилювання та будьте сміливими говорити про важливі речі, бо це у нас в крові!

Читайте также

  • Безкоштовне розміщення вакансій та цікаві знижки на сайті Jobs.ua 5 Февраль, 2024

    Для наших Кращих Роботодавців!

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 Декабрь, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 Декабрь, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 Декабрь, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 Декабрь, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Наверх